2017 m. birželio 30 d., penktadienis

БИ2: mylėkite vienas kitą ir jūsų gyvenimas bus laimingas!




Neseniai Dubline įvyko vienintelis grupės БИ2 koncertas, kurį organizavo MCA Events.


Populiaraus klubo „The Wright Venue“ salė buvo pilnutėlė, žmonės kartu su Baltarusijos muzikantais traukė tokias populiarias dainas kaip „Varvara“ ir „Pulkininkas“. O Liova ir Šura atliko kelias dainas  iš naujo, rugsėjo mėnesį pasirodysiančio albumo „Įvykių horizontas“. Albume išgirsime ir keletą jau dabar gerbėjų pamėgtų kūrinių: „Laikos“, „Alisa“ ir „Lakūnas“, kurios, beje, nuskambėjo ir Dubline.


Grupės БИ-2 pagrindiniai steigėjai Šura (Aleksandr Uman) ir Liova (Jegor Bortnik) susipažino dar 1985 metais Minsko vaikų teatro studijoje „Rond“ ir, pasitelkę dar keletą pažįstamų, nusprendė statyti spektaklius, primenančius  absurdo teatro pastatymus.

1988 metais Šura, Aleksandr Fiodorov ir grupės „Šansas“ muzikantai sukūrė kolektyvą, pavadinę jį „Ginklo broliai“. Po nesėkmingo pasirodymo viename iš Bobrujsko roko festivalių, grupės nariai nusprendė padaryti pertrauką, tačiau jau 1989 metų rugpjūtyje jie susiburia į naują grupę, pavadinę ją БИ2.



Tuo pačiu metu БИ2 grupės iniciatyva buvo organizuotas  Bobrujsko roko klubas. 1989-1990 metais grupė БИ2 namų studijos sąlygomis įrašo savo debiutinį albumą “Tėvynės išdavikai” ir pradeda gastroles po Baltarusiją. Tačiau albumas nebuvo išleistas ir grupė praktiškai nustojo egzistuoti – 1991 metais Šura, o po metų ir Liova, išvyksta į Izraelį.

Izraelio laikotarpis (1991-1993)

Izraelyje, Šura ir Liova kurį laiką dirbo apsaugininkais statybų kompanijoje, tačiau kūrybos neatsisakė – praėjus kuriam laikui pasigirsta naujos jų dainos ir grupė, nors ir nepilnos sudėties, pradeda koncertuoti festivaliuose ir klubuose.

1992 metais БИ2 Jeruzalės roko festivalyje užma pirmą vietą, o 1993 metais, viename iš rok-forumų grupė pelno žiūrovų simpatijų prizą.

1993 metais Šura išvyksta pas gimines į Australiją, o Liova tarnauja Izraelio armijoje. Tačiau grupės muzikinė veikla nenutrūksta – draugai bendrauja telefonu, siunčia vienas kitam audio laiškus ir taip pamažu gimsta naujos dainos.



Šlovė БИ2 grupės muzikantus aplanko kuomet Aleksejaus Balabanovo filme „Brolis2“ pasigirsta jų dainos. Grupė pradeda nuolatinius koncertinius turus tiek Rusijoje, tiek ir užsienyje, dalyvauja populiariuose roko festivaliuose. Apskritai, БИ2 grupė yra viena iš populiariausių grupių Rusijos kine.

Jie su kvartetu „И“ ne tik filmavosi, bet kartu įrašė garso takelius tokiuose žinomuose filmuose kaip: „Rinkimų diena“, „Apie ką kalba vyrai“, „Karas“, „Seserys“ – apskritai, grupės įrašai skamba daugiau nei 20 filmų.




Po koncerto Dubline БИ2 grupės muzikantai sutiko pakalbėti su žurnalistais.   


- Ar jūs pirmą kartą Airijoje?

- Airijoje koncertavome pirmą kartą, tačiau čia esame ir anksčiau buvę. Berods 2009 metais skridome į “Radiohead” koncertą, vykusį Dubline.

- Ar turėjote laiko pakeliauti po Airiją ir kokį įspūdį jums paliko Smaragdinė sala?

- Šura: „Kol kas dar nieko neteko nei pamatyti, nei išgirsti, bet kuomet buvom Airijoje 2009 metais, aš porą dienų gyvenau Dubline, todėl miestą išvaikščiojau skersai ir išilgai. Šį kartą aš atskridau koncerto išvakarėse, todėl nemačiau nieko, išskyrus oro uostą.”  

- Kokia publika jus geriau sutinka: rusakalbiai ar užsieniečiai?

- Nematome jokio skirtumo – mus visi gerai ir šiltai sutinka, mus pažįsta, myli ir dainuoja kartu su mumis. Dabar, dėka pažangių technologijų, daug lengviau ir greičiau galima rasti naujas dainas. Vos tik sukuri dainą, kitą dieną ją jau mintinai moka tavo gerbėjai bet kuriame pasaulio krašte. Dėl to ir koncertuose žmonės mielai klausosi ne tik hitų, bet šiltai priima ir naujas dainas.

- Jūs paip pat turite emigranto patirties. Ką jums reiškia gyvenimas svetimoje šalyje ir ar sunku buvo integruotis į Izraelio, Australijos visuomenę?

- Suprantate, kai tau 20 arba šiek tiek daugiau metų, viskas yra lengva. Tačiau kai sprendimą emigruoti priima žmonės, kuriems virš keturiasdešimt, manau, kad tai yra nelengvas sprendimas. Nors kiekvienam tai būna skirtingai – daug kas priklauso nuo žmogaus asmenybės.

- Bet jūs sugrįžote į namus – ar tai buvo sunkus žingsnis?

- Grįžome todėl, kad mes turime mėgstamą užsiėmimą, mylim tai, ką mes darom ir norim kurti ir toliau. Sugrįžti buvo visai nesunku.

- Tuo metu, kai Rusijoje, kitose buvusiose Sovietų sąjungos šalyse dar tik kūrėsi rokas, 90-aisiais jūs gyvenote Izraelyje ir Australijoje, ar sunku buvo surasti savo nišą?

- Kalbant apie roką, reikėtų pasakyti, kad pas mus jis formavosi šiek tiek anksčiau, o 80-aisiais jau buvo tikras pakilimas. Ar sunku buvo svetur surasti savo nišą? Ne, negaliu pasakyti, kad buvo sunku, kažkaip viskas klostėsi savaime ir mes radome savo vietą.

- Kai kurie žmonės sako, kad jūsų muzika primena grupės „Depeche Mode“ techno  stilių, ar būtent ši grupė įtakojo jūsų kūrybą?

- Iš dalies, taip. Tai ir „Depeche Mode“, ir „The Cure“, ir „Joy Division“, ir „Sisters of Mercy“ ir daug kitų populiarių 80-ųjų grupių.

- Jūs dažnai atliekate savo ir kitų autorių kūrinius su kitais atlikėjais, o su kokiais airių dainininkais norėtume sudainuoti?

- Be jokios abejonės su „U2“ grupe. Galbūt dar su Damien Rice, geras atlikėjas. Su Sinead O`Connor taip pat.

- Jūs daug bendradarbiaujate su kinu – koks filmas, kuriame skambėjo jūsų muzika, dainos jums patinka labiausiai?

- Klausimas ne mums. Mums visi filmai patinka.

- 2017 metų rudenį pasirodys jūsų naujas albumas „Įvykių horizontas“ – kokias naujas dainas išgirsime šiame albume ir kuo jis skirsis nuo kitų jūsų albumų?

- Sulaukite rugsėjo ir patys išgirsite! Kai kuriuos naujo albumo kūrinius jūs jau šio koncerto metu girdėjote, pavyzdžiui, “Laikos” arba “Lakūnas”. Beje, “Lakūnas”, galima sakyti, užduoda tempą visam albumui. Labai tikimės, kad šis albumas jūsų nenuvils.

- Gal norėtumėte ko nors palinkėti savo klausytojams?

- Mylėkite vienas kitą ir jūsų gyvenimas bus laimingas! Ir daug daug dirbkite! (Juokiasi).



Dėkojame už pokalbį.


                                              Nuotr.: Irina Vasileviča ir LiutaS PictureS

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą