2017 m. birželio 26 d., pirmadienis

Airijos lietuviai įkūrė Lietuvių profesionalų klubą – „Lithuanian Professionals Network Ireland“

Birželio 10 dieną Dubline buvo tiesiogiai transliuojama TEDx konferencija, vykusi tuo pat metu Vilniuje (pavadinime esantis „X“ ženklas rodo, kad konferencija yra organizuojama nepriklausomai nuo pagrindinių organizacijos būstinių, esančių Niujorke (JAV) ir Vankuveryje (Kanada). 


 
Pasaulyje TED (angl. Technology, Enterntainment, Design) konferencijų pradžia laikomi 1984 metai, kuomet buvo siekiama sujungti į visumą  technologijas, pramogas ir dizainą. Laikui bėgant ir atėjus naujoms informacinėms technologijoms, temų apimtis plėtėsi, tačiau formulė liko ta pati: sukviesti vedančiuosius pasaulio mąstytojus ir visuomenės veikėjus, pasidalinti su auditorija savo įdomiomis idėjomis ir parodyti, sakykim, netradiciškai mąstančių žmonių ir jų kitokio pasaulio egzistavimą. (Informacijos apie TED yra labai daug internete – "Lietuvis" past.). TEDx konferencijos transliaciją iš Vilniaus organizavo Airijoje gyvenanti Evelina Šaduikytė ir jos iniciatyva visai neseniai įkurtas Airijos lietuvių profesionalų klubas – „Lithuanian Professionals Network Ireland“.


Laikraštis „Lietuvis“ jos ir paprašė papasakoti apie tokios konferencijos organizavimo Dubline idėją bei naujai įsikūrusio klubo tikslus.  


– Iš tiesų idėja transliuoti TEDx iš Vilniaus buvo ne mano vienos idėja – idėja gimė mūsų naujai įkurtam Airijos lietuvių profesionalų klubui „Lithuanian Professionals Network Ireland“ ir ji kilo spontaniškai. Gavom pasiūlymą iš Vilniaus TEDx organizatorių tiesiogiai transliuoti konferenciją Dubline. Renginį suorganizavom per porą savaičių. Pasižiūrėti TEDx konferencijos Dubline, kuri iš tikrųjų vyko Vilniuje, atėjo apie septyniasdešimt žmonių, džiugu, kad jų gretose buvo ne tik lietuviai, bet buvo ir keletas airių, kurie prisipažino, kad labai domisi Lietuva, užsuko ir kiniečiai bei kitų tautybių žmonės. Tai buvo pirmas mūsų naujai įkurto klubo bandymas suorganizuoti kažką įdomaus Airijoje ir suburti draugėn čia gyvenančius  lietuvius.


Apskritai, mūsų naujai įkurto klubo tikslas – surasti ir susipažinti su Airijoje gyvenančiais ir dirbančiais kvalifikuotą darbą lietuviais-specialistais, norime, kad jie taip pat susipažintų vieni su kitais, kad surastų naujų pažįstamų ir bendraminčių, kad galėtų bendrauti, keistis informacija ir taptų įkurto klubo nariais. Turime daug tikslų, trumpai juos apipūdintume taip: sieksime nutiesti tiltą tarp Lietuvos ir Airijos, gerinsime Airijos lietuvių, gyvenančių ir dirbančių čia, įvaizdį ir tuo pačiu garsinsime Lietuvos vardą Airijoje ir Airijos – Lietuvoje.


Dabar apie lietuvių emigrantus paprastai kalbama, kad visi jie čia dirba tik prastus, nekvalifikuotus darbus, jų niekas nedomina, o mes norime parodyti, kad viskas yra ne visai taip – tarp lietuvių, atvažiavusių į Airiją, yra nemažai žmonių, kurie dirba aukštos kvalifikacijos reikalaujančius darbus, užima aukštas pareigas, dirba stambiose kompanijose, dėsto aukštose mokyklose ir t. t. Norime parodyti, kad ir emigracijoje žmonės gali kažko pasiekti, gali gauti darbus, kurie atitinka jų turimą išsilavinimą, įgytą Lietuvoje ar čia, Airijoje. Sujungę savo jėgas bandysime rengti projektus, kurie būtų naudingi tiek Lietuvai, tiek Airijai.

Pasiteiraujame, kas gali būti šio naujai įkurto klubo nariais?  

– Pirmiausiai mes laukiame žmonių, kurie yra specialistai, savo srities profesionalai ir dirba jų kvalifikaciją atitinkančius darbus Airijoje. Klubas jungtų žmones, kurie dirba bankininkystės, finansų, marketingo, reklamos, personalo vadovais, turizmo, IT ir kitose, kvalifikuoto darbo reikalaujančiose, srityse. Sieksime apjungti ambicingus, kažko daugiau šiame gyvenime siekiančius žmones, laisvai kalbančius angliškai ir integravusius į Airijos gyvenimą. Tokių žmonių Airijoje tikrai yra, juos tik reikia surasti ir sujungti draugėn. Tikimės, kad mūsų klubui pavyks tą padaryti. Pasaulyje tokie klubai yra labai populiarūs, pavyzdžiui, Londono City lietuvių profesionalų klubas veikia jau dešimt metų ir jungia daugiau kaip 60 įvairių sričių specialistų. Norintys įstoti į mūsų „Lithuanian Professionals Network Ireland“ klubą turės pateikti rekomendacijas, sumokėti stojamąjį nario mokestį, būti savo srities profesionalais, turėti naujų, įdomių idėjų ir suprasti, kaip jas galima realizuoti.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą