2017 m. rugpjūčio 25 d., penktadienis

Aistros dėl PSC: Socialinės apsaugos ministrė patvirtino, kad kortelė yra privaloma


Nuotr.: Finansų ministras Paschal Donohoe

Socialinės apsaugos ministrė Regina Doherty dabar sako, kad Viešųjų paslaugų kortelę (Public Service Card – PSC) privalo turėti visi, gaunantys socialinę paramą bei besinaudojantys kitų Vyriausybės departamentų paslaugomis, kurie PSC tai pat turi padaryti privalomu dokumentu, rašo "The Irish Times". 

Ministrė Regina Doherty tokį pranešimą padarė po to, kai sulaukė kritikos dėl to, kad 70-ies metų moteriai, atsisakusiai registruotis dėl PSC, buvo nutrauktas pensijos mokėjimas.

Kalbėdama radijo laidoje “Newstalk”, ministrė pabrėžė, kad kortelė būtina, kad žmonės, besinaudojantys valstybės teikiamomis paslaugomis, galėų patvirtinti savo tapatybę.

Komentuodama dabartinę situaciją dėl PSC, ministrė teisinosi, kad niekas nenorėjo per prievartą versti žmonių paimti šią kortelę, tačiau dabar patvirtina, kad ši kortelė yra privaloma.

Airijos piliečių laisvių taryba  (Irish Council for Civil Liberties) šiandien paragino Finansų ministrą Paschal Donohoe, kuris kiek anksčiau teigė, kad PSC nėra privaloma, paaiškinti susidariusią situaciją dėl PSC.

Nepriklausomų žmogaus teisių kontrolierius/stebėtojas Liam Herrick sakė, kad toks ministro paaiškinimas dėl PSC sukėlė dviprasmišką situaciją ir dabar neaišku, ar kokios kitos tapatybės idenfikavimo formos galioja žmonėms, kurie naudojasi valstybės tarnybų teikiamomis paslaugomis.

Primename, kad skandalas dėl PSC kilo po to, kai šią savaitę “The Irish Times” pranešė, kad 70-ies metų moteriai buvo nutraukta valstybinė pensija, nes ji atsisakė įregistruoti kortelę.

Moteris 18 mėnesių negavo pensijos, nes atsisakė atlikti registracijos ir tapatybės patvirtinimo procesą, kaip to reikalavo Socialinės apsaugos departamentas. Be to, ji dar liko skolinga apie 13 000 eurų.

Moteris sakė, kad Socialinės apsaugos departamentas savo laiškuose, siųstuose jai, “gąsdino” dėl pasėkmių, jeigu ji neužsiregistruos dėl PSC. Tačiau niekas negalėjo moteriai įrodyti, kad kortelė yra “privaloma”.

Departamentas gąsdinimus įvykdė ir nutraukė jai 166 eurų savaitinę pensiją, o nepriklausomas apeliacinis procesas nesugebėjo padėti jai atstatyti pensijos išmokas. 

Liam Herrick RTÉ laidai “Morning Ireland” pripažino, kad visuomenė nebuvo aiškiai informuota dėl PSC.

“Jei kitos asmens tapatybės identifikavimo formos nėra priimtinos, tai reiškia, kad mes einame link privalomos sistemos, tačiau tai turėtų būti padaryta per pirminius įstatymus ir diskusijas, - sakė Nepriklausomų žmogaus teisių kontrolierius/stebėtojas Liam Herrick. - Airijoje lig šiol kortelės niekada nebuvo privalomos. Dabar neaišku, ar tai savanoriška, ar tai privaloma sistema dėl PSC gavimo? Diskutuokime". 


PSC buvo įvesta, siekiant pakeisti senąją Socialinės apsaugos kortelę ir kitas valstybinėms tarnyboms skirtas korteles -  iki šiol gyventojams išduota apie 2,75 mln. PSC.


Socialinės apsaugos departamentas siekia, kad iki šių metų pabaigos gyventojams būtų išduota 3 mln. PSC. Vyriausybė kortelių išdavimo kampaniją pradėjo anksčiau, kad paskatintų žmones išsiimti PSC, kuri remiasi veido atpažinimo duomenų baze (facial recognition database).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą