2014 m. birželio 20 d., penktadienis

Bob Dylan koncertas Dubline

Legendinių dainų autorius, vienas įtakingiausių praėjusio amžiaus žmonių, visų įmanomų apdovanojimų savininkas, nominuotas net Nobelio premijai, birželį atvyksta koncertuoti į Dubliną O2 areną. Šis vizitas daugiavaikiam tėvui Bobui Dylanui (66) turėtų būti ypatingas – iš Lietuvos kilo jo seneliai.

Nėra Bobo – nėra muzikos
Apie šią gyvą legendą prirašyta begalė knygų, sukurtas ne vienas filmas, todėl keliais sakiniais nusakyti visą Bobo indėlį į populiariąją muziką tiesiog neįmanoma. Trumpai tariant, šiuolaikinė muzika nebūtų tokia, kokia yra, jei ne Bobas. Užtenka paminėti, kad kažkada grupės U2 lyderis Bono yra prasitaręs, jog legendinis airių ketvertukas be B. Dylano muzikos išvis neegzistuotų.
Savo laiku ji įkvėpė kūrybai net „The Beatles“ ir „The Rolling Stones“! Bobas – visos roko ir popmuzikos ištakos. Paradoksalu, kad pačios gyvosios legendos šaknys yra būtent Lietuvoje.
Bobo įvaizdis – tai pirmasis pasaulyje vaikinas su gitara, „padėjęs“ ant visko, klajojantis, skaitantis eilėraščius ir kuriantis dainas. Vėliau šį įvaizdį savinosi ir rokeriai, ir hipiai, ir pankai. Daugybė B. Dylano dainų patenka į populiariausių visų laikų dainų sąrašus – prisiminkite kad ir „Knockin' on Heaven's Door“ arba „Blowin' in the Wind“, kurią lietuviai kažkada išsivertė į „Tu vėjo paklausk“.
Bobas pirmasis pasaulyje dainoms panaudojo poetinius tekstus, kurie tapo ištisų kartų himnais, simboliais.
Lietuviai mėgsta didžiuotis visame pasaulyje garsiais savo tautiečiais. Daugelis žino, kad Lietuvoje glūdi aktoriaus Charleso Bronsono, dainininko Leonardo Coheno šaknys. Tačiau lietuviai gali girtis ir visų įmanomų muzikinių premijų laureatu B. Dylanu! Beje, visai neseniai muzikantas ir poetas buvo apdovanotas prestižine literatūrine Pulitzerio premija už indėlį į JAV kultūrą.
Dar vienas beveik lietuvis
Robertas Allenas Zimmermanas (toks yra tikrasis Bobo Dylano vardas) gimė 1941 metais mažame Duluto miestelyje, Minesotos valstijoje. B. Dylano biografai teigia, kad muzikanto seneliai iš tėvo pusės buvo žydai, gyvenę Odesoje, dabartinėje Ukrainoje.
Iš ten jie neva buvo priversti emigruoti į JAV 1905 metais dėl Sovietų Sąjungoje prasidėjusių antisemitinių pogromų. Tačiau pats Bobas yra tvirtinęs, kad tai netiesa. Pasak jo, Zigmanas ir Anna Zimmermanai gyveno Turkijoje (senelės mergautinė pavardė yra Kyrgyz). Tačiau dėl vieno fakto tiek biografai, tiek pats B. Dylanas sutaria – garsenybės seneliai iš motinos pusės gyveno Lietuvoje.
Benjaminas ir Lybba Edelsteinai buvo Lietuvos žydai, į Ameriką atvykę 1902 metais. Tad apsilankymas mūsų šalyje pirmą kartą Bobui turėtų būti ypač svarbus.
B. Dylano tėvai buvo itin griežti ir konservatyvūs. Kol augo ir mokėsi mokykloje, Bobas negalėjo muzikuoti – tam nepritarė tėvai, manę, kad Amerikoje svarbiau išmokti amato. Todėl vienintelis muzikos šaltinis vaikui buvo radijas, transliuodavęs kantri, bliuzą ir rokenrolą. Groti ir koncertuoti R. A. Zimmermanas pradėjo tik baigęs mokyklą.
Tada jis ir susigalvojo Bobo Dylano pravardę. „Iš pradžių, kai išėjau iš namų, vadinausi tiesiog Robertu Allenu. Man šis vardas buvo panašus į paties sugalvoto Škotijos karaliaus vardą. Bet netrukus sužinojau, kad tokiu vardu vadinasi vienas saksofonistas, tad reikėjo ieškoti kažko kito. Tuo metu žavėjausi Dylano Thomaso poezija, taigi sumaniau tapti Robertu Dylanu. Netrukus Robertas sutrumpėjo iki Bobo, nes tai skambėjo „bliuziškiau“, - apie savo sceninio vardo kilmę autobiografijoje rašė B. Dylanas.
Labiausiai tituluotas
1960-aisiais Bobas žaibiškai išgarsėjo kaip vienišas dainius, kuriantis poetiškas dainas. Jos greitai tapo Amerikos jaunimo, protestuojančio prieš karą Vietname, himnais. Tuo laiku jaunuolis ir parašė didžiąją dalį savo garsiausių dainų, įkvėpusių visą muzikos pasaulį. Per daugelį metų B. Dylanas buvo apdovanotas daugybe „Grammy“, keliais „Auksiniais gaubliais“ ir net „Oskaru“. 1999 metais žurnalas „Time“ jį įtraukė į įtakingiausių XX amžiaus žmonių šimtuką. Prestižiškiausias muzikos žurnalas „The Rolling Stone“ Bobui skyrė antrą vietą „Didžiausių visų laikų artistų“ sąraše. Pirmą vietą užėmė „The Beatles“.
Paradoksalu, bet pats žurnalo vardas gimė iš Bobo dainos „Like a Rolling Stone“... Aukščiausias B. Dylano įvertinimas – net kelios nominacijos Nobelio literatūros premijai ir, žinoma, Pulitzerio premija. Tad galima drąsiai sakyti, kad Lietuvą, savo senelių gimtąją žemę, birželį aplankys pats šlovingiausias artistas iš visų, kurie tik yra čia buvę.
Jis nežino, kiek turi vaikų
Kaip ir daugelio menininkų, taip ir Bobo gyvenime buvo ne viena moteris. 1965 metais atlikėjas slapta vedė modelį ir „Playboy“ „zuikutį“ Sarą Lownds. Pora susilaukė keturių vaikų, kurie dabar taip pat sukasi pramogų versle. Meilė Sarai B. Dylaną taip pat paakino sukurti daugybę meilės dainų. Tačiau apie savo asmeninį gyvenimą niekada nekalbėjusi pora 1977 metais netikėtai išsiskyrė.
Yra žinoma, kad skyrybos nebuvo labai taikios, ir su savo pirmąja žmona muzikantas lig šiol beveik nebendrauja. Tačiau prieš skyrybas Bobas ir Sara įkūrė specialų fondą savo vaikams, į kurį padėjo tiek pinigų, kad nė vienam iš jų vaikų niekada netektų dirbti, nebent jie to norėtų.
1986 metais B. Dylanas vedė antrą kartą. Jo žmona tapo pritariamoji dainininkė iš Bobo grupės Carolyn Dennis. Pora susilaukė dukros. Tačiau ir ši santuoka nebuvo sėkminga – 1992 metais paskelbta apie dainininkų skyrybas. Visos šių skyrybų aplinkybės buvo taip slepiamos, kad Amerikoje juokais jas vadino „nacionaline paslaptimi“.
Tačiau 2001 metais Carolyn pagaliau prabilo, o tai, ką ji pasakė, tapo savotišku skandalu. Autobiografijoje ji parašė: „Aš turiu tris vaikus, tačiau niekada nesakysiu, kurie iš jų yra Bobo Dylano. Su savo vaikais sudariau paktą – nė vienas iš jų niekada neatskleis, kas yra tikrasis jų tėvas. Bobas Dylanas iš viso turi aštuonis ar devynis vaikus. Nesu tikra, ar jis pats visus pažįsta. Tačiau šia tema mes niekada nespekuliuosime. Tai asmeniniai reikalai.“
Ir nors nuo 1985 metų kas du mėnesius 32 šalyse pasirodo žurnalas, skirtas Bobo kūrybai ir asmenybei, niekas, net bulvarinė spauda, neišdrįsta kapstytis po asmeninį dainiaus gyvenimą. Jį tiesiog per daug gerbia.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą