2017 m. kovo 8 d., trečiadienis

Ką užtikrina testamentas?

Laikraščiui "Lietuvis" moteris parašė: "Prieš 10 metų išsiskyriau su savo vyru. Aš ištekėjau dar kartą, bet vyras antrą kartą nevedė. Kai buvome susituokę, surašėme testamentus, kurių neatšaukėme ir nekeitėme jau būdami išsiskyrę. Mano buvęs vyras netikėtai mirė. Kokia mano situacija dabar? Kiek paveldėčiau, jei mano buvusio vyro testamentas nebuvo atšauktas ir aš neatsisakiau savo paveldėjimo teisių?" Į šiuos klausimus paprašėme atsakyti "Griffin Solicitors" advokatų.


Net jei išsiskyrėte su savo vyru, testamentas nėra automatiškai panaikinamas skyrybų atveju. Taigi tikėtina, kad jūsų vyro testamentas vis dar galioja ir pagal jį jūs paveldėsite tam tikrą turto dalį. Jums reikėtų pasikonsultuoti su advokatu, kad išsiaiškintumėte, kokia dabar yra reali jūsų situacija ir pasitikrinti, ar paveldėjimo teisės nebuvo panaikintos, gavus skyrybų liudijimą.

Net jei jūsų vyras gyveno su kita moterimi, pagal testamentą jūs vis tiek turite teisę paveldėti savo turto dalį. Tiesa, jo sugyventinė taip pati turi tam tikrų teisių pagal 2010 metų priimtą civilinių partnerių tam tikrų teisių ir pareigų nutarimą. Tai yra tam tikra atlyginimo schema žmonėms, kurie ilgą laiką gyveno kartu, bet nebuvo susituokę. Taip atlyginama sugyventiniui, kuris buvo finansiškai priklausomas nuo kito, jei vienas iš jų miršta. Visgi svarbu prisiminti, kad į asmenų, gyvenančių kartu nutarimą bus atsižvelgta tik tada, kai bus patvirtintos originalaus testamento sąlygos.

Pagal 1965 metų paveldėjimo įstatymo 115 nutarimą jūs galite pasinaudoti savo teise į buvusio vyro turtą. Taigi, tai būtų pusė viso jo turto, jei velionis neturėjo vaikų ar anūkų, arba jums atitektų trečdalis turto, jei velionis turėjo vaikų arba anūkų. Jūs turėtumėte patikrinti vyro testamento sąlygas, nes gali būti, kad jūsų vyras paliko jums tam tikrą testamentu paveldimą turto dalį, pavyzdžiui, gyvybės draudimą ar kitą nekilnojamą ar kilnojamą turtą, kurio vertė gali pranokti teisinę paveldėjimo dalies vertę. Atsiminkite, kad yra 6 mėnesių laiko limitas nuo tos dienos, kai pareikšite norą gauti savo testamentu paveldėtą turto dalį arba 1 metai nuo testamento įteisinimo.

Jei turite daugiau klausimų, susijusių su testamentu, rekomenduojame jums kuo greičiau susisiekti su advokatu.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą