2014 m. liepos 19 d., šeštadienis

Naujosios taisyklės pradedantiems vairuoti – gyvybės saugiklis


Airijos Transporto, turizmo ir sporto departamentas (TTSD) paskelbė naujų vairuotojo pažymėjimų išdavimo sistemos pakeitimus. Šie pokyčiai bus labiausiai aktualūs tiems, kas neturi vairavimo  patirties ir pradedantiesiems vairuoti – su mokinio pažymėjimu. Pasak TTSD, tai itin svarbi kelių eismo saugumo užtikrinimo priemonė bei mokymo sistemos kokybės kontrolė.


Nuo rugpjūčio 1 dienos, pirmąkart išlaikę „pilnas“ airiškas teises, privalės naudoti naują ženklą, žymimą raide N. Tiek pastarieji, tiek ir turintys „mokinio“ vairavimo pažymėjimus (ženklas – L), simbolius privalės tvirtinti ant automobilio priekinio ir galinio stiklo.

Keičiasi ir baudos taškų sistema. Nuo rugpjūčio 1-osios, turintys vairuotojo – mokinio teises, negalės viršyti 7, o ne 12 baudos balų diskvalifikavimo ribos. Įprastų vairuotojo teisių turėtojams bei mokinio pažymėjimus gavusiems iki rugpjūčio 1 d., ši nuostata negalios.

Vairuotojai, kurių automobiliai nebus paženklinti naujuoju N simboliu, bus baudžiami iki 1000 eurų bauda, o taip pat – 2 taškų bauda už pirmąjį prasižengimą ir 4 taškų bauda už pakartotiną.

Anot įstatymo leidėjų, sugriežtinimai pradedantiesiems vairuotojams ir jų automobilių identifikavimas naujuoju ženklu, likusiems eismo dalyviams padės apsisaugoti nuo nepatyrusių vairuotojų veiksmų.

Ištyrę kelių eismo įvykių statistiką šalyje, TTS ministerija nustatė, kad didžiausią riziką sau ir kitiems kelia vos tik vairuotojo egzaminus išlaikę ir įgiję pažymėjimus 17 – 24 metų amžiaus jaunuoliai. Būtent šios amžiaus grupės vairuotojai dažniausiai tapdavo tragiškų įvykių keliuose kaltininkais.

Tačiau Eduardas Voikovičius, AUTO PLUS vairavimo mokyklos savininkas, pakomentavo, jog papildomos sankcijos pradedantiesiems vairuotojams labiau atskleidžia ir patvirtina Airijos vairuotojų parengimo sistemos ydas nei užtikrina saugumo veiksnius keliuose. Eduardas priminė, kad pradedantieji vairuotojai Airijoje ženklą N (novice) privalės naudoti dvejus metus nuo pirmosios savo vairavimo stažo dienos.

Informaciją pateikė
Kelių saugos tarnyba bei vairavimo mokykla AUTO PLUS (www.autoplus.ie; tel.: 0872684193)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą