2016 m. vasario 12 d., penktadienis

Bučinys Blarney akmeniui



Paprastai nėra priimta bučiuoti akmenis. Akmenys - ne varlės, į gražuoles princeses ar princus nepavirsta ir trijų norų neišpildo. Bet jei jūs visą gyvenimą svajojote išmokti gražbyliauti, kaip Ostapas Benderis arba visiems žinomas Žirinovskis, tai galime jus nudžiuginti - Airijoje egzistuoja akmuo, kuris padės jūsų svajonei išsipildyti. Šis akmuo - garsusis Blarney Stone.

Magiškas akmuo randasi Blarney pilyje, vos 8 kilometrai šiaurės - vakarų kryptimi nuo Cork miesto. Daug metų atgal, karalienės Jelizavetos I valdymo laikais, pilis priklausė lordui Cormac McCarthy. Vieną kartą karalienė prisakė visiems savo pavaldiniams perduoti jai visas savo žemes tam, kad po to jiems patiems jas išnuomotų.
McCarthy neketino paklusti karalienės valiai, tačiau ir santykių gadinti su ja nenorėjo. Neatsakydamas į Jelizavetos reikalavimą nei teigiamai, nei neigiamai, jis ilgai, kaip sakoma, "tempė gumą", kol galop išvedė ją iš kantrybės. "Tai paprasčiausiai kažkoks Blarney" - įtūžusi ištarė karalienė ir paliko pilį McCarthy nuosavybėje, o anglų kalboje nuo tada atsirado išsireiškimas "Blarney", kas reiškia "sugebėjimą dalyvauti maloniame pokalbyje, turint tikslą apvynioti aplink pirštą pašnekovą taip, kad šis neįsižeistų" (pagal žodyną, blarney - apgaudinėti meilikaujant).


Kaip akmuo pateko į pilį - nežinoma. Sklinda gandai, kad McCarthy kartą išgelbėjo jūroje skendusią moterį, kuri pasirodė besanti vietinė burtininkė. Atsidėkodama už savo išgelbėjimą, ji nurodė lordui, kur randasi stebuklingas akmuo ir paliepė pabučiuoti jį. Nuo to laiko liaudyje manoma, kad tas, kas pabučiuos akmenį, bus apdovanotas ypatingais oratoriškais gabumais, o gal net taps Parlamento nariu.
1314 metais akmenį McCarthy protėviams padovanojo Škotijos karalius Robertas Briusas, atsidėkodamas už paramą mūšyje prie Bannockburn su Anglijos karaliumi Eduardu II. Jis yra pusė legendinio Stone of Scone, ant kurio senovėje buvo karūnuojami Anglijos ir Škotijos karaliai. Scone akmuo, kurio svoris 152 kg, buvo saugomas Scone abatijoje Škotijoje, jis buvo vadinamas Likimo akmeniu, Jokūbo pagalve, Karūnavimo akmeniu.
Legendoms apie Scone akmenį daugiau nei 3 tūkstančiai metų. Pagal vieną iš jų, jis priklausė faraono Ramzeso II dukteriai Scote. Palikusi Egiptą po to, kai jį užgrobė izraeliečiai, Scote tūkstančius metų klaidžiojo po Artimuosius Rytus, Ispaniją, kol pasiekė Škotiją. Manoma, kad būtent Scote ir atvežė į Škotiją Likimo akmenį, vėliau pavadintą Scone, abatijos, kur jis buvo saugomas, pavadinimu. Pagal legendą, būtent šį akmenį biblinis personažas Jokūbo pasidėjo vietoje pagalvės po galva ir susapnavo laiptus į dangų, kuriais aukštyn ir žemyn leidosi angelai.
1296 metais Anglijos valdovas Edvardas I pagrobė akmenį ir pervežė jį į Vestminsterio abatiją. Ten relikvija buvo padėta po mediniu sostu (Šventojo Eduardo kėde), ant kurio buvo karūnuojami Anglijos monarchai. 1328 metais tarp Anglijos ir Škotijos buvo pasirašyta taikos sutartis, pagal kurią akmuo turėjo būti grąžintas Škotijai. Tačiau jam buvo lemta likti Anglijoje dar 600 metų.
1950 metais akmenį bandė pavogti keturi patriotiškai nusiteikę škotai studentai. Jie įsibrovė į Vestminsterį, pavogė akmenį, bet pakeliui išmetė jį ant žemės ir tas sudužo į dvi dalis. Glazgou mieste studentai suklijavo akmenį ir paslėpė. Kaip nebūtų keista, tautiečiai nepalaikė studentų žygio ir 1951 metais, kai akmuo buvo surastas, jis buvo grąžintas į Vestminsterio abatiją bei vėl padėtas po karūnavimo sostu. 1953 metais šiame soste buvo karūnuota ligi šiol viešpataujanti karalienė Jelizaveta II.
Tik 1996 metais Didžiosios Britanijos vyriausybė nusprendė perduoti žymųjį Scone akmenį Škotijai, bet su sąlyga, kad nuomos jį karūnacijos metu. Nuo 1996 metų lapkričio 30 dienos akmuo saugomas Edinburgo pilyje.
Tuo tarpu Blarney akmenį, kuris yra Scone akmens dalis, rasti ne taip jau paprasta, nes jis paslėptas didžiuliame senoviniame parke. Viename iš parko užkampių stovi pusiau sugriauta Blarney pilis, jos paskutiniame aukšte yra žymusis akmuo, kurį ir reikia bučiuoti.
Bučiavimo veiksmas apsunkintas sąlyga, kad akmenį bučiuoti reikia gulint ant nugaros, laikantis už rankenų ir beveik kabant galva žemyn 20 metrų aukštyje.
Kalbama, kad šį akmenį privalo pabučiuoti kiekvienas, kas bent kartą lankėsi Airijoje. Štai visi jį ir bučiuoja - kino žvaigždės, politikai, šou verslo ir paprasti žmonės. O po to tik kalba, kalba, kalba...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą