2018 m. sausio 31 d., trečiadienis

Leo Varadkar žodžiai dėl hipotekos – emigruok, važiuok namo arba skolinkis iš tėvų – susilaukė rimtos kritikos 


Premjeras Leo Varadkar susilaukė rimtos kritikos po to, kai kalbėdamas apie hipoteką, pasiūlė žmonėms “skolintis pinigų iš mamos ir tėvo banko”, tačiau į kritiką Vyriausybės vadovas atsakė, kad “daugelis iš mūsų taip darė”, rašo "Irish Independent”. 

Jis taip pat pasiūlė jauniems žmonėms emigruoti arba grįžti namo kartu su savo tėvais, kad galėtų sutaupyti reikiamą vienkartinę sumą paskolai gauti.

Atsakydamas į “Darbo” (Labour) partijos lyderio Brendan Howlin klausimus apie žmones, susidūrusius su “beviltiška užduotimi” surinkti reikiamą pinigų sumą depozitui, premjeras pasiūlė tuos pinigus gauti iš tėvų.

“Perkant namą žmonės visada susiduria su depozito problema, bet kažkokiais būdais ją išsprendžia. Vieni vardan šio tikslo tam tikram laikotarpiui išvyksta į užsienį ir uždirba pinigus. Dar kiti juos gauna iš savo tėvų. Daugelis iš mūsų darė tą patį. Yra ir tokių, kurie tam tikrą laiką pasėdi namuose ir tokiu būdu padidina savo indėlį”, – paaiškino premjeras. 

“Fianna Fáil” partijos atstovas spaudai Barry Cowen dienraščiui “Irish Independent” sakė: “Akivaizdu, kad premjeras labai mažai žino apie šeimose kylančias problemas, jeigu jis galvoja, kad jauniems žmonėms užtenka kreiptis į “mamos ir tėvo banką” ir jie jau gali nusipirkti sau namus”, – kalbėjo Barry Cowen. 

Buvęs Būsto ministras Alan Kelly pasiūlė Leo Varadkar “sugrįžti į realų pasaulį”: “Aš nežinau, kokiame pasaulyje gyvena Ministras Pirmininkas, jeigu jis galvoja, kad visos mamos ir visi tėčiai “savo banke” turi po 20 000 eurų. Tuomet jam paprasčiauiai reikėtų pakalbėti su žmonėmis ir gal tada premjeras suvoktų, kas iš tiesų vyksta būsto rinkoje”. 


Airijos “Chartered Surveyors Society” (SCSI) paskelbta ataskaita rodo, kad 2018 m. nuomos ir būsto pirkimo kainos turėtų padidėti 8 procentais, be to, kaip ir ankstesniais metais, paklausa viršys pasiūlą, ypač Dubline ir Cork. 

Gyvenamųjų namų apžvalgos (Residential Property Review – SCSI) ir “Outlook 2018” ataskaitos apžvalgose teigiama, kad didėjančios nuomos kainos dar labiau mažina nuomininkų galimybes sutaupyti pinigų, reikalingų pradiniam įnašui. 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą