2017 m. rugsėjo 4 d., pirmadienis

Su Socialinės apsaugos departamentu susiduria visi Airijos gyventojai




Socialinės apsaugos ministrė Regina Doherty pabrėžia platų socialinio sektoriaus veiklos spektrą ir akcentuoja socialinių išmokų svarbą: “Kiekvienas žmogus per savo gyvenimą susiduria su socialinių paslaugų sektoriumi – pradedant nuo vaiko gimimo išmokų iki valstybinės pensijos: žmonės kreipiasi dėl socialinių išmokų kai juos užklumpa liga, kai netenka darbo, kai tampa tėvais, be to, socialinės išmokos mokamos invalidams, slaugytojams ir t. t.,” – rašo “The Irish Times”. 

Ministrė dienraščiui sakė, kad prašymų dėl ligos, invalidumo, globėjo ir vaikų socialinių išmokų skaičius kasmet didėja – vien pensininkų skaičius Airijoje per 20 metų padidėjo dviem trečdaliais, taigi, išaugo ir mokamų pensijų skaičius.

Taip pat padidėjo skaičius žmonių, gaunančių socialines išmokas dėl ligos, padaugėjo išmokų skaičius slaugytojams, o dėl didelio gimstamumo Airijoje, palyginus su kitomis Europos šalimis, 40 procentų padidėjo socialinių išmokų skaičius vaikams. 

Pasak ministrės, Socialinės apsaugos departamento darbo mastas yra milžiniškas: kiekvieną savaitę apie 2,1 milijono žmonių sumokama beveik 1,4 milijono socialinių išmokų, be to, maždaug 620 000 šeimų, t. y. beveik 1,2 milijonų vaikų gauna mėnesinės socialines išmokas (Child Benefit Payments).

Pernai departamentui buvo skirtas 19,8 milijardo eurų biudžetas, o departamento veikla apima 70 atskirų schemų, pagal kurias dirba beveik 6 500 darbuotojų.

Praėjusiais metais departamentas susigrąžino daugiau kaip 82 mln. eurų permokėtų socialinių išmokų ir 10,6 mln. eurų skyrė darbdaviams, kad jie galėtų padengti skolas žmonėms, kuriuos atleido iš darbo. Tačiau, pasak ministrės, 90 proc. darbdavių skolų greičiausiai nebus atlyginta, nes didžioji dauguma žmonių buvo atleisti iš darbo dėl to, kad darbdaviai tapo nemokūs. Iš viso 2016 metais darbdavių skoloms buvo nurašyta 12,4 mln. eurų.

Ministrė priminė, kad 2016 metais dėl tėvystės atostogų departamentas gavo 7 000 paraiškų ir daugiau kaip 5 500 paraiškų buvo patvirtintos.

Be to, vien tik 2016 metais Socialinės apsaugos departamentas išdavė daugiau kaip 600 000 Viešųjų paslaugų kortelių (Public Service Card – PSC). Dabar šias korteles turi daugiau kaip 2,5 mln. Airijos gyventojų.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą