2016 m. spalio 27 d., ketvirtadienis

Kokios problemos gali slypėti nekilnojamojo turto pirkimo-pardavimo sandoriuose?


Į laikraštį “Lietuvis” kreipėsi mūsų skaitytojas prašydamas patarimo, kaip jam išnarplioti gana painią situaciją. „Perku Dubline butą. Jau sumokėjau užstatą ir man pasakė, kad šis sandoris bus užbaigtas per 2 mėnesius. Tačiau praėjo jau 6 mėnesiai, bet aš turiu labai mažai informacijos apie šį sandorį. Dėl to buvau priverstas jau 2 kartus atnaujinti paskolą ir nežinau, ką man toliau daryti. Agentas pasakė, kad bute gyvena žmogus, kuris nenori palikti buto ir nemoka nuomos mokesčio. Advokatas apskritai nieko konkretaus man nepasakė, išskyrus tai, kad turiu dar palaukti”.
Šį atvejį paprašėme pakomentuoti ilgą laiką Airijoje dirbančią advokatę Jelizavetą Donneri.


„Sunku komentuoti nekilnojamojo turto sandorius, kai jais užsiima kitas advokatas. Tačiau galiu pasakyti, kad vėlavimų tokiais atvejais iš tiesų pasitaiko, bet klausimai dėl kitų bute gyvenančių asmenų turėjo būti išspręsti prieš mokant depozitą. Buto savininkas turi galimybę paduoti į teismą buto nuomininką, kuris stabdo nekilnojamojo turto pardavimą.
Reikia pažymėti, kad net buto pardavimo atveju, nuomotojas turi pateikti nuomininkui tam tikros formos raštą, kuriame turi informuoti apie ketinimą parduoti butą ir duoti nuomininkui laiko išsikelti.
Gali būti, kad būtent dėl minėtų procedūrų nesilaikymo arba neteisingos informavimo formos ir iškilo ši problema. Visų pirma jums reikėtų kreiptis į advokatą, kuris tvarko jūsų reikalus ir paprašyti, kad jis jums aiškiai išdėstytų esamą situaciją. Jeigu advokatas neatsako į telefono skambučius, kreipkitės į jį su oficialiu raštu.
Apskritai nekilnojamojo turto sandoriai turi keletą etapų. Pirmasis etapas, kuomet yra sumokamas pradinis depozitas (paprastai jis mokamas nekilnojamojo turto agentui). Kitas etapas – perkamo objekto apžiūra. Pirkėjas kviečia specialistą, apžiūri perkamą nekilnojamąjį turtą ir specialistas parengia ataskaitą, kurioje turi įvardinti visus objekto trūkumus ir kitas problemas, susijusias su minėtu objektu. Kitas etapas – kontrakto pasirašymas ir antro depozito mokėjimas (paprastai ši procedūra vyksta advokato ofise).
Šiame etape jūs turite turėti visą informaciją apie nekilnojamąjį turtą ir turi būti įvardinta paskutiniojo etapo – sandorio užbaigimo – data.
Ypatingai svarbus yra antrasis sandorio etapas, nes būtent tuomet tarp šalių atsiranda teisiniai įsipareigojimai, kuriuos abi šalys privalo vykdyti. Jeigu jūsų sandoris pasiekė šį etapą ir jeigu sutartyje buvo nurodyta pirkimo-pardavimo sandorio pabaigos data, jūsų advokatas gali kreiptis į nekilnojamojo turto pardavėją ar jį atstovaujančias asmenis ir pareikalauti, kad sandoris būtų vykdomas. Jeigu sandorio sąlygos nevykdomos, jūsų advokatas turi teisę kreiptis į teismą.“

Advokatės kontaktai

Advokatė Jelizaveta Donneri (rusų kalba kalbanti advokatė Airijoje, turinti dvigubą kvalifikaciją ir sėkmingą daugiametę advokatūros praktiką Airijoje). Ji buvo pirmoji rusakalbė advokatė, pradėjusi savo advokatūros veiklą Airijoje, jos kompetencijoje yra: nagrinėjimas bylų, susijusių su asmens kūno sužalojimais, turėjusių įtakos sveikatai, imigracijos, įsidarbinimo, komercijos, šeimos, civilinės bylos, atstovavimas teisme, nekilnojamojo turto pirkimas-pardavimas. Advokatės mob.: 086 0380385; Tel.: 01 853 7301; Interneto svetainė: www.dtsolicitors.ie; Internetinis Blog’as www.dtsolicitors.ie/blog/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą