Vasarą pasitikti visi trokšta būdami pačios puikiausios
formos. Galbūt todėl susidomėjimas įvairiomis dietomis, detoksikacijos planais
ir mitybos formulėmis šiuo metu nepaprastai išauga.
Šiuo metu madinga gyventi
ir maitintis sveikai, nesvarbu žiema ar vasara, tačiau tik retas iš tikrųjų
pajėgia gyventi, nenusižengdamas sveikos mitybos taisyklėms. Tikriausiai todėl
trumpos, vos kelių dienų dietos išliks populiarios dar ilgai. Teigiama, kad 96
valandų arba 4 dienų dieta padeda numesti nuo 4 iki 7 kilogramų.
Tam, kad po dietos kilogramai negrįžtų, reikia stengtis
keisti savo mitybos įpročius. Visų pirma valgyti tik tada, kai iš tikrųjų
juntamas alkis. Dažnai žmonės alkį painioja su troškuliu, todėl pajutus norą ko
nors užkrimsti pirmiausia reikėtų išgerti stiklinę vandens ar žolelių arbatos
be cukraus. Valgymas turi tapti ritualu. Valgant nežiūrėti televizoriaus,
neskaityti naujienų internete, padėti į šalį žurnalą ar laikraštį. Maistą
reikėtų labai gerai sukramtyti. Sakoma, kad net tam tikro stiliaus muzikos
klausymasis gali paskatinti suvartoti daugiau maisto. Viena didžiausių
antsvorio ir nutukimo priežasčių – emocinis valgymas, todėl reikėtų mokytis,
kaip suvaldyti jausmus, stresą. Svarbiausia yra motyvacija – tai yra nuolatinis
priminimas sau, kodėl reikėtų sulieknėti arba išlaikyti tokias pačias kūno
linijas.
Dietos valgiaraštį sudaro mažo kaloringumo, bet labai
maistingi produktai, kurie vartojami arba žali, arba labai trumpai apverdami ar
apkepami. Ši dieta padeda ne tik atsikratyti papildomų kilogramų, bet ir
sustiprinti sveikatą, išvalyti organizmą.
Teigiama, kad norint numesti svorio, geriausia valgyti 4
kartus per dieną, kas 5 – 6 valandas. Valgant dažniau skrandis „aptingsta“ ir
įsisavina medžiagas tik iš tų maisto produktų, kurie yra lengviausiai
įsisavinami, t. y. cukraus, krakmolo, druskos. Paprastai tai kaloringi maisto
produktai, todėl svoris lengvai auga. Valgant mažiau nei 4 kartus per dieną
organizmas pradeda kaupti maisto atsargas, nes nuolatos badauja. 4 valgymai per
dieną yra optimalus variantas. Žinoma, valgiaraštyje turi būti išlaikyta
riebalų, angliavandenių, baltymų pusiausvyra. Tada nereikės baimintis papildomų
kilogramų.
Be to, norint numesti svorio reikia padidinti tartroninės
rūgšties suvartojimą. Ji lėtina angliavandenių virtimo riebalais procesą. Šios
rūgšties yra obuoliuose, baklažanuose, agurkuose, kopūstuose, svarainiuose.
Liaudies išmintis, kad pusryčius reikia suvalgyti pačiam,
pietus pasidalinti su draugu, o vakarienę atiduoti priešui yra teisinga. Kai
kurie mitybos specialistai mano, kad per pusryčius žmogaus organizmas turėtų
gauti 40 % visos per dieną reikalingos energijos, per pietus – 35 – 40 %, o per
vakarienę – 20 %. Vakarienės visiškai atsisakyti nerekomenduojama, bet ji
turėtų būti lengva ir mažiausiai kaloringa iš visų keturių dienos valgymų.
1 diena:
Pusryčiai: salotos iš dviejų obuolių, šaukštelio medaus,
malto cinamono ir vanilės pagal skonį. Puodelis kambario temperatūros pieno
(apie 161 kcal).
Priešpiečiai: puodelis žaliosios arbatos be cukraus, 0,5 l
natūralus, liesas jogurtas (apie 163 kcal).
Pietūs: daržovių sriuba, 100 g virtos jautienos (apie 190
kcal).
Vakarienė: virtų burokėlių salotos su liesa grietine (apie
84 kcal).
2 diena:
Pusryčiai: salotos iš dviejų agurkų, krapų ir druskos. 2
riekės pilno grūdo duonos (apie 71 kcal).
Priešpiečiai: stiklinė apelsinų sulčių, 100 g liesos varškės
(apie 210 kcal).
Pietūs: 200 g keptos bet kokios jūrų žuvies, stiklinė
kefyro. Kepti žuvį su druska, petražolėmis, krapais, bazilikais. Iškepusią
apšlakstyti šviežių citrinų sultimis (apie 200 kcal).
Vakarienė: vaisių salotos (kriaušė, obuolys, apelsinas) su
šaukšteliu medaus ir 5 šaukštais grietinėlės (apie 91 kcal).
3 diena:
Pusryčiai: puodelis stiprios žaliosios arbatos, 100 g virtų
piene be druskos ryžių (apie 178 kcal).
Priešpiečiai: 100 g liesos varškės ir sauja razinų (apie 114
kcal).
Pietūs: vištienos sultinys, 2 virti vištos kiaušiniai ir
šiek tiek laiškinių svogūnų (apie 158 kcal)
Vakarienė: 100 g virtos vištienos be odos, bet su druska, 5
špinatų arba 6 rūgštynių lapai (apie 108 kcal).
4 diena:
Pusryčiai: 3 švieži ridikėliai, porcija košės be sviesto,
bet su druska (apie 194 kcal).
Priešpiečiai: obuolys, puodelis karšto vandens su šaukšteliu
šviežių citrinų sulčių (87 kcal).
Pietūs: 200 g virtų krevečių, 200 g jūros dumblių (apie 190
kcal).
Vakarienė: 0,5 l kefyro (apie 90 kcal).
Laikantis dietos leidžiama išgerti 1,5 l mineralinio arba
gryno vandens per dieną!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą