2017 m. kovo 29 d., trečiadienis

Skandalas: kas kompensuos žmonėms už Garda  klaidas? 



© Provided by Irish Independent Tánaiste and Justice Minister Frances Fitzgerald. Photo: Gareth Chaney Collins

Teisingumo ministrė Frances Fitzgerald  pripažino, kad dėl Garda klaidų, žmonėms, kurie neteisingai buvo iškviesti į teismą ir patyrė rimtų nuostolių, gali būti išmokėtos didžiulės kompensacijos, praneša "Irish Independent".

Dabar yra tiriama, ar Garda pateikti duomenys apie vieną milijoną kvėpavimų testų yra suklastoti, ar tokių testų iš viso nebuvo atliekama. Teisingumo ministrė Frances Fitzgerald pareiškė, kad kol nebus gauti patikrimo rezultatai, Vyriausybė negali pasitikėti An Garda Síochána.

Fianna Fáil partijos iniciatyva, šalies Teisingumo ministrė dvi valandas Parlamente atsakinėjo į įvairius klausimus, susijusius su į viešumą iškilusiu Garda skandalu. Buvo klausiama, kodėl ministrė,  prieš devynis mėnesius jau žinojusi apie tai, kad Garda, neturėdama tam pagrindo, išsiuntė žmonėms kvietimus į teismą.

Ministrė neneigė, kad apie fiksuoto mokesčio pranešimus ji pirmą kartą išgirdo praėjusių metų birželio mėnesį. “Garda buvo susirūpinusi, kad kai kuriems žmonėms buvo išsiųsti klaidingi šaukimai į teismą  šito neturėjo būti, bet aš nieko nežinojau apie tuos 14700 atvejų, kuomet žmonės buvo sumokėję baudas, o vistiek gavo šaukimus į teismą ir dabar jų bylos nagrinėjamos teisme dėl jų panaikinimo,” – teisinosi mimistrė. Ji sakė, kad apie realią reikalų padėtį ji sužinojusi tik praėjusį ketvirtadienį, kuomet buvo surengta Garda spaudos konferencija.

Išklausius Teisingumo ministrės pasiaiškinimų, buvo nutarta, kad:

Garda komisarė iki penktadienio turi pateikti visus, fiksuoto mokesčio ir kvėpavimo testų dokumentus.

Detaliai ištirti ir išanalizuoti An Garda Síochána darbą.

Paraginti atsistatydinti Garda komisarę Nóirín O'Sullivan.


© Provided by Irish Independent Garda Commissioner Noirin O'Sullivan Picture: Gerry Mooney

Parengti naują planą, kuriame atsispindėtų pasiūlymai dėl naujos Garda valdymo reformos įdiegimo.


Paklausta apie galimas kompensacijas žmonėms, Teisingumo ministrė atsakė, kad kompensacijos nukentėjusiems gali būti išmokėtos, tačiau kiekvienas atvejis turėtų būti peržiūrėtas individualiai, pavyzdžiui, kuomet dėl neteisėtų Garda veiksmų, skiriant baudos taškus, žmonės neteko vairuotojų teisių ir panašūs atvejai, kai žmogus iš tikrųjų patyrė rimtų nuostolių.”


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą