2014 m. balandžio 17 d., ketvirtadienis

Referendumas dėl žemės pardavimo gali neįvykti – Seimas linkęs prašyti Konstitucinio Teismo įvertinti iniciatyvą

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė nutarimo projektui, kuriuo siūloma kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), kad šis išsklaidytų abejones, ar referendumui dėl žemės pardavimo teikiamos pataisos neprieštarauja Pagrindiniam įstatymui.


Nutarimo projektą dabar svarstys Seimo komitetai.
Kreiptis į KT pasiūlė klausimą nagrinėjęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Kaip sakė jo pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas, referendumo iniciatyva gali prieštarauti ne vienam Konstitucijos straipsniui ir konstituciniam aktui dėl Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą (ES).
„Kyla pagrįstų abejonių, kad prieštarauja Konstitucijos straipsniui, kad ūkinė veikla grįsta iniciatyva, be to, Pagrindinis įstatymas saugo sąžiningos konkurencijos laisvę“, – sakė parlamentaras.
„Drąsos keliui“ priklausančios Aurelijos Stancikienės klausiamas, kaip gali būti, kad Konstitucijos keitimas gali prieštarauti Konstitucijai, J.Sabatauskas sakė, negalima būtų Konstitucijoje numatyti mirties bausmės, nes tai prieštarautų nuostatai, kad žmogaus teisę į gyvybę saugo įstatymas.
„Drąsos kelio“ atstovas Povilas Gylys pasipiktino, kad tautos elitas mano, kad yra protingesnis už tautą.
J.Sabatauskas teigė, kad iniciatyvinė referendumo grupė šiek tiek apgavo tuos, kuriuos įkalbinėjo pasirašyti, nes nurodė, kad 6 referendumui teikiami klausimai bus užduoti kaip vienas.
Teisės ekspertai nusprendė, kad referendumas prieštarautų Konstitucijai
Kovo pabaigoje Seimo suburta teisės ekspertų grupė paskelbė, kad referendumui teikiamos pataisos prieštarauja Pagrindiniam šalies įstatymui.

Referendumo iniciatoriai siūlo nustatyti, kad žemė užsieniečiams neparduodama, o visi svarbiausi valstybės gyvenimo klausimai būtų sprendžiami referendumu, kuris būtų skelbiamas, jeigu to pageidautų 100 tūkst. piliečių (dabar reikalaujama 300 tūkst. parašų – aut.).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą