2014 m. balandžio 17 d., ketvirtadienis

Malta legalizavo civilines gėjų sąjungas ir įvaikinimą

Maltos parlamentas pirmadienį vakare pritarė įstatymui, kuriuo pripažįstamos tos pačios lyties asmenų partnerystės – lygiavertės santuokai ir apimančios leidimą tos pačios lyties asmenų poroms įsivaikinti.
Šios Viduržemio jūros salos parlamentas įstatymo projektą priėmė 37 balsais.
Balsų „prieš“ nebuvo.
Įstatymą audringai sveikino maždaug tūkstantis žmonių, susirinkusių sostinės Valetos aikštėje prie parlamento. Šioje katalikiškoje valstybėje skyrybos buvo legalizuotos vos prieš dvejus metus.
Prieš metus išrinktas Darbo partijos premjeras Josephas Muscatas sakė: „Malta dabar yra liberalesnė ir europietiškesnė, ir ji suteikė lygybę visiems savo žmonėms“.
Opozicinė Nacionalistų partija susilaikė nuo balsavimo ir sakė, kad pritaria civilinėms sąjungoms, bet turi abejonių dėl leidimo gėjų poroms įsivaikinti.
Opozicijos lyderis Simonas Busuttilas pacitavo apklausos rezultatus, kurie rodo, jog 80 proc. žmonių nepritaria tam, kad gėjų poros galėtų įsivaikinti.
„Malta nebuvo pasirengusi tokiam žingsniui“, – sakė jis.
Maltos gėjai jau gali įsivaikinti vaikus kaip asmenys, bet pagal naująjį įstatymą tai galės daryti ir kaip poros.
Maltos Katalikų Bažnyčia reiškė nepritarimą naujajam įstatymui, kuris dar labiau sudrebina socialinius šios savo konservatyvumu garsėjusios katalikiškos šalies pamatus.
Įtakingas vyskupas Charlesas Scicluna, kuris anksčiau buvo aukšto rango pareigūnas Vatikane, tvirtino, kad nors įstatyme yra pagrįstų dalykų, juo neužtikrinama tai, kas yra geriausia vaikui.
Katalikybė Maltoje – mažiausioje Europos Sąjungos (ES) narėje – yra valstybinė religija.
Kaip nurodo „International Lesbian and Gay Association“, kuri sveikino naująjį įstatymą, Malta yra 22-oji Europos šalis, pripažinusi tos pačios lyties asmenų porų sąjungas, ir 10-oji, leidusi tokioms poroms įsivaikinti.

BNS

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą