2016 m. spalio 12 d., trečiadienis

Griuvėsiai, kurių niekas negriovė. Dunluce pilis


Dunluce pilis buvo pastatyta maždaug 1500 metais valdant McQuillan giminės klanui. Dunluce plis - tai buvusi klano būstinė, ji buvo jų valdų Šiaurės Airijoje, Antrim‘e, centras. Pilies teritorija buvo išsidėsčiusi tarp Bann ir Bush upių. 




Vieta pilies statybai buvo parinkta labai kruopščiai: pilis iš visų pusių buvo apsupta uolų ir vandens – į pilį vedė tik vienintelis tilto kelias. “Stiprią tvirtovę“ (būtent taip skamba pilies pavadinimo vertimas iš airių kalbos) dar XIII amžiuje įsakė pastatyti Richard de Burg, garsios anglų-airių giminės atstovas. Archeloginiai tyrimai parodė, kad pilis turėjo požemius ir šis atradimas gali būti įrodymas, kad pilis buvo pastatyta dar gerokai prieš XIII amžių.
Apie 1550 metus McQuillan klaną išsstūmė McDonnell giminė, kilusi iš garsaus Škotijos McDonnell klano. Jie labai greitai tapo Šiaurės Antrim‘o ir aplinkui išsidėsčiusių vietovių valdovais. Tačiau išdidūs škotai labai greitai buvo įtraukti į nesibaigiančių konfliktų sukūrį su tokiomis garsiomis dinastijomis kaip O‘Cathain, MacQuillan, O'Donnell. Intrigos ir sąjungininkų kaita buvo įprastas reiškinys, nes kieviena dinastija siekė įtvirtinti savo valdžią ir išplėsti žemių valdas. O'Donnell giminė ypač konfliktavo su anglų dvariškiais, kurių giminės pozicijos kaskart darėsi vis stipresnės.
1584 metais karalienė Elizabeth I įpareigojo vietinį Airijos lordą John Perrot išsiaiškinti realią situaciją, nes airiai jai nuolat kėlė grėsmę. Netrukus anglams pavyko užimti Dunluce pilį.Tačiau jau 1586 metais Elizabeth I grąžino pilį Sorley Boy MacDonnell už tai, kad jis prisiekė ištikimybę Anglijos karūnai. 1594 metais Ulster‘io keltų vadai sukilo prieš anglus ir šis sukilimas peraugo į devynerius metus užsitęsusį karą.


1601 metais Randal McDonell suburia savo žmones ir prisijungia prie sukilėlių. Šis mūšis žinomas kaip Kinsale mūšis (The Battle of Kinsale), kuriame airiai buvo sutriuškinti, bet Randal McDonell‘ui buvo suteikta malonė, nes jis pasidavė anglams netoli vietovės Carrickfergus.
Atėjus į valdžią škotui James VI, Randal McDonell‘ui buvo atiduota visa šiaurinė Antrim‘o dalis, esanti tarp Bann ir Bush upių. Šalį valdant karaliui James, prasidėjo Ulster‘io žemių apgyvendinimas atvykėliais iš Anglijos ir Škotijos. Tokiu būdu buvo bandoma sustiprinti anglų kolonijas Airijoje ir atremti vietinių airių maištus. Randal McDonell pradėjo aktyvią veiklą siekdamas į šalį privilioti kiek galima daugiau savo žemiečių škotų ir juos čia įkurdinti. Tam tikslui jis netoli Dunluce įkūrė naują miestelį ir keletą nedidelių kaimų Antrim‘o apylinkėse. Tai buvo vienos iš pirmųjų gyvenviečių Airijoje, kurios turėjo akmenimis grįstas gatves, teisingai pastatytus namus ir netgi administracinius pastatus.
1960 metais Randal McDonell tapo pirmuoju Antrim’o grafu, jo didžiulės valdos klestėjo.

1936 metais Randal McDonell sūnus, taip pat Randal, paveldėjo tėvo titulą ir vedė Bekingemo (Beckingham) rūmų hercogo našlę Catherine Meneer. Tačiau Randal jaunesniajam nepavyko pasiekti savo tėvo šlovės – jam ir jo žmonai labiau rūpėjo linksmybės ir nuotykiai. 1964 metais jis buvo suimtas už dalyvavimą viename iš airių maištų, o jo sutuoktinė Catherine Meneer didžiąją McDonell turtų dalį pervežė į Chester‘į, į savo pirmojo vyro valdas. Tas turtas ten ir buvo saugomas, bet vėliau Oliver Cromwell pasiuntiniai pasikėsino į šį turtą ir jis buvo išparduotas. Dingusių daiktų aprašas liudija apie šios giminės turtingumą: dingo persų audimo kilimai, šilku dengti baldai, nuostabūs medienos meistrų raižiniai.Dunluce pilies apylinkių turtas buvo išdalintas Cromwell armijos kareiviams, pilies sienos buvo ardomos ir akmenys naudojami kitoms statyboms.


Atkūrus monarchiją, pilis buvo grąžinta Randal jaunesniajam, tačiau McDonell giminė nusprendė persikelti į kaimyninę Ballingarry- nedidelę vietovę, esančią Tipperary grafystėje, kur lig šiol ir gyvena.
Dunluce pilis pamažu būtų visai išnykusi, jeigu 1928 metais jos likimu nebūtų susirūpinusi šalies valdžia.
1639 metais Dunluce pilyje įvyko tragedija: dvariškiai linksminosi, o už pilies sienų siautėjo audra, kuri išgriovė dalį tvirtovės sienų, o dvaro virtuvė nugarmėjo į jūrą.
Kaip ir visose panašiose pilyse, šioje pilyje, viename iš bokštų taip pat gyvena vaiduoklis. Pasak legendos, vienas iš McQuillan klano lordų turėjo karštai mylimą vienturtę dukterį Maeve Roe. Tėvas jai išrinko jaunikį, kurio ji taip ir neįstengė pamilti, nes mylėjo kitą jaunuolį. Tai supratęs, tėvas uždarė ją į vieną iš pilies bokštų, iš kurio ji kartu su savo mylimuoju bandė pabėgti. Deja, jie pasirinko netinkamą laiką – už pilies sienų šėlo audra, įsimylėjėlių laivas atsitrenkė į Undinės uolą ir dužo. O žmonės ir šiandien girdi jos verksmą, sklindantį iš pilies bokšto.
Pagal pirminę konstrukciją pagrindinė pilis stovėjo ant uolos, apačioje – Atlanto vandenynas. Kitose, piliai priklausančiose valdose, buvo išdėstyti ūkiniai pastatai. Pilį ir šiuos pastatus jungė pakeliamas tiltas, kuris vėliau buvo perdarytas į arkinį tiltą. Ūkiniai pastatai, arklidės, alaus darykla ir svečių nameliai nebuvo gynybinės paskirties, todėl išpuolių metu žmonės susiburdavo pilyje, kuri buvo puikiai įrengta ir patikimai juos saugojo. Pilies gynėjai turėjo visą būtiną to laiko įrangą, vandens atsargų, o nuo išorinio pasaulio juos skyrė didelis, specialiai gynybos tikslams išraustas griovys. Išeiti iš savo būstinės jie galėjo naudodamiesi požeminiu praėjimu, vedančiu į Atlanto vandenyno pakrantę. Pilies teritorijoje buvo įsikūręs ir škotų didiko dvaras, galintis vienu metu priimti nemažai svečių ir kariuomenės.
 Dunluce pilies griuvėsiai buvo rašytojų, dailininkų, režisierių ir muzikantų įkvėpimo šaltinis. Manoma, kad būtent Dunluce pilis yra iliuzinės Cair Paravel pilies prototipas iš C.S. Lewis “Narnijos kronikų” (The Chronicles of Narnia). Savo kūriniuose ją mini ir anglų poetas Edvardas Lyras (Edward Lyrie). 1973 metais grupės “Led Zeppelin”albumo “Houses of the Holy”vidiniame viršelyje buvo panaudota būtent Dunluce pilies nuotrauka. Albumas turėjo neregėtą sėkmę – buvo parduota daugiau nei milijonas jo kopijų. Be to, Dunluce pilis, pavadinta „Ravens Keep” vardu, 2001 metais pasirodo Jackie Chan filme “Medalionas” (“The Medallion”), jos vardas ne kartą yra minimas ir kituose filmuose. Kompozitorius George Miller sukūrė dainą “Dunluce Castle”, atliekamą Kanados ir Airijos folkloro grupės „Irish Rovers”. Pilies vaizdas taip pat įamžintas populiariame seriale “Sostų karai” kuriant Paiko pilies vaizdą Geležinėje saloje.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą