2015 m. balandžio 12 d., sekmadienis

Anglų kalba lengvai



 Kaip mokosi kalbos vaikai? Paprastai – gyvendami. Girdėdami kaip kalba suaugusieji, kalbėdami su jais, klausydami aplinkos garsų, tėvų žiūrimo televizoriaus, žaisdami. Jie nepriekaištingai išmoksta savo gimtąją kalbą, net jeigu tai – lietuvių, –  ir nesuka sau galvos dėl gramatikos ar sudėtingų žodžių. Kodėl gi nepasekus jų pavyzdžiu?

                Kiekvienas, staiga atsidūręs kitakalbėje aplinkoje, yra panašioje situacijoje. Galbūt jūs pažįstate ką nors Airijoje, gal net atvykus į šalį jus pasitinka šeimos nariai. Bet ateina laikas, kai norisi būti savarankiškam: sugebėti susirasti geresnį darbą, užmegzti naujas pažintis, galų gale suprasti kas dedasi aplinkui ir šiaip patogiai, įdomiai gyventi.
                Todėl kas kaip moka, tas taip mokosi. O mum patinka mokytis nesimokant. Todėl patariame išbandyti šiuos lengvai įgyvendinamus patarimus.
                Apsupkite save anglų kalba. žiūrėkite televizorių, skaitykite laikraščius, eikite į renginius, kur renkasi gimtakalbiai. Viena ausim klausykitės, ką kalba žmonės gatvėje – su atsitiktinai sutiktais pažįstamais, savo vaikais, tarpusavyje. Dalyvaukite renginiuose, prisijunkite prie grupių, įsitraukite į dominančių klubų veiklą. Skaitykite knygas, užsisakykite naujienlaiškių aktualiomis temomis.
                Naudokitės žodynu, ypač iš pradžių. Nors mūsų tikslas yra mąstyti angliškai, o ne stengtis išversti iš gimtosios kalbos, visgi pradžiai suvokimui labai padeda nuoseklus (ar net ir pripuolamas) žodžių, frazių tikrinimas žodynuose. Radę žodį, jo reikšmę (idealiu atveju ir tarimą) pasižymėkite skaitomoje vietoje. Tokiu būdu žodį įsiminsite kontekste, o ne atskirai.
                Vartokite anglų kalbą. Nesibaiminkite, kad darote klaidų. Airiai – ne lietuviai. Jie ne tokie reiklūs net patys sau, ką jau kalbėti apie atvykusius iš kitų šalių. Tad drįskite paklausti, jei kas neaišku, ar kad ir pasakyti vieną žodį. Taip dažniau girdėsite gyvą kalbą – o jos iš vadovėlių neišmokti. Be to, net ir vien ką nors užsirašydami ar pasižymėdami sau, geriau įsiminsite tai, ką mokotės.
                Daugiau kalbos patarimų ieškokite kitame „Lietuvio“ numeryje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą