2017 m. rugpjūčio 13 d., sekmadienis

Nepatenkinti ir nuomininkai, ir namų savininkai


Pagal Draudimo grupės 123.ie (Insurance group 123.ie) atliktą tyrimą, beveik vienas iš dviejų asmenų, nuomojančių gyvenamąjį plotą ar gyvenančių su tėvais, nori nusipirkti savo namus, tačiau negali sau to leisti, rašo Independent.ie.

Deja, jų perspektyvos nėra teigiamos, nes beveik 80 proc. tikrumu prognozuojama, kad per ateinančius 12 mėnesių būsto kainos šalyje kils.

Vis dėlto, nepaisant triukšmo, susijusio su didėjančiomis būsto pirkimo ir nuomos kainomis, apie 60 proc. žmonių, gyvenančių išsinuomotose patalpose sako, kad per pastaruosius metus jų nuoma padidėjo mažiau nei 4 procentais.

“Šis skaičius iš tikrųjų nestebina, nes daugiau nei pusė tų nuomininkų gyvena nustatytoje taip vadinamoje “Slėgio zonoje” (Rent Pressure Zone - RPZ), kurioje nuomos mokestis per metus negali būti padidintas daugiau nei 4 procentais ir ši schema tose zonose galioja trejus metus, “ – sako  Draudimo grupės 123.ie rinkodaros vadovas Padraig O'Neill.

Nors dauguma nuomininkų santykinai patyrė nuomos kainų augimą, visgi ketvirtadalis jų sako, kad per pastaruosius dvylika mėnesių nuoma padidėjo daugiau nei 10 procentų, o 14 procentų apklaustųjų teigė, kad per dvylika mėnesių jų nuoma padidėjo daugiau nei 15 procentų.

Atlikus Airijos nuomos ir būsto rinkos savininkų tyrimą, 70 proc. jų sakė, kad per pastaruosius dvylika mėnesių jie nemokėjo nuosavybės nuomos. Namų savininkai kritikavo “Slėgio zoną” (Rent Pressure Zone – RPZ), o 72 proc. jų sakė, kad RPZ įvedimas nepadarė jokios teigiamos įtakos, kad sumažintų būsto krizę šalyje ir neišsprendė būsto pasiūlos trūkumo rinkoje.

Tyrime taip pat nustatyta, kad didžioji dauguma – 69 proc. namų savininkų pasiėmė paskolą, kad galėtų savo nekilnojamąjį turtą nuomoti ir vienas iš trijų jau pajuto neigiamą tokio sprendimo poveikį.

Kalbant apie namų savininkus, dalyvavusius apklausoje, daugiau nei šeši iš dešimties sakė, kad turi vieną ar kelis tuščius neišnuomotus miegamuosius, o 15 procentų respondentų teigia, kad jie pasirengę nuomoti namus kaip “B&B”.

Tačiau rezultatai gali pasikeisti jau kitą savaitę, kai miestuose nuomos pradės ieškoti studentai.


Apklausoje dalyvavo 834 namų savininkai, nuomininkai ir vaikai, gyvenantys kartu su tėvais, bet svajojantys įsigyti savo gyvenamąjį plotą. Jų buvo klausiama apie hipoteką, nuomos kainas, remontą ir nuomos slėgio zonas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą