2017 m. rugsėjo 14 d., ketvirtadienis

Airijoje pensijinis amžius gali padidėti iki 70 metų


Nuotr.: Finansų ministras Paschal Donohoe

Ekonomikos ir socialinių tyrimų institutas rekomenduoja Vyriausybei pensijinį amžių padidinti iki 70 metų, rašo Independent.ie


Ekonomikos ir socialinių tyrimų institutas (Economic and Social Research Institute - ESRI), įspėjęs Finansų ministrą Paschal Donohoe dėl ateinančių metų biudžeto, rekomenduos keletą priemonių, kad būtų išvengta “finansinės krizės, kurią šalis patyrė 2007-2008 metais”. 

Ketinama informuoti Vyriausybę, kad šalies ekonominė pažanga turėtų būti palaikoma “neutraliu biudžetu”, o pensijinis amžius padidintas beveik iki 70 metų.

Instituto kolegija taip pat ketina patarti Vyriausybei kaip planuoti “Brexit” ir investuoti į socialinį būstą.

Ypatingas dėmesys atkreipiamas į vyresnių žmonių skaičiaus augimą Airijoje, todėl rekomenduojama planuojant kitų metų biudžetą atkreipti ypatingą dėmesį į šią visuomenės dalį. Pasak Instituto, kompensuoti gyventojų senėjimo išlaidas galima pratęsiant  pensijinį amžių iki 70 metų, išlaikant ilgesnį laiką dirbančius žmones.

Pasak instituto tyrimų, 2021 metais pensijinis amžius turėtų būti padidintas iki 67 metų, o nuo 2028 metų iki  68 metų.

Vyriausybei taip pat rekomenduojama, kad ši bent jau apsvarstytų “padidėjusių įmokų, atidėtų mokėjimų ir ilgesnio išėjimo į pensiją laiko” klausimus.

Kalbant apie artėjantį biudžetą, Instituto darbuotojai sako: “Mes manome, kad biudžeto politika turėtų būti neutrali ir ji neturėtų siekti aktyviai skatinti ar tvarkyti ekonomiką”.

Vis dėlto Finansų ministras Paschal Donohoe ketina įvesti kai kurias mokesčių mažinimo priemones, kurios būtų laikomos ekonomiką stimuliuojančiu veiksniu. Jo nuomone, darbuotojai nusipelnė, kad jiems būtų  grąžintos skolos po “šoko ir baimės periodo, susijusio su asmeniniais mokesčiais”.

Jis įsipareigojo pateikti “plačiai subalansuotą biudžetą”, pagal kurį pirmenybė būtų teikiama savarankiškai dirbantiems asmenims ir mažas bei vidutines pajamas turintiems žmonėms”.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą