2016 m. lapkričio 11 d., penktadienis

Vergovė Europoje

Nusikaltėliai išnaudoja tūkstančius moterų iš Rytų Europos skatindami jas fiktyvioms vedyboms."Airijos imigrantų taryba" paskelbė tyrimo ataskaitą, susijusią su fiktyviomis santuokomis. "Eksploatacija ir fiktyvios santuokos, vergovė ir prekyba žmonėmis Airijoje" - taip pavadinta ataskaita, kuri yra rezultatas dviejų metų tarptautinio bendradarbiavimo rengiant projektą "Hestia". Projekto esmė – apsaugoti kiekvieną iš mūsų nuo prekybos žmonėmis ir nuo fiktyvių santuokų. Projektą remia Europos Komisijos kovos su nusikalstamumu grupė, kurios sudėtyje yra Airija, Latvija, Lietuva, Suomija, Estija ir Slovakija.

Pasak ataskaitos, fiktyvios santuokos tai dar tik atsirandanti išnaudojimo forma, bet jau dabar nesunkiai galima rasti ryšį tarp fiktyvių santuokų ir vergijos.

"Šiais laikais žmonės, kurie yra nukentėję dėl fiktyvių santuokų,  nėra vertinami kaip vergijos arba prekybos žmonėmis, aukos, - tyrimo rezultatus komentavo vadovas Brian Killoran. - Projekto idėja atsirado tada, kai specialiąsias tarnybas vis dažniau pasiekdavo informacija apie moterų prievartą ir išnaudojimą šeimose, o pasižiūrėjus į problemą giliau, buvo pastebėta, dauguma tų moterų yra susietos fiktyvių santuokų ryšiais su ES arba kitų šalių piliečiais.  Daugeliu atvejų vergijos požymiai šeimose buvo akivaizdūs. Fiktyvi santuoka – tai ištisa nusikalstamos grandinės dalis, kuomet jauna moteris yra įviliojama į spąstus. Čia galima rasti visko: apgaulę, kontrolę, neteisėtą sienų kirtimą, fizinį ir psichologinį smurtą, seksualinį išnaudojimą, savęs išsižadęjimą ir absoliutų paklusnumą kito žmogaus valiai.“

 Aukos

Nusha Yonkova, kuri taip pat dalyvavimo minėtame tyrime ir yra viena iš ataskaitos bendraautorių, sako, kad fiktyvių santuokų aukos dažniausiai yra moterys iš Rytų Europos.

"Tyrimo metu buvo nustatyta, kad rizikos grupei dažniausiai priklauso merginos iš neturtingų regionų, patyrusios skurdą, ankstyvą nėštumą, fizinę ar seksualinę prievartą, išaugusios asocialiose šeimose arba vaikų namuose. Daugelis jų neturi išsilavinimo ir beveik nemoka anglų kalbos“.

Monica O'Connor, bendros ataskaitos autorė pažymi, kad merginas, atvykusias į Airiją, apgyvendina namuose, kur paprastai jau gyvena keletas vyrų ir kurie ima kontroliuoti auką, atima iš jos dokumentus ir visokiausiais būdais stengiasi atriboti nuo išorinio pasaulio.

"Šios moterys savaitėmis, mėnesiais arba metų metais patira vieno arba kelių vyrų psichologinę ir seksualinę prievartą“, - sako profesorė M. O‘Connor.

Ataskaitoje pažymima, kad šios merginos paprastai nežino, kad už jas yra sumokėta, ir, pasak teisėsaugos darbuotojų, užsakovai, tokių fiktyvių santuokų organizatoriams, moka milžiniškus pinigus.

"Šios nusikalstamos veiklos centre yra tarptautinės grupuotės, turinčios  gerai suderintą sienų kirtimo sistemą, - sako Brian Killoran, - todėl šią problemą būtina spręsti pasitelkiant policiją, Airijos ir kitų šalių, dalyvavusių tyrime, nevalstybines organizacijas bei teisėsaugos institucijas“.

 Visą ataskaitą galite rasti internete, adresu: www.immigrantcouncil.ie



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą