2015 m. liepos 15 d., trečiadienis

Lietuvių kalbos egzaminas Airijoje



Airijos valstybė egzaminai komisija pranešė pasirinkusių gimtosios kalbos egzaminą statistinius duomenis. Lietuvių kalbos egzaminui ruošėsi 275 moksleivis. Lietuvos kaimyninių šalių: rusų 305, latvių 94, lenkų 693.
2015 metais kalbų egzaminai: latvių, lietuvių, rumunų, graikų, suomių, lenkų, estų, slovakų, švedų, čekų, bulgarų, vengrų, portugalų, danų, olandų, kroatų.

Laikui bėgant vystėsi šių kalbų egzaminus plėtra. Kartkartėmis SEK, o iki 2003 m Švietimo ir mokslo departamentas, gaudavo prašymus suteikti galimybę laikyti egzaminus jų gimtąja kalba. Airijos politika buvo prisijungti prie šių prašymų dėl ES narių nacionalinių kalbų, pagal valstybės narės prisiimtą įsipareigojimą pagal Nicos sutarties 149 straipsnį. Jame teigiama, kad "Bendrija savo veiksmais siekia plėtoti europinę pakraipą švietimo srityje, ypač mokant ir sklaidos valstybių narių kalbomis."
Airija yra kol kas vienintelė šalis už Lietuvos ribų, kur siūlomas valstybinis lietuvių kalbos egzaminas tarp visų pasirinkimų. Tai buvo Airijos švietimo ministerijos priimtas sprendimas, ji į pasirenkamų egzaminų sąrašą yra įvedę lietuvių kalbą. Ir visa tai atsirado be jokios Lietuvos iniciatyvos.
Airija yra antra populiariausia lietuvių emigrantų vieta po Jungtinės Karalystės. Bet JK gyvenantys kitataučiai tokios galimybės dar neturi.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą