2016 m. vasario 13 d., šeštadienis

Kada Lietuvoje didės pensijos?



Ona Rimkienė - entuziastinga pensininkė, kuri turi 32 metų administracinio darbo Lietuvoje stažą. Paskutinius 11 metų Anglijoje ji dirbo slaugės padėjėja.


Grįžusi į tėvynę 61 metų vilnietė gauna 199 eurų pensiją. Moteris nusprendė kreiptis į teismą, nes tokia pensija jai atrodo žeminanti orumą. Rimkienė prašo gaunamą sumą pakelti iki 348 eurų.

Laimėti teismą vilnietė ir jos advokatas nesitiki. Tačiau rankų nenuleis ir kreipsis į Europos Žmogaus teisių teismą.

Šokiai ir dainos savuose būreliuose pensininkams nekainuoja, tačiau mokamas pramogas, kavą kavinėje ar net brangesnius vaistus net ir ilgesnį darbo stažą turintys pensininkai dažnai įvardija kaip per didelę prabangą. Vidutinė pensija, kuri nuo sausio jau pakelta, Lietuvoje yra 265 eurai. Tuo tarpu Latvijoje ji beveik 100 eurų didesnė. Estijoje vidutinė pensija siekia 371, bet šiais metais planuota didinti ją iki 400 eurų,. Lenkijoje pensija dar didesnė – 432 eurai.

Prezidentė, tik dabar pamačiusi, kad lietuviškos pensijos pačios mažiausios regione, atsilikimą nuo kaimyniniu šalių vadino skausmingu ir gėdingu. Dėl to ji ragino Seimą greičiau pritarti pensijų indeksavimui. Tuomet pensijos kilimas priklausytų daugiausia nuo to, ar didėja vidutinis darbo užmokestis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą