2017 m. birželio 9 d., penktadienis

“Baltic Day” subūrė draugėn tris seses: Lietuvą, Latviją ir Estiją

Gegužės 28 dieną trijų Baltijos šalių: Lietuvos, Latvijos ir Estijos ambasados Airijoje, Dubline, Merrion parke, organizavo didelę „Baltic Day“ šventę, į kurią kiekviena ambasada pakvietė žinomiausius savo šalies tautinius kolektyvus, tautiečius, gyvenančius Airijoje, sostinės gyventojus bei miesto svečius. 




Dainos ir šokiai, aidintys parke, buvo girdimi už jo ribų, todėl renginyje galėjai sutikti visų tautybių žmonių, kurie mielai klausėsi Baltijos tautinių kolektyvų pasirodymų, drąsesni kartu su šokėjais bandė šokti nacionalinius šokius, dar kiti atėjo pasmaguriauti čia parduodamais ar kepamais skanėstais, dar kiti dairėsi suvenyrų, papuošalų, kuriais prekiavo išradingi trijų Baltijos šalių meistrai.




Laikraščiui „Lietuvis“ pavyko pakalbinti šventėje dalyvavusio Lietuvos nacionalinio kultūros centro prie Kultūros ministerijos bei Lietuvos kultūros centrų vadovų Jungtinio choro vadovą Saulių Liausą. 




– Atvykome į „Baltic Day“ renginį Lietuvos Respublikos ambasados Airijoje kvietimu. Esame čia tik keletą dienų, bet jau spėjome apvažiuoti nemažą dalį šiaurinės, rytinės ir vakarinės Airijos. Koncertavome Galway ir Monaghane, džiugu, kad mūsų pasiklausyti atėjo ne tik ten gyvenantys lietuviai, bet ir vietiniai gyventojai. Visur, kur tik pasirodėme, buvome labai šiltai priimti.


Lietuva šįmet pažymi tautinio kostiumo metus ir mūsų programa skirta šiai datai pažymėti – Jungtiniame chore dalyvaujantys penkių šalies etninių regionų kultūros centrų chorų vadovai yra apsirėdę tam tikro regiono tautiniais kostiumais, todėl mūsų programa sudomino Airijos lietuvius, nes jie galėjo išgirsti ne tik savo krašto dainas, bet ir pamatyti savo regiono nacionalinį apdarą. Žmonės jaudinosi mūsų pasirodyme suradę dalelytę savęs, jaudinomės ir mes.

– Kaip gimė idėja suorganizuoti tokį tautinį Jungtinį chorą ir kur vėl galėsime jus pamatyti ir išgirsti?

– Aš pats dirbu Lietuvos nacionaliniame Kultūros centre prie Kultūros ministerijos ir mūsų centras dirba su visais Lietuvos savivaldybių kultūros centrais: organizuojame šventes, renginius, užsiimame leidybine veikla, įgyvendiname įvairius projektus. Šis Jungtinis choras, kuriame dalyvauja visų Lietuvos regionų kultūros centrų vadovai taip pat yra vienas iš mūsų projektų. Choras gyvuoja nuo praėjusių metų rugpjūčio mėnesio, tačiau šią programą, kurią pristatėme jums, parengėme nelabai seniai, manau, kad su ja dar daug kur pasirodysime ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.  

– Dėkojame už jūsų muziką ir dainas, tikimės, kad greitai vėl pasimatysime.

Renginyje be Lietuvos jungtinio choro dalyvavo visiems gerai žinomas ir mylimas Airijoje gyvenantis dainininkas Darius Mileris ir jo „Nojus Band“, kaimyninės Latvijos tautinių šokių kolektyvai „Taurenetis“, „Nemiers“, „Kreicbergi“ muzikaintai bei kiek tolimesnės Lietuvos kaimynės Estijos folklorinių šokių kolektyvai „|Iiris“, „Hiired tuules“ bei folklorinis trio „Torupilli Jussi Trio“.





Ateinančiais metais kiekviena iš trijų Baltijos šalių rengiasi pažymėti valstybės atlūrimo šimtmetį, todėl tikimės, kad padedant Lietuvos, Latvijos ir Estijoms ambasadoms, dirbančioms Airijoje, pavyks kartu vėl susiburti tris Baltijos šalis draugėn ir ta proga Airijoje suorganizuoti įspūdingą renginį.


                                                Nuotr.: Santa Silina ir Juozas Vitkus

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą