2015 m. balandžio 11 d., šeštadienis

Skaitmeninis veidrodinis fotoaparatas –DSLR. Ekspozicijos režimai.



Sveiki, brangūs skaitytojai. Daugelis jūsų jau pažįsta mane, tačiau tiems, kas praleido straipsnius apie mane, prisistatysiu. Esu Ana – fotografė iš Lietuvos, atvykau į Airiją prieš 5 mėnesius, įstojau į Fotografijos Institutą, ir jau sudalyvavau savo pirmoje parodoje. Esu fotografė-portretistė, domiuosi fashion industrijos fotografija, dirbu fotografe 7x7 Futbolo Federacijoje. Šie mano straipsniai bus skirti tiek mėgėjams,  pradedantiesiems, tiek ir tiems, kas turi patirties ir siekia aukštesnės fotografijų kokybės. Skaitydami šiuos straipsnius, ir vykdydami visas užduotis, jūs ne tik pamėgstate fotografiją, bet ir sukursite tvirtus santykius tarp savęs ir jūsų fotoaparato!

Fotografijoje vienas svarbiausių faktorių yra šviesa, konkrečiau kalbant – ekspozicija. Mokant manipuliuoti šia stichija norimą vaizdą sukurti fotoaparatu bus kur kas paprasčiau.
Nors dauguma fotoaparatų turi ratuką, kuriuo nustatomi ekspozicijos režimai, kai kuriuose ši funkcija įdiegta meniu. Bet kuriuo atveju visuose fotoaparatuose rasite tuos pačius ekspozicijos režimus: diafragmos pirmumo, išlaikymo pirmumo, programinį ir rankinį.
(Viena nuotrauka, ant kurios pavaizduoti visi režimai – ekspozicijos bei fotografavimo)!!!
M: Rankinis režimas. Pasirinkę šį režimą patys nustatote ir išlaikymą, ir diafragmą. Fotografuokite rankiniu režimu, jei naudojate ilgalaikės ekspozicijos nustatymą (bulb) arba fotografuojate su studijine blykšte – tokiu atveju diafragmą ir išlaikymą turite nustatyti atskirai.
A arba AV (aperture value): Diafragmos pirmumo režimas. Šis nustatymas pusiau automatinis – jūs pasirenkate diafragmą,  o fotoaparatas nustato tinkamai ekspozicijai reikalingą išlaikymą. Rinkitės šį režimą, kai diafragmos nustatymas jums svarbiausias.
S arba TV (time value): Išlaikymo pirmumo režimas. Tai taip pat pusiau automatinis nustatymas. Jūs pasirenkate išlaikymą, o fotoaparatas nustato tinkamai ekspozicijai reikalingą diafragmą. Rinkitės šį režimą, kai išlaikymo nustatymas jums svarbiausias.
P: Programinis režimas. Fotoaparatas nustato ir išlaikymą ir diafragmą, bet galite juos reguliuoti koreguodami ekspoziciją. Tai ypač paranku darant „greitus“ kadrus, kai jūs tiesiog neturite laiko galvoti apie visus kitus nustatymus.
PATARIMAS. Kaip laikyti fotoaparatą? Stovėkite viena koja žengtelėję pusę žingsnio į priekį, kad išlaikytumėte stabilią pusiausvyrą. Fotoaparatą suimkite dešine ranka, pirštais apglėbę rankeną. Kaire ranka prilaikykite fotoaparato objektyvą. Alkūnes švelniai prispauskite prie kūno.
 
AUTO: Automatinis režimas. Čia fotoaparatas kontroliuoja viską – jis atlieka visus ekspozicijos nustatymus, taip pat nusprendžia, kada reikalinga blykstė ir kada ne. Šis režimas rekomenduotinas tiems, kas pirmą kartą laiko fotoaparatą rankose.



Fotografavimo režimai.
Jūsų DSLR fotoaparatas – sudėtingas kompiuteris, o išankstinės programos – didžiulio jame įrašyto informacijos kiekio rezultatas. Šie išankstiniai režimai leidžia parinkti optimalius fotoaparato funkcijų nustatymus, kai fotografuosite savo pasirinktą objektą. Fotoaparatas pats parenka, koks išlaikymo, diafragmos, spalvos balanso ir fokuso derinys geriausiai tinka kiekvienu atveju. Išankstiniai režimai labai naudingi pradedantiesiems, bet automatinių nustatymų pakeisti negalėsite. Įgiję daugiau žinių tikriausiai pamatysite, kokie jie riboti.
Portreto režimas. Įjungus portreto režimą fotoaparatas nustatys didžiausią esamomis apšvietimo sąlygomis galimą diafragmą. Daroma prielaida, kad žmogaus veidą norite išryškinti šiek tiek nesufokusuotame fone.
Peizažo režimas. Fotoaparatas parinks mažiausią galimą diafragmą, kad ryškumo lauko gylis būtų didžiausias.
Stambaus plano režimas. Pagal apšvietimą parenkama vidutinė, maždaug f/8 diafragma, kad būtų užtikrintas pakankamas lauko gylis. Pasirinkus šį režimą fokusuojamas centras. Rekomenduojama naudoti trikojį.
Sporto režimas. Pagal apšvietimą nustatomas trumpiausias galimas išlaikymas, kad judesys būtų sustingdytas. Įmontuota blykstė išjungta.
Naktinio peizažo režimas. Naktiniams peizažams fotoaparatas parenka ilgą išlaikymą, gali prireikti trikojo. Su ilgesniu nei ą sekundės išlaikymu naudokite trikdžių sumažinimo funkciją, jei jūsų fotoaparate tokia yra.
Naktinio portreto režimas. Fotoaparatas suderina objektą apšviečiančią blykste su fono apšvietimu.
Trumpas patarimas. Labai lengva susižavėti išankstinias nustatymais ir pamiršti juos keisti. Visada patikrinkikite, ar režimas atitinka fotografuojamą objektą, kitaip nustatymai bus netinkami.
 
 
 Kitame laikraščio numeryje mes aptarsime nuo kokių faktorių priklauso nuotraukų kokybė.
P.S. Taip pat laukiu skaitytojų klausimus el.paštu anarosso@photograher.net. Su malonumu atsakysiu, pagelbėsiu ir pačius įdomiausius su atsakymais publikuosime sekančiuose numeryse. 
KONKURSAS
Laikraštis „Lietuvis“ kartu su Ana Rosso Photography skelbia fotografijos konkursą. Tema: „Mūsų meilės vaisiai“. Siuskite savo nuotrauką el.paštu: anarosso@photography.net ir (Lietuvo el.paštas) kartu su aprašymu, vardu ir pavarde bei kontaktais. Nuotraukas priiminėsime iki Gegužės 1 dienos. Paskui  komisija atrinks 10 gražiausių, įdomiausių ir jausmingiausių nuotraukų ir paskelbs Facebook puslapyje, kur 2 savaites galės balsuoti skaitytojai, žiūrovai ir jūsų draugai. Laimės nuotrauka, surinkusi daugiausią balsų. Prizas: 2 valandų fotosesija nuo Ana Rosso Photography. 
 Kontaktai:
Ana Rosso Photography
+353 852 735 640

 
 





8 komentarai:

  1. GERA DIENA,

    Patikimas paskolos pasiūlymas galioja dabar ir gauna paskolą !!! Tai yra galimybė tiems, kurie patiria finansinių sunkumų, ir tiems, kurie nori finansų krizės savo gyvenimą, mes suteikiame kreditą labai protinga 2% palūkanų norma, mes suteikiame
    visų rūšių paskolos, skirtos padėti finansiniam stresui. Daugelis kenčia ir jiems reikia pagalbos, kad pagerėtų jų gyvenimo lygis, daugelis jų nebeveikia ir jiems reikalinga finansinė pagalba, kad galėtų pradėti verslą. Daugeliui finansinės pagalbos reikia išvalyti savo sąskaitas ir skolas. Tai jums protingas sprendimas. Mūsų paskolos pasiūlymas garantuojamas, nesant jokio aptariamo užstato. Kaip paskolos pareiškėjas, jūs prašote paskolos su išsamia informacija apie mano kontaktą. Pavadinimas: John El. Paštas: mrjohnrobertloanfirm@gmail.com Whatsapp (+6285298234143)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Susitarkite dėl kreditų, paskolų, skolų pašalinimo! Pristatome tik jums pritaikytas paskolas! Nes atsikratyti ar nepalankios paskolos? Ar norite refinansuoti paskolas teikiančią paskolą, kuriai teikiate pirmenybę? Norėdami sumažinti palūkanų normą ir mėnesinę įmoką? Būkite tikri, kad paskolos suma, įmokos suma! Reikia paskoloswootb6746@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ar jums reikia lėšų steigti savo verslą. Mano vardas yra „Shamla Biba“. Aš esu privatus skolintojas, teikiantis paskolas privatiems asmenims ir korporacijoms. Ar atsisakyta tiek daug bankų? Ar reikalingas finansavimas norint įkurti savo verslą? ar reikalingas finansavimas norint išplėsti savo verslą? Ar jums reikia asmeninės paskolos? Waveeykegtjvfdcvc780@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mes siūlome asmenines paskolas ir hipotekas, paskolas automobiliams, hipotekos paskolas mažesnėmis palūkanomis ir finansavimą iš privačiojo sektoriaus normų. Mes siūlome paskolas su žemesnėmis ar dokumentais. Susisiekite su mumis dabar el. Paštu.gujuyouriantuoihin3000@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ar esate pavargęs ar norite paskolų ir paskolų iš bankų? Ar dėl blogo kredito nuolat buvote nusileidęs savo bankuose ir kitose finansų įstaigose? Ar ketinate prarasti namus dėl finansinių apribojimų? Norėdami gauti daugiau informacijos apie jūsų paskolos tvarkymo procedūras
    Susisiekite su mumis el. Paštukraccvizeer01113@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gera diena ,

    Patikimi paskolų pasiūlymai galioja dabar ir gaukite paskolas !!! Tai galimybė tiems, kurie patiria finansinius sunkumus, ir tiems, kurie nori finansinės sumaišties savo gyvenime, mes teikiame kreditą su labai pagrįsta 2% palūkanų norma, mes teikiame visų rūšių paskolas, kad padėtume šalims, kurios patiria finansinį stresą. Daugelis kenčia ir jiems reikalinga pagalba siekiant pagerinti savo gyvenimo lygį, daugelis praranda darbą ir jiems reikalinga finansinė pagalba pradedant verslą, daugeliui jų reikia sutvarkyti sąskaitas ir skolas. Tai yra protingas sprendimas dabar. Mūsų garantuotas paskolos pasiūlymas reiškia, kad nėra jokio užstato. Jei esate paskolos pareiškėjas, jei jus domina paskolos paskola iš mūsų įmonės, susisiekite su mumis per:

    (WHATSAPP): +2347036746851

    Arba susisiekite su mumis per:
    (EMAIL): globalfinancecompany234@gmail.com

    Dėkoju

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aš amžinai būsiu skolingas didžiajai DR ODION už tai, kad sutvarkysiu savo sulaužytą santuoką po to, kai mano vyras paliko mane pas kitą moterį 6 mėnesiams. Niekada netikėjau burtais, kol draugas mane su juo supažindino. Iš pradžių skeptiškai žiūrėjau į jį, nes daug girdėjau apie netikrus rašybos pavyzdžius, bet aš abejojau, nes norėjau susigrąžinti savo vyrą ir padariau pagal tai, ką jis man liepė. Dabar mano vyras grįžo tik per 48 valandas nuo susisiekimo su juo. Aš vėl pragyvenau su savo vyru po 6 mėnesius po santuokos nutraukimo ir ne ilsiuosi tol, kol jis nebus žinomas visame pasaulyje. Jis taip pat specializuojasi loterijų burtuose, reklaminiuose burtuose, gydo ligos burtus E.T.C. Prisijunkite prie DR ODION dabar, jo el. Pašto adresu (drodion60@yandex.com) arba „WhatsApp jam“ +2349060503921

    AtsakytiPanaikinti
  8. Nebuvau tikras, ar gausiu teisėtą skolintoją internetu, bet kai nebegalėjau susimokėti skolos, mano sūnus gulėjo ligoninės lovoje, kad būtų atlikta operacija, kuriai reikėjo didžiulės pinigų sumos, o man taip pat reikėjo šiek tiek pinigų refinansuoti ir gauti prekę. home.prašiau pagalbos pas draugus ir kai nebeliko vilties nusprendžiau susirasti paskolą internetu ir susiradau LAPO MICRO FINANCE su 2% palūkanų norma ir iš karto pritaikiau savo duomenis kaip nurodyta. Per 48 valandas nuo mano paraiškos pateikimo jie suteikė mano paskolos sumą be paslėptų išlaidų, o aš galėjau pasirūpinti savo sūnaus medicininėmis sąskaitomis, pratęsti nuomos sąskaitą ir sumokėti skolą. Patarsiu kiekvienam paskolos ieškančiam kreiptis į LAPO MOCRO FINANCE su (lapofunding960@gmail.com).
    Whatsapp +447883183014

    AtsakytiPanaikinti