2017 m. rugpjūčio 2 d., trečiadienis

„Back-To-School“ išlaidos vienam vaikui šiemet – 1 209 eurai


Vidutinės vieno vaiko “Back-To-School” išlaidos pernai sudarė 1185 eurus, o šįmet išaugo iki 1209 eurų. Tokius duomenis skelbia Airijos kredito unijų lyga (Irish Credit Union League – ILCU). Pasak apklausos, vienas iš keturių tėvų sakė, kad šįmet turės atsisakyti kai kurių daiktų, reikalingų vaikui į mokyklą ir net keturiasdešimt tėvų skundėsi, kad negali nupirkti vaikui naujų mokyklinių batų, rašo Journal.ie.

Beveik trys ketvirtadaliai tėvų prisipažįsta, kad vaiko parengimas mokyklai yra sunki finansinė našta šeimai, o daugiau nei ketvirtadalis sako, kad šios išlaidos neigiamai veikia namų ūkių sąskaitas. Maždaug 29 proc. respondentų sakė, kad jie skolinsis pinigų, kad galėtų suruošti vaiką į mokyklą, nors, palyginti su praėjusiais metais, tokių tėvų sumažėjo 2 procentais.

Apklausa parodė, kad 7 proc. tėvų naudosis kredito unijų paslaugomis ir tik 1 proc. sakė, kad skolinsis iš bankų. 4 proc. respondentų teigė, kad jie naudos pinigus, kuriuos šiam tikslui taupė nuo 2016 metų.

Iš tų, kurie sakė, kad skolinsis pinigų, pasak apklausos, vidutinė skolinamų pinigų suma šiais metais sumažėjo: praėjusiais metais tėvai vidutiniškai skolinosi 357 eurus, šįmet – 345 eurus. Dauguma tėvų įsitikinę, kad Airijos mokyklos daro nepakankamai, kad padėtų tėvams sumažinti vaiko parengimo į mokyklą išlaidas.

Tyrime pažymima, kad kampanijos, kuriomis siekiama mažinti mokyklos uniformų kainą, pasirodė esą veiksmingos, nes, lyginant su praėjusiais metais, uniformų kaina sumažėjo 21 proc. arba 39 eurais.

Išaugo skaičius žmonių – nuo 38 proc. praėjusiais metais iki 43 proc. šiais metais, kurie sako, kad dėl mokyklinių išlaidų nukenčia jų atostogos. 11 proc. respondentų nurodė, kad mažina kredito kortelių išlaidas ir maistą, kad galėtų tinkamai parengti vaiką mokyklai.

“Džiugu, kad vis daugiau tėvų, žinodami vaiko grįžimo į mokyklą išlaidas, iš anksto pradeda planuoti savo mėnesines pajamas, o ne rengiasi skolintis. Tačiau akivaizdu, kad vaikų grįžimas į mokyklą tebėra sunki finansinė našta tėvams, nes jie priversti atsisakyti kai kurių, vaikui reikalingų daiktų, arba taupyti atostogų, arba maisto sąskaita, – sakė Airijos kredito unijų lygos Rinkodaros vadovas Emmet Oliver. – Mes pastebėjome, nors ir nežymų, bet visgi padidėjimą skaičiaus žmonių, kurie, ruošdami vaiką į mokyklą, skolinasi pinigus iš kredito unijų. Todėl mes raginame žmones iš anksto planuoti savo biudžetą, kad galėtų tinkamai parengti vaiką mokyklai, o jeigu visgi šįmet dar nepavyko to padaryti, kviečiame pasikalbėti su savo vietine kredito unija, kurioje palūkanų normos yra teisingos ir pagal įstatymą apribotos, kad žmonės galėtų išvengti nereikalingų skolų ir streso”.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą