2015 m. vasario 6 d., penktadienis

AIRIJOJE – LIETUVIŠKO DARŽELIO DAIGAI

2013 metų birželio mėnesį Lietuvos liaudies partijos Dublino skyrius gavo Airijos lietuvių tėvų, iniciatyvinės grupės, pagalbos prašymą  dėl lietuviško darželio Airijoje įkūrimo.
Tėvų suburta iniciatyvinė grupė įteikė Lietuvos liaudies partijos atstovams vaikų sąrašą, kurie tūrėtų lankyti darželį.
 Iniciatyvinės grupės teigimu, lietuviškas darželis Airijoje yra būtinas, nes daugelis šeimų planuoja grįžti į Lietuvą ir juos pradžiugino galimybė atžalas leisti į vaikų darželį, kuriame būtų auklėjama pagal Lietuvos ikimokyklinio ugdymo programą, ir vaikai nuo mažens būtų ruošiami lietuviškai mokyklai. Pažymėtina, jog šiuo metu Airijos ikimokyklinių įstaigų įkainiai vieni didžiausių pasaulyje, todėl tėvai priversti atžalas prižiūrėti patys arba samdyti aukles ir vaikai netenka kvalifikuoto ugdymo.
2014m. birželio 16 dieną  LLP Airijos skyrius partijos pirmininkui Andriui Šedžiui įteikė prašymą dėl  lietuviško darželio Airijoje, kurio pagrindu pradėtas dialogas su Lietuvos valdžios institucijomis ieškant galimybių padėti emigrantams.
Nedelsiant buvo kreiptasi į užsienio reikalų bei švietimo ir mokslo reikalų ministrus, bei Seimo užsienio reikalų komitetą, surasti galimybes lietuviško darželio įsteigimui bei išlaikymo kaštams padengti, ir tik po ilgų svarstymų ir diskusijų sausio 20 dieną buvo priimtas teigiamas sprendimas.
 Ministerijos aiškinamajame rašte išdėstyta, jog siūloma iniciatyvinei grupei pasidomėti, kokios lietuviško vaikų darželio steigimo galimybės ir procedūros yra Airijos Respublikoje. Taip pat pabrėžiama, jog vadovaujantis Airijos respublikos teisine baze įsteigtai lietuviškai ikimokyklinio ugdymo įstaigai Lietuvos parama būtų teikiama, kaip ir kitoms užsienyje veikiančioms lietuviškoms ugdymo įstaigoms.
Šiuo pagrindu, LLP Airijos skyrius siekia suburti suinteresuotas puses tolimesnioms diskusijoms, sprendžiant lietuviško darželio steigimo klausimą Airijoje.
LLP Airijos skyriaus valdyba pažymi, jog būtina visoms suinteresuotoms pusėms aptarti visas galimybes,bei pasiruošti strateginį veiklos planą.



LLP Airijos skyriaus valdyba.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą