2015 m. vasario 22 d., sekmadienis

Trumpa fotografijos istorija

Sveiki, brangūs skaitytojai. Daugelis jūsų jau pažįsta mane, tačiau tiems, kas praleido straipsnius apie mane, prisistatysiu. Esu Ana – fotografė iš Lietuvos, atvykau į Airiją prieš 5 mėnesius, įstojau į Fotografijos Institutą, ir jau sudalyvavau savo pirmoje parodoje. Esu fotografė-portretistė, domiuosi fashion industrijos fotografija, dirbu fotografe 7x7 Futbolo Federacijoje. Šie mano straipsniai bus skirti tiek mėgėjams,  pradedantiesiems, tiek ir tiems, kas turi patirties ir siekia aukštesnės fotografijų kokybės. Skaitydami šiuos straipsnius, ir vykdydami visas užduotis, jūs ne tik pamėgsite fotografiją, bet ir sukursite tvirtus santykius tarp savęs ir jūsų fotoaparato!


Vis dar nesutariama, kam pavyko padaryti pirmąją fotografiją. Tačiau visos fotografijos atradimo šaknys eina į Prancūziją, kur savo eksperimentus atlikdavo Žozefas Niseforas Nypsas ir Lui Dageras, kuris 1839 metais paskelbė apie savo atrastą technologiją. Maždaug tuo pat metu Anglijoje Viljamas Foksas-Talbotas atrado, kaip negatyvą paversti pozityvu, ir iš esmės tą pačią jo technologiją mes naudojame ir šiandien. Po visų 19 amžiaus pradžios atradimų, susijusių su fotografija prasidėjo šio srities užsidegimas. 1853 metai tik Niujorke buvo 80 profesionalių studijų, panašiai ir Londone bei Paryžiuje. Tačiau kai fotografams reikėdavo važiuoti fotografuoti  bei fiksuoti pasaulį, tai reikalaudavo iš jų nemažai pastangų. Pirmiesiems keliaujantiems fotografams reikėdavo arklio ir vežimo, kad po vandeniu atsparia palapine gabentų didžiules ir sunkias stiklo plokšteles ir šviesai jautrią emulsiją, trikojį ir sunkius medinius fotoaparatus. Visa tai galėdavo sverti apie 45 kilogramus. Ši brangi, sudėtinga, daug laiko reikalaujanti technika plačiai visuomenei tuo metu buvo visiškai nepasiekiama. Situacija pasikeitė, kai 1888 m., Džordžas Istmanas per savo Kodak kompaniją pasiūlė fotoaparatą su juostele. Paskutinis technologinis šuolis , žinoma, buvo skaitmeninė fotografija. Ir nesvarbu, kaip fotografija plėtosis toliau, principai išliks tie patys: nuostabūs vaizdai kuriami pasitelkus šviesą, objektyvą ir kūrybingą protą!
Kitame laikraščio numeryje mes aptarsime kokie yra fotoaparatų tipai, kuo jie skiriasi ir kaip išrinkti sau tinkamiausią.

P.S. Taip pat laukiu skaitytojų klausimų el.paštu anarosso@photograher.net. Su malonumu atsakysiu, pagelbėsiu ir pačius įdomiausius su atsakymais publikuosime sekančiuose numeriuose.  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą