2017 m. birželio 11 d., sekmadienis

Airija ketina nusiimti “rožinius akinius” ir rengtis kovai prieš terorizmą

Neseniai įvykę teroro aktai Mančesteryje ir Londone, kuriuose žuvo žmonės, ne juokais išgąsdino Airiją – šalis nusprendė įsteigti naują, kovos su terorizmu agentūrą, praneša „Irish Mirror”.



Šalies premjeras sakė: Mes turime turėti savarankišką saugumo ir žvalgybos padalinį ir negalime toliau apsimetinėti, kad pas mus viskas gerai ir ramu, kad čia nieko negali atsitikti ir kad teroristai nepasieks mūsų  – laikas nusiimti “rožinius akinius” ir pamatyti realybę tokią, kokia ji yra”.


"Fianna Fail" partijos lyderis Micheal Martin prisipažįsta, kad Airija yra vienintelė ES valstybė, kuri neturi savo Nacionalinės saugumo ir žvalgybos agentūros. Pasak jo, įkurti tokią agentūrą yra “neatidėliotinos svarbos klausimas, kurį nedelsiant reikia spręsti”.

Gynybos analitiko Declan Power nuomone, šalis nėra pilnai pasirengusi kovai su terorizmu. Leidiniui “Irish Mirror” jis sakė: “Esame dalis Vakarų pasaulio, turime glaudžius ryšius su Jungtine Karalyste, JAV, Europos Sąjunga ir kova su terorizmu mums visiems yra prioritetinis klausimas. Nuo teroristų niekas nėra apsaugotas, mes taip pat, todėl reikia kuo griaučiau imtis skubių priemonių, kad galėtume užtikrinti mūsų šalies ir jos žmonių saugumą. Aš nemanau, kad mus apsaugos skraidantys sraigtasparniai ar ginkluoti pareigūnai gatvėse – pirmiausiai mums reikia sustiprinti žvalgybos informacijos rinkimą, koordinavimą ir šį darbą turėtų atlikti Nacionalinė žvalgybos ir saugumo agentūra”.

Vyriausybės vadovai, Garda komisarė, Gynybos pajėgų vadovas rimtai susirūpino, kad Airija nėra pasirengusi atremti teroristų išpuolius, todėl artimiausiu metu susitarė aptarti parengties lygį šioje srityje, taip pat sustiprinti apsaugą, šalyje prasidėjus vasaros sezono festivaliams. Šalies vadovai taip pat ragina visuomenę būti budriems ir nedelsiant informuoti Garda apie bet kokį įtarimą keliantį atvejį.

Šalies Teisingumo ministrė Frances Mary Fitzgerald sakė: “Mes negalime viešai paviešinti visko, kas daroma šalyje kovojant su terorizmu, tačiau mes galime užtikrinti visuomenę, jog šioje srityje yra daug kas daroma. Tarptautinio terorizmo tikslas yra pakeisti mūsų gyvenimo būdą, pasėti mumyse baimę ir mes tikrai neleisime, kad taip atsitiktų”.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą