2016 m. spalio 17 d., pirmadienis


EMIGRACIJA DAUGELIUI LIETUVIŲ DAVĖ ANTRĄ ŠANSĄ PRADĖTI GYVENIMĄ IŠ NAUJO


Daug netikėtų minčių susitikime su Airijoje gyvenančiais lietuviais išreiškė psichologas Paulius Skruibis. “Lietuvoje kasmet nusižudo apie tūkstantis žmonių, tai baisūs skaičiai, kurie neleidžia mums daugiau tylėti ir galvoti, kad savižudybių problemos Lietuvoje nėra”, - susitikime sakė Paulius Skruibis. 


Pasak jo, emigracija, kaip ir kiekvienas reiškinys, turi dvi puses: iš vienos pusės tai blogai Lietuvai, nes iš šalies išvažiuoja dažniausiai jauni žmonės, netenkame ne tik savo gyventojų, bet ir gabių, talentingų specialistų. “Bet iš kitos pusės mes pastebejom tendenciją, kad nuo 2004 metų, kuomet Lietuva tapo ES nare, šalyje ženkliai sumažėjo savižudyvbių skaičius. Lietuvos įstojimas į ES atvėrė didesnes galimybes ne tik šaliai, bet ir kiekvienam iš mūsų. Daugeliui lietuvių tai buvo vienintelė galimybė oficialiai, nesislapstant išvažiuoti iš šalies ir pradėti gyvenimą iš naujo kitoje valstybėje,” - kalbėjo P. Skruibis. 


Nuo 2010 m. Andrius Mamontovas kartu su psichologu Pauliumi Skruibiu, Jaunimo linijos“ psichologais jau surengė trisdešimt aštuonis „Nebijok kalbėti“ susitikimus įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose. Šis jų susitikimas su Airijoje gyvenančiais lietuviais yra pirmas. 


Andrius Mamontovas sako, kad jis tokiuose pokalbiuose dalyvauja, nes tai mažiausia, ką jis gali padaryti: „Su artimo žmogaus savižudybe tiesiogiai ar netiesiogiai yra susidūręs beveik kiekvienas iš mūsų. Todėl ši tema yra aktuali mums visiems. Problema yra ta, kad žmonės vengia ar tiesiog bijo apie tai kalbėti. Bet problemos neįmanoma išspręsti, kol jos neįvardijame”.

„Esu viena iš tų, kuriai teko patirti artimo žmogaus savižudybę. Žinau, kaip tai sunku ir kiek reikia pastangų, kad galėtum vėl atsistoti ant kojų. Savo patirtimi dalinuosi tam, kad sustiprinčiau ir įkvėpčiau tuos, kuriems dabar sunku“, – renginyje kalbėjo Jurgita Jurkutė.

Renginys „Nebijok kalbėti“ vyko spalio 16 d. 16 val. Blanchardstown Meno ir pramogų centre. Jį organizavo Lietuvos Respublikos ambasada Airijoje, emocinės paramos tarnyba „Jaunimo linija“ ir dainininkas Andrius Mamontovas. 


Detaliau apie šį renginį, savižudybių priežastis bei jų prevenciją papasakosime artimiausiame laikraščio “Lietuvis” numeryje, taip pat parengsime interviu su Andriumi Mamontovu, kuriame jis atskleis - kaip tapti žvaigžde – paslaptį.

Antonio Rekuno nuotraukos

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą