2015 m. kovo 30 d., pirmadienis

10 dalykų, kuriuos pasauliui davė airiai



Linksmuolių airių išpopuliarinta Šv.Patriko diena tapo pasipelnymo šaltiniu pramogų organizatoriams visame pasaulyje. Juokaujama, kad kovo 17-ąją visi nori bent dienai tapti airiais. Ironiška - kad Airijos globėjas gimė visai ne Airijoje, o iki šešiolikos metų save laikė pagonimi.
Tačiau „žaliojo dobilo“ diena nėra vienintelis dalykas, kurį pasauliui padovanojo airiai. Legenda byloja, kad Šv. Patrikas gimė britų žemėse (dabartiniame Velse) IV-iame amžiuje. Sulaukęs paauglystės berniukas airių pagrobėjų buvo parduotas vergijon. Tik po šešerių metų Šv.Patrikas sugebėjo pasprukti ir grįžti pas šeimą. Britanijoje baigęs teologijos mokslus, jaunuolis pajuto pašaukimą grįžti atgal į Airiją ir „nekrikštas" airius atversti į tikėjimą. Ten jis užsibuvo daugiau kaip 30 metų. Airių folkloras apraizgė garsųjį patroną legendomis. Pasak jų, Šv. Patrikas prikeldavęs numirėlius. Be to, šventasis išvarė visas gyvates iš Airijos žemės. Kadangi įrodyta, jog tuomet saloje negyveno jokios gyvačių rūšys, manoma, jog tai tėra aliuzija į druidų (keltų dvasininkų) gyvačių simboliką. Savo mokymuose misionierius nevengdavo naudoti trilapį dobilą šv.Trejybei aiškinti, o pagonys airiai pradėjo dabindavo jais savo rūbus. Būtent iš čia atkeliavo tradicija dėvėti kuo daugiau žalios spalvos per Šv. Patriko dieną. Tačiau kitos tradicijos užgimė Amerikoje, kur įsikūrė nemaža airių diaspora, pavyzdžiui, Šv. Patriko dienos paradai. Pirmasis jų buvo surengtas Bostone, 1737 m. O šių dienų didžiausias Šv. Patriko paradas vyksta taip pat ne Airijoje, bet Niujorke. Į jį susirenka per 3 mln. žmonių. Iki praeito amžiaus pabaigos Airija, apskritai, „oficialiu“ lygiu šiai dienai neskyrė dėmėsio. Tik 1990 m. valdžia pagaliau suvokė, jog iš šios šventės galima pelnyti aukso puodą bei visam pasauliui pademonstruoti airių kultūrą. Pirmasis paradas Dubline įvyko 1996 m ir truko tris dienas, o 2006 m. jis
perraugo į penkių dienų non-stop airišką fiestą. Dabar ši „trilapio dobilo“ diena švenčiama visame pasaulyje. Šventės atributai – kuo daugiau žalios ir auksinės spalvos, dobilų, sekmės ir.. tamsaus gineso alaus. Teigiama, jog būtent šio alaus gamintojai Amerikoje daro spaudimą vyriausybei, kad Patriko diena taptų išeigine. Be to, Amerikoje organizuojamos tokios „iškalbingos“ akcijos kaip „Pabučiuok mane, nes esu airis“. Kaip bebūtų, Šv.Patriko diena nėra vienintelis kažkada Europos „vargšais“ vadintos airių tautos turtas. Pristatome dar 9 dalykus, kuriuos pasauliui davė „linksmuoliai emigrantai“.
1. Įvairių skonių bulvių traškučiai Būtent airiai sukėlė tikrą traškučių revoliuciją. 1954 m. Džozefas Merfis pristatė pirmuosius sūrio ir svogūno skonio traškučius. Jie išsyk pelnė didžiulį pasisekimą ir ponas Merfis už kuklią sumą pardavė gamybos technologiją didžiulei Amerikos bendrovei.
2. Sodos vanduo „Šv. Trejybės“ koledžo profesorius R. Percivalis 1800 m. Dubline pristatė naująjį gėrimą. Kaip ir daugelis kitų airių atradimų, sodos vanduo vėliau buvo pradėtas maišyti su alkoholiu.
3. Povandeninis laivas Povandeninio laivo idėja sukurta paties tikriausio airio J.P.Hollando, kurį vėliau pasamdė JAV karinis jūrų laivynas.
4. Modernusis traktorius Modernus traktorius buvo sukurtas XX a. dviračių taisytojo iš Airijos H.Fergusono. Ir čia sumanusis airis net neketino sustoti: jis taip pat sukūrė pirmąją keturratę Formulė-1 mašiną bei tapo pirmuoju airiu pasistačiusiu nuosavą lėktuvą.
 5. „U-2” Ir kas nėra girdėjęs apie keturis vaikinus iš pietvakarių Dublino, kuriems teko garbė koncertuoti B.Obamos inauguraciniame koncerte? Per visą savo muzikinę karjerą airių grupė „U-2” susižėrė 22 „Grammy“ apdovanojimus, pardavė 145 mln. įrašų albumų ir pasižymėjo visuomeninėje veikloje.
 6. Spalvotoji fotografija Vienas iš daugiausiai pasiekusių Airijos mokslininkų J.Joly „užsitikrino“ sau vietą istorijoje, kai sumąstė būdą, kaip iš vienos fotoplokštelės išgauti spalvotas nuotraukas. Tai negrįžtamai pakeitė tai, kaip mes matome pasaulį.
7. Literatūra Airiai neabejotinai įnešė indėlį į anglų ir pasaulio literatūros tradiciją. Dž.Džoisas, O. Vaildas, G.B.Šo – tik keli iš daugelio šios valstybės plunksnos meistrų. Beje, airių rašytojai net 3 kartus XX a. laimėjo Nobelio literatūros  premijas.
 8. Chemija Šimtai moksleivių, nemėgstančių chemijos pamokų, už šią „dovanėlę“ turėtų padėkoti airiui R.Boiliui, kurio XVII a. novatoriškas veikalas, apie neskaidomus materialinių objektų daleles, atvėrė kelią plėtotis naujai disciplinai.
9. Gineso alus O štai už Gineso alų turėtume dėkoti airiui Arturui Ginesui, kuris savo kuklioje daryklėlėje sukūrė tamsųjį porterio tipo alų. Dabar Ginesas – vienas garsiausių pasaulyje alus, eksportuojamas į nuošaliausius planetos kampelius.
Balsas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą