2015 m. kovo 29 d., sekmadienis

Skaitmeninis veidrodinis fotoaparatas –DSLR



Sveiki, brangūs skaitytojai. Daugelis jūsų jau pažįsta mane, tačiau tiems, kas praleido straipsnius apie mane, prisistatysiu. Esu Ana – fotografė iš Lietuvos, atvykau į Airiją prieš 5 mėnesius, įstojau į Fotografijos Institutą, ir jau sudalyvavau savo pirmoje parodoje. Esu fotografė-portretistė, domiuosi fashion industrijos fotografija, dirbu fotografe 7x7 Futbolo Federacijoje. Šie mano straipsniai bus skirti tiek mėgėjams,  pradedantiesiems, tiek ir tiems, kas turi patirties ir siekia aukštesnės fotografijų kokybės. Skaitydami šiuos straipsnius, ir vykdydami visas užduotis, jūs ne tik pamėgstate fotografiją, bet ir sukursite tvirtus santykius tarp savęs ir jūsų fotoaparato!


Šiuolaikinis fotoaparatas tikrai yra kompiuteris su objektyvu. Nesunku sutrikti sužinojus visus gudrius dalykus, kuriuos geba jūsų fotoaparatas. Lengviausias būdas mokytis – atsižvengti į tai, ką jums tuo metu svarbiausia žinoti. Įsiminę esminius dalykus, imkitės sudėtingesnių. Šiame straipsnyje mes apžvengsime pagrindines fotoaparato funkcijas ir režimus.
1.       (Nuotrauka 1) Įjungimo mygtukas. Pirmą kartą įjungę fotoaparatą turėsite nustatyti kalbą, laiką ir datą. Aparatą visada išjunkite prieš keisdami objektyvą, baterijas ar kortelę.
2.      
(Nuotrauka 2)Baterija. Prieš naudojantis fotoaparatu reikia įkrauti bateriją. Nuolat ją įkraukite, kad neliktumėte svarbią akimirką be energijos šaltinio. Išmintinga visada turėti su savimi atsarginę bateriją.
3.       (Nuotrauka 3)Užrakto paleidimo mygtukas. Šis mygtukas paleidžia užraktą ir, kai yra pusiau nuspaustas, įjungia objektyvo fokusavimą. Tiesiog išrinkite objektą per vaizdo ieškiklį, nuveskite į jį fokusavimo tašką, pusiau paspauskite užrakto paleidimo mygtuką, ir švelniai nuspauskite mygtuką iki galo.
4.      
(Nuotrauka 4)Vaizdo ieškiklio fokusavimas. Norėdami pritaikyti vaizdo ieškiklį prie savo regėjimo, žiūrėkite pro jį į tuščią sieną ir reguliuokite dioptrijas, kol ieškiklio ekranėlio žymas pamatysite sufokusuotas.
5.      
(Nuotrauka 5)Komandų ratukai arba pagrindinis valdymas. Priklausomai nuo fotoaparato modelio, šiuo ratuku nustatote daugumą fotoaparato funkcijų, pavyzdžiui ISO,  baltos spalvos balansą, diafragmą ir išlaikymą.
6.      
(Nuotrauka 6)Daugiafunkcinis valdymas arba parinkčių mygtukas. Naudokite jį norėdami pasirinkti ir keisti funkcijas meniu bei peržiūrėti kadrus. Jo veikimas taip pat priklauso nuo fotoaparato modelio.
Daugelis fotoaparato funkcijų prieinamos per meniu. DSLR fotoaparate yra tiek daug meniu parinkčių, kad smulkiai jų neanalizuosime. Nustatymų (setup) meniu rasite visas pagrindines fotoaparato funkcijas. Tai pirmas meniu su kuriuo turėtumėte susipažinti pradėdami darbą. Fotografavimo (shooting) meniu yra visi nustatymai, reikalingi fotografuojant. Dažniausiai naudojamos funkcijos tokios kaip kokybė, baltos spalvos balansas, ISO ir t.t. Specializuotų nustatymų (custom settin) meniu naudosite tada, kai norėsite, kad fotoaparato nustatymai tiksliau atitiktų jūsų asmeninius pageidavimus. Peržiūros (playback) meniu rasite visus įrankius jau užfiksuotų ir atminties kortelėje išsaugotų nuotraukų peržiūrai ir tvarkymui. Dėl kiekvieno nustatymo jaudintis neverta – pagrindiniai nustatymai jau parinkti gamykloje.
Patarimas. Neperdėsiu pabrėždama, kaip svarbu perskaityti fotoaparato instrukciją. Kiekvieno modelio fotoaparatai valdomi ir jų funkcijos reguliuojamos skirtingai, be to gamintojai vis labiau linksta tas pačias funkcijas vadinti skirtingai žodžiais.
Kitame laikraščio numeryje mes pratęsime fotoaparato funkcijų ir nustatymų aptarimą.  Jūs sužinosite, ką reiškia kiekvienas mygtukas ir kiekviena jūsų fotoaparato funkcija.
P.S. Taip pat laukiu skaitytojų klausimus el.paštu anarosso@photograher.net. Su malonumu atsakysiu, pagelbėsiu ir pačius įdomiausius su atsakymais publikuosime sekančiuose numeryse. 
KONKURSAS
Laikraštis „Lietuvis“ kartu su Ana Rosso Photography skelbia fotografijos konkursą. Tema: „Mūsų meilės vaisiai“. Siuskite savo nuotrauką el.paštu: anarosso@photography.net ir (Lietuvo el.paštas) kartu su aprašymu, vardu ir pavarde bei kontaktais. Nuotraukas priiminėsime iki Gegužės 1 dienos. Paskui  komisija atrinks 10 gražiausių, įdomiausių ir jausmingiausių nuotraukų ir paskelbs Facebook puslapyje, kur 2 savaites galės balsuoti skaitytojai, žiūrovai ir jūsų draugai. Laimės nuotrauka, surinkusi daugiausią balsų. Prizas: 2 valandų fotosesija nuo Ana Rosso Photography.
Kontaktai: Ana Rosso Photography
+353 852 735 640

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą