2017 m. birželio 25 d., sekmadienis

Ar šaliai pavyks išspręsti benamių problemą?

Metų pradžioje šalies Vyriausybė žadėjo, kad liepos mėnesį dauguma benamių bus apgyvendinti specialiai pritaikytuose viešbučiuose, B&B arba benamėms šeimoms skirtuose specialiuose namuose (hubs). Liepa jau čia pat, tačiau reikalai, atrodo, kol kas nejuda, primena Journal.ie.



Praėjusiais metais Vyriausybės priimtas Būsto veiksmų planas (Housing Action Plan) turėjo padėti išspręsti benamių problemas Dubline ir kitose Airijos apskrityse, tačiau kol kas reikalai negerėja. Naujausi duomenys rodo, kad balandžio pabaigoje Dubline buvo 1091 benamė šeima, 695 šeimos, neturinčios namų, gyveno viešbučiuose ir B&B. Kiekvieną mėnesį Dubline apie 60-70 šeimų netenka namų.

Šalyje per trejus metus benamių skaičius gerokai padidėjo, todėl daugelis šeimų viešbučius pasirenka kaip trumpalaikę priemonę, padedančią nors kuriam laikui išspręsti šią problemą. Tačiau šeimos, įsikūrusios viešbučiuose su mažais vaikais ir supratusios, kad namų įsigijimas ar nuoma lieka neišsprendžiami klausimai, dažnai ten lieka ilgam laikui. Tačiau apgyvendinimas viešbučiuose visai nepritaikytas šeimyniniam gyvenimui – žmonės su mažais vaikais neturi jokių sąlygų pasigaminti maisto, išsiskalbti drabužių, jiems tenka keliese miegoti vienoje lovoje. Niekam ne paslaptis, kad pigiuose viešbučiuose nepaisoma elementarių sanitarijos reikalavimų, juose ne tik drėgna ir šalta, bet neretai tokią “kaimynystę” tenka dalintis su nuolatiniais gyventojais – pelėsiais, pelėmis ir blakėmis.

Kaip jau minėjome, praeitais metais priimtame Būsto veiksmų plane (Housing Action Plan) numatyta ne tik benamius aprūpinti būstu, bet ir parengta Būsto paramos mokėjimo (Housing Assistance Payment - HAP) schema, pagal kurią vietinės tarybos už benamių prieglaudą moka namų savininkams. Ir tai dar ne viskas – šalyje planuojama pradėti eksploatuoti 1500 vienetų greitos statybos namų,  skirtų benamėms šeimoms, tačiau statybos vėluojasi, o tai reiškia, kad liepos mėnesį dauguma benamių taip ir negaus žadėto prieglobsčio.

Vyriausybės plane taip pat numatyta rekonstruoti senus viešbučius ir kitas patalpas bei paversti juos šeimos centrais (hubs), kuriuose bus įrengtos prausyklos, viryklės, t. y. gyvenimas tokiuose centruose turėtų būti kur kas labiau pritaikytas žmogaus reikmėms, negu gyvenimas viešbutyje. Pasak Dublino apygardos Benamių administracijos (Dublin Regional Homeless Executive – DRHE), tokiuose centruose planuojama apgyvendinti maždaug 380 benamių šeimų. Būsto departamento atstovas spaudai Journal.ie sakė, kad “artimiausiomis savaitėmis 16 tokių patalpų bus baigtos įrengti ir galės priimti benamius. Vyriausybė šiam tikslui skyrė 25 mln. eurų”.


Tačiau toks Vyriausybės sprendimas susilaukė nepamažai kritikos, nes, pasak kai kurių politikų, tai tėra laikinas, o ne ilgalaikis benamių problemos sprendimo būdas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą