2017 m. balandžio 6 d., ketvirtadienis

Kas atsitiko su vandens mokesčių reforma?   

Šiandien Vyriausybėje Fine Gael partija pasisakė prieš Komiteto parengtą ataskaitą dėl vandens mokesčių.



Kas vyksta?

Po kelių darbo mėnesių Komitetas, kurio sudėtyje buvo dvidešimt narių, parengė strategiją (ataskaitą), kurios pagrindiniai akcentai buvo: grąžinti pinigus tiems gyventojams, kurie mokėjo už vandenį, atšaukti vandens mokesčius ir   skatinti vandens tausojimą.

Tačiau Fine Gael kategoriškai atsisako pritarti minėtiems pasiūlymams.

Apie ką kalbama ataskaitoje?

• Atsisakyti vandens mokesčių.
• Išmokėti kompensacijas tiems žmonėms, kurie apmokėjo vandens sąskaitas.
• Vandens skaitiklius įrengti tuose naujuose namuose, kurių savininkai su tuo sutinka.

Taigi, dėl ko nesutariama?

Ginčo centre atsidūrė sąvoka “perteklinis” (excessive) vandens naudojimas. Fine Gael partijos nuomone, už šį “perteklinį” vandenį reikia mokėti vadovaujantis ES nuostatais.

Tačiau Fianna Fail ir kitos partijos laikėsi nuostatos, kad nuobaudos turi būti taikomos už “piktnaudžiavimą” naudojant vandenį.

Kas ką sako?

Vyriausybės nuomone, jeigu Airija patvirtins šią ataskaitą, ji atsidurs konfrontacijoje su ES.

O Fianna Fail partijos atstovų nuomone, problema yra ta, kad Fine Gael partija negali susitaikyti su tuo, kad vandens mokesčių daugiau nebėra.  

Pasak Solidarumo partijos atstovų, ši ataskaita parodė pergalę tų žmonių, kurie visą laiką priešinosi vandens mokesčių įvedimui.

Kodėl negalima buvo šių nesutarimų išspręsti anksčiau?

Minėta ataskaita buvo išdalinta partijoms praėjusią savaitę, tačiau siūlomi pakeitimai prieštaravo pagrindiniams ataskaitos momentams ir įsiplieskė ginčai.

Kas bus toliau?

Fine Gael nepritarus ataskaitai, lieka tikimybė, kad Fianna Fáil ir kitoms opozicinėms partijoms užteks balsų, kad ataskaita būtų priimta.  Tokiu atveju ji pasieks Vyriausybę ir, vadovaujantis ataskaitoje pateiktomis rekomendacijomis, Vyriausybė turės priimti  naujus įstatymus.

Ar visa tai reiškia, kad laukiama visuotinių rinkimų?

Dabartinis ginčas priartino rinkimų perspektyvą. Mažumos Vyriausybei nepavyksta gauti Fianna Fáil partijos paramos, o partija galėjo būti vienas iš stipresnių “ramsčių” Vyriausybei, jeigu būtų sutarta dėl vandens mokesčių reformos.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą