2015 m. kovo 25 d., trečiadienis

Euras – pigus kaip niekad: kas iš to



Euras atpigo ir dabar kainuoja beveik tiek pat, kiek JAV doleris: savo planus keičia tiek įmonės, tiek gyventojai JAV ieškoję pigesnių prekių, pavyzdžiui, automobilių, kompiuterių, fotoaparatų ir kitų. Tačiau džiaugiasi ir pardavėjai: dabar lietuviškus gaminius parduoti už dolerius bus paprasčiau, nes jų kaina sumažėjo vien dėl valiutų svyravimų.

„Mūsų eksporto į JAV atnaujinimui susiklostė dvi aplinkybės: pirma, prarandame pelningą rinką Rytuose ir reikėjo kažkur parduoti mūsų produkciją, kurią gaminame kiekvieną dieną, nes turime supirkti pieną iš žemdirbių pagal sutartis, antra, tuo pačiu metu euro kursas ėmė mažėti ir atsirado ekonominės prielaidos pardavinėti sūrius nenuostolingai. Dabar kursas yra palankus ir mes tuo naudojamės, jei jis ir toliau bus palankus, naudosimės dar labiau, bet kurso rizika visą laiką išlieka“, - kalbėjo „Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa.
Kovo 15 d. duomenimis, už vieną eurą buvo galima įsigyti 1,05 JAV dolerio ir pamažu euras brango.
Ko tikėtis
Kas dabar vyksta rinkose, pasakyti galima, bet ko tikėtis artimiausiu metu – jau sudėtinga, mano Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis.
„Negalima sakyti, kad kas nors tikėjosi tokio drastiško euro – dolerio kurso kritimo vien dėl to, kad dar prieš pusmetį dabartinio kurso neprognozavo beveik niekas. Paprastai analitikai pradeda prognozuoti kurso pasikeitimus ir dabar jau matome vis daugiau nuomonių, kad kursas pasieks paritetą arba euras kris dar žemiau“, - komentavo V. Plunksnis.
„Praktika rodo, kad kai žmonių lūkesčiai yra vienokie, įvyksta priešingai, - mano investuotojas. - JAV ekonomikai stiprus doleris nėra labai geras dalykas, nes šios šalies įmonėms tapo sunkiau eksportuoti į visą pasaulį. Aišku, JAV pakankamai daug ir importuoja, o importas – atpigo. Yra privalumų ir trūkumų, kai valiuta stipri, ir kai silpna.“
SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda primena, kad valiutų kursai svyruoja gana plačiais intervalais.
„Jeigu kalbėti apie dugną, kurį buvo pasiekęs euras dolerio atžvilgiu daugiau nei prieš dešimtmetį, jis buvo gerokai žemesnis – apie 80 amerikos centų už vieną eurą. Nemanyčiau, kad dabartinis euro ir dolerio kursas smarkiai nukrypsta nuo perkamosios galios pariteto: reikalas tas, kad anksčiau ilgą laiką euras buvo pervertintas JAV dolerio atžvilgiu ir dabar vyksta tam tikras normalizacijos procesas“, - sakė G. Nausėda.
Pasak jo, artimiausių metų perspektyvos eurui nėra labai šviesios ne Graikijos ar Kipro problemų, o geresnės bendrosios JAV ekonomikos būklės palyginti su euro zona.
„JAV ekonomika yra keliais žingsniais priekyje, atitinkamai, tai didina bazinių palūkanų normų padidinimo tikimybę, o Europoje – atvirkščiai: iš palūkanų normų politikos artimiausiais metais nesitikima nieko, jos veikiausiai plūduriuos apačioje. Šis veiksnys yra svarbus ir didinantis JAV dolerio paklausą“, - kalbėjo G. Nausėda.
Visgi, jis apibendrina, kad Europos ekonomikai euro silpnėjimas yra tikrai naudingas. Pirma - dėl infliacijos, nes dabar euro zonoje fiksuojama defliacija, antra, dėl geresnių sąlygų eksportui tokioms euro zonos milžinėms kaip Vokietijai, kurios doleriais prekiauja ne tik su JAV, bet ir su Azija.
G. Nausėda primena, kad nepaisant naudos euro zonos ekonomikai, yra ir grėsmių. Pirma, naftos ir gamtinių dujų ištekliai Europoje yra perkami už JAV dolerius.
„Tiesa, dabar valiutų kursų svyravimus užgožia pasaulinis naftos kainų sumažėjimas. Be to, kitą šildymo sezoną „Gazprom“ produkcija gali kainuoti dar pigiau, nes jų kaina 6-9 mėnesius vėluoja pagal pasaulinių naftos kainų pasikeitimus“, - kalbėjo ekonomistas.
Tačiau grėsmių yra ir daugiau: norintys greitai užsidirbti gali susivilioti investicijomis į valiutų rinkas.
„Didžioji dalis investuotojų, kurie bando spekuliuoti valiutomis, praranda savo pinigus. Iš esmės, nesakyčiau, kad tai yra geras būdas spekuliuoti, tai yra geras būdas prarasti pinigus. Ne paslaptis, kad didžioji dalis spekuliuodami valiutomis naudoja didelę skolintų lėšų dalį, automatiškai bet koks svyravimas padidina tiek pelną, tiek nuostolį. Manau, norint uždirbti, reikėtų investuoti į akcijas“, - siūlo nerizikuoti V. Plunksnis.
Pasak jo, investuojant į valiutas visada yra daugiau prarandančiųjų: jeigu jūs uždirbate, vadinasi, kiti pinigus praranda, o po brokerio komisinių suma dar sumažėja, nes visi konsoliduotai turi šiek tiek mažiau pinigų.
Delfi.lt



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą