2017 m. kovo 27 d., pirmadienis

JAV ir Didžiosios Britanijos aviakompanijos kai kurių šalių keleiviams uždraudė rankiniame bagaže vežti elektronikos prietaisus


JAV valdžios institucijos, o po jų ir Jungtinė Karalystė paskelbė draudžianti keleiviams, atvykstantiems iš kai kurių Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalių į lėktuvus rankiniame bagaže įsinešti elektroninius prietaisus, didesnius nei mobilusis telefonas, praneša BBC.

Iš pradžių Amerikos vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad šis draudimas pirmiausiai galioja keleiviams, atvykstantiems iš aštuonių musulmoniškų šalių. Ministerija paaiškino, kad gavusi informaciją apie tai, kad egzistuoja tikimybė, jog ekstremistai gali slėpti sprogstamuosius užtaisus nešiojamuose kompiuteriuose, fotoaparatuose, DVD grotuvuose ir kt. elektroniniuose prietaisuose.

Praėjus kelioms valandoms po tokio JAV pranešimo, Didžiosios Britanijos vyriausybė taip pat paskelbė, kad 14 nacionalinių ir tarptautinių avialinijų kompanijų draudžia šešių šalių keleiviams, kuriose islamas yra dominuojanti religija, įnešti į lėktuvą elektronikos prietaisus.

JAV šalių sąrašas, kurioms taikomas šis apribojimas, šiek tiek skiriasi nuo Didžiosios Britanijos šalių sąrašo, pavyzdžiui, britų sąraše nėra Jungtinių Arabų Emyratų ir  Kataro, bet yra Libanas ir Tunisas.

Didžiosios Britanijos vyriausybė nurodo minimalius matmenis elektroninių prietaisų, kurių negalima vežti rankiniame bagaže: 16х9,3х1,5 cm. Amerikos taisyklėse tikslūs matmenys nėra nurodyti, bet pabrėžiama, kad draudžiamų įnešti elektronikos prietaisų sąrašas nėra išsamus.
Draudžiamų prietaisų sąraše yra: nešiojamieji kompiuteriai,  planšetės, elektroninės knygos, fotoaparatai, nešiojamieji DVD grotuvai, žaidimų konsolės, didesnės nei išmanieji telefonai, nešiojamieji spausdintuvai ir skeneriai.

Atsižvelgiant į tai, kad matmenys nėra tiksliai nurodyti, neaišku, koks bus JAV institucijų požiūris į tokius, gana nemažus išmaniuosius telefonus, kaip, „iPhone 7 plius.“

JAV vidaus reikalų ministerija savo pranešime spaudai rašo, kad „JAV institucijos yra susirūpinusios dėl to, kad per pastaruosius dvejus metus teroristų išpuoliai yra nukreipti į komercinius skrydžius ir oro uostus. Prisiminkime Rusijos orlaivio susprogdinimą Egipte 2015 metais, bandymą susprogdinti lėktuvą Somalyje 2016 metais, teroristų atakos Briuselio ir Stambulo tarptautiniuose oro uostuose 2016 metais. Mes nenorime kad tai pasikartotų, todėl ėmės tokių saugos priemonių.“



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą