2017 m. kovo 9 d., ketvirtadienis

Kompensacija dėl medikų padarytos žalos sveikatai


 Prieš dvejus metus kreipiausi pas gydytojus, tačiau užbaigusi gydymo kursą pasijutau blogai ir patekau į ligoninę. Vėliau Airijos medicinos tarybai aš pateikiau skundą dėl gydytojos darbo. Pernai buvo pripažinta, kad minėta gydytoja ištiesų pažeidė profesinę etiką. Ar aš dėl patirtų fizinių ir moralinių nuostolių galiu tikėtis gauti piniginę kompensaciją? Girdėjau, kad yra terminai, ribojantys ieškinio pateikimą? Jeigu tai tiesa, kokie jie yra? Ar aš galiu gauti nemokamą advokato konsultaciją?

Jūsų klausimas priskiriamas tai klausimų kategorijai, kuri nagrinėja medikų darbo aplaidumo atvejus. Panašūs klausimai dažnai yra peržiūrimi, tačiau ne dėl visų skundų yra pradedamos nagrinėti teisminės bylos.

Jūs pasielgėte visiškai teisingai, kad kreipėtės į Medicinos Tarybą. Šios Tarybos sprendimas labai pravers advokatui, kuris nagrinės jūsų bylą. Tačiau svarbu žinoti, kad profesinės etikos pažeidimas ir medicinos darbuotojo aplaidumas (medical negligence) yra skirtingos sąvokos. Norint laimėti tokią bylą ir gauti kompensaciją, būtina įrodyti būtent antrąjį atvejį, t. y. aplaidumo atvejį.

Nustatyti medikų darbo aplaidumo faktą nelengva, nes jums reikės įrodyti, kad kasdieninėje praktikoje kitas gydytojas nepadarytų tokių klaidų (pavyzdžiui, pasirinktų kitą gydymo metodą), kurias padarė jūsų minimas gydytojas. Taip pat reikės įrodyti, kad būtent tie ar kiti gydytojo veiksmai pakenkė jūsų sveikatai. Šiuos parodymus turi duoti nepriklausomas ekspertas – kvalifikuotas gydytojas, bet dažnai tokį ekspertą surasti yra labai sudėtinga.

Pradiniame etape jūsų bylą įvertins advokatas. Jeigu jūs kartu su juo nuspręsite, kad pagrindas kelti bylą iš tiesų yra, jūsų byla bus perduota teismui. Paprastai panašios bylos yra peržiūrimos iki tam tikro numatyto termino, skaičiuojant jį nuo pažeidimo dienos. Jūsų atveju tai būtų dveji metai nuo padaryto gydytojo darbo pažeidimo, tačiau šis terminas gali būti pratęstas, nes dažnai pareiškimai dėl vienokių ar kitokių priežasčių nėra pateikiami laiku (pavyzdžiui, dėl ieškovo ligos).

Paprastai panašias bylas nagrinėja privatūs advokatai, nesuteikdami nemokamų paslaugų, bet jeigu jums bus suteiktas Free Legal Aid sertifikatas, jūs galėsite gauti nemokamas juridines paslaugas. Dabar klausimai dėl nemokamos juridinės pagalbos suteikimo sprendžiami ilgai, dažnai tai užtrunka keletą mėnesių. Todėl kol laukiate atsakymo iš Free Legal Aid tarnybos, nepraleiskite termino paduoti pareiškimą.


Atsakymą pateikė Jelizaveta Donnery

Rusakalbė advokatė Airijoje su dviguba kvalifikacija ir daugiamete sėkmingos advokatūros praktikos patirtimi Airijoje.

Donnery Tierney Solicitors: imigracinė, darbo, komercijos, šeimos, civilinė teisė, atstovavimas teisme.

Mob.: 086 038 0385
Tel.: 01 853 7301

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą