2017 m. rugsėjo 27 d., trečiadienis

Airija suabejojo ar reikia referendumo, kuris nustatytų vandens paslaugų nuosavybę



Prieš kelias dienas Ministrų Kabinetas dar kalbėjo apie tai, kad reikėtų užtikrinti, kad vandens paslaugos liktų viešąja nuosavybe ir galvojo surengti referendumą, tačiau dabar suabejojo. Referendumas turėtų įtvirtinti viešąją vandens paslaugų nuosavybės teisę į Konstituciją, informuoja “The Irish Times”.


Vyriausybė buvo numačiusi apmokestinti namų ūkius, kurie naudoja 70 proc.  daugiau vandens nei vidutinė norma.

Be to, kaip jau buvo skelbta anksčiau, Vyriausybė 990 000 namų ūkių ketina grąžinti pinigus už apmokėtas vandens sąskaitas. Grąžinamosios išmokos suma sudaro 173 mln. eurų. 

Būsto ministras Eoghan Murphy siekia parengti teisės aktus, kad būtų įgyvendintos Vyriausybės rekomendacijos dėl vandens mokesčių. Įstatymas leistų panaikinti dabartinę tvarką ir numatytų bendrą mokestį už vidaus vandens paslaugas.

Namų ūkiai turėtų mokėti už perteklinį vandens naudojimą nuo 2019 metų sausio mėnesio, jei būtų nustatyta, kad jie sunaudojo vandens 70 procentų daugiau nei nustatyta vidutiniam namų ūkiui.

Energetikos reguliavimo komisijai būtų leista nustatyti vidutinį vandens suvartojimo lygį. Šiuo metu jis yra 127 kubiniai metrai, tačiau 215,9 kubinių metrų tai jau perteklinis vandens sunaudojimo lygis, kuris 1,7 karto viršija įprastinį vandens naudojimo lygį.

Komisija taip pat ketino susitarti dėl finansinių baudų, taikomų tiems namų ūkiams, kurie pasieks perteklinę vandens naudojimo ribą. Namų savininkams pagal projektą siūloma duoti šešis mėnesius, kad jie galėtų sumažinti vandens naudojimą arba jį sureguliuoti, prieš juos finansiškai nubaudžiant.


Apskaičiuota, kad pagal naująją sistemą gali būti baudžiama iki 70 000 namų ūkių, t. y. apie 8 procentus klientų. Šiuo metu namų ūkiai sunaudoja 30 procentų viso vietinio vandens.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą