2018 m. kovo 20 d., antradienis


Airijoje gimsta nauja tradicija – lituanistinių mokyklų žinių apie Lietuvą konkursas



Kovo 11-ąją, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, pirmą kartą Airijoje buvo surengtas žinių apie Lietuvą konkursas, kurį organizavo Lietuvos Respublikos ambasada Airijoje ir Airijos lietuvių bendruomenė. Renginį atidarė tuo metu Airijoje su darbo vizitu viešėjusi Lietuvos švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė. Ji pasveikino visus tautiečius Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos proga ir padėkojo mokyklų bendruomenėms už didžiulį darbą, mokant vaikus gimtosios kalbos ir sugebančius būnant toli nuo Tėvynės, puoselėti lietuviškas tradicijas ir papročius. Žinių apie Lietuvą konkurse dalyvavo daugiau kaip 70 dalyvių iš 11 lituanistinių mokyklų, veikiančių 9 Airijos miestuose, o juos palaikyti atėjo daugiau kaip 80 sirgalių!



Konkurso dalyviai bus suskirstyti į 4 amžiaus grupes: ikimokyklinukus ir pirmokus, pradinukus, vyresnio amžiaus mokinius, o paskutiniąją grupę sudarė mokytojų ir vyriausių mokinių jungtinė komanda.

Ikimokyklinukai ir pirmokai (4-7 metų vaikai) tiesiogiai konkurse nedalyvavo, tačiau jie varžėsi piešinių konkurse “Piešiu Lietuvą”, kurio nugalėtojai taip pat buvo apdovanoti šiame renginyje.

2-4 klasių mokinukams (8-11 metų vaikai) konkurse buvo užduota 20 klausimų, kurie susiję su Lietuva ir lietuvių kalba. Vaikams buvo pateikti keturi atsakymų variantai, iš kurių reikėjo pasirinkti vieną teisingą ir jį pažymėti.


Vyresnių, 5-8 klasių mokinių grupė (11-15 metų vaikai) varžėsi komandiniu principu, atstovaudami savo mokyklai. Būdami komanda, jie, prieš raštu atsakydami į 20 klausimų, galėjo pasitarti tarpusavyje. Kiekvienam atsakymui buvo skiriama maždaug viena minutė laiko.

Pačių vyriausių mokinių (16 ir daugiau metų) ir mokytojų jungtinė komanda sudarė nuo 2 iki 4 žmonių komandas, kuriose maksimaliai galėjo būti iki 2 mokytojų ir ne daugiau kaip 2 mokiniai (būtinai turėjo būti bent 1 mokytojas). Šios komandos varžėsi žodžiu “žaibo” turnyre. Komandoms buvo suteikti numeriai ir jos turėjo paeiliui žodžiu atsakinėti į pateikiamus klausimus – atsakyti į klausimą reikėjo per maždaug 10 sekundžių.  Kitos komandos taip pat galėjo kelti ranką, parodydamos, kad žino atsakymą į vieną ar kitą klausimą ir, jeigu atitinkama komanda neatsakytų į pateiktą klausimą teisingai, tą galėjo padaryti kitos komandos. Už kiekvieną teisingą atsakymą buvo suteikiama 10 balų, o už kiekvieną neatsakytą ar neteisingai atsakytą klausimą – atimami 5 taškai. Teisingai atsakius į pateiktą klausimą, komandai buvo suteikiama galimybė atsakyti į dar du papildomus klausimus ta pačia tema, taip suteikiant joms galimybę gauti papildomų taškų. Tačiau nežinant atsakymo į tuos papildomus klausimus, taškai nebuvo atiminėjami, o ir kitos komandos tuo metu negalėjo pretenduoti į atsakymą. Tada, pilnai atsakius (ar neatsakius) į tuos tris klausimus, naujas klausimas buvo pateikiamas kitai komandai iš eilės – ir vėl visas ciklas kartojosi.

Uždavinėjami klausimai ir gyvai skaičiuojami atsakymai užtruko 20 minučių. Praėjus šiam laikui viktorina nutraukiama ir laimi ta komanda, kuri per tą laiką buvo surinko daugiausiai taškų.


Pasibaigus konkursui Lietuvos Respublikos ambasadorius Airijoje Egidijus Meilūnas padėkojo mokiniams, mokytojams, mokyklų vadovams, vaikų tėveliams, Švietimo ir mokslo ministerijai, lietuviškai medicinos klinikai Dubline “Sandyford Healthcare”, Valstybinei lietuvių kalbos komisijai už šį renginį – puikią dovaną Lietuvos gimtadieniui. Ambasadorius šiltai pasveikino nugalėtojus, įteikdamas jiems Padėkos raštus ir atminimo dovanas. Vilnijant šventiniam šurmuliui ir džiaugsmui, visi vienbalsiai pritarė idėjai tokį konkursą rengti kasmet, nes jis, be jokios abejonės, skatins mokinius siekti geresnių rezultatų mokantis gimtosios kalbos.


Po šio konkurso visi skubėjo į Dublino Šv. Andriejaus bažnyčią, kur kunigas Egidijus Arnašius aukojo Šv. Mišias už Lietuvą, o Airijos lituanistinių mokyklų mokiniai pristatė meninę programą, skirtą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimui. Susirinkusius pasveikino Lietuvos Respublikos ambasadorius Airijoje Egidijus Meilūnas, Airijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Arūnas Teišerskis ir didelė Lietuvos draugė, buvusi Airijos ambasadorė Lietuvoje, Philomena Murnaghan. Menines programas pristatė Cavan lituanistinė mokykla “Gintarėlis”, Carlow – “Pepė”, Trimo – “Šaltinėlis”, Tullamore – “Lietuvaičiai”, Carrickmacross – “Saulės zuikučiai” ir Monaghan – “Lietuvos vaikai”. 

Už pagalbą rengiant koncertą dėkojame Laimai Gudonavičienei, Ritai Kundrotaitei Šilas ir Gintarui Gudonavičiui, kurio dainą “Aš sugersiu rasą” renginio pabaigoje dainavo visi šventės dalyviai.


Piešinių konkurso laimėtojų sąrašas



4-5 metų vaikų grupė

Nugalėtoja: 
Gabija Zalūbaitė, Monaghano „Lietuvos vaikai“ mokykla


Laureatai:
Arminas Zujus, Blanchardstowno „4 Vėjų“ mokykla
Sofija Juozaitytė, Blanchardstowno „4 Vėjų“ mokykla
Viltė Vinkšnaitė, Blanchardstowno „4 Vėjų“ mokykla


6 metų vaikų grupė

Nugalėtojas:
Armandas Rimkus, Droghedos „4 Vėjų“ mokykla


Laureatai:
Arijas Liuberskis, Cavano „Gintarėlio“ mokykla
Daria Vagonava, Cavano „Gintarėlio“ mokykla


7 metų vaikų grupė

Nugalėtojas:
Tauras Damkauskas, Carricmacrosso „Saulės zuikučių“ mokykla


Laureatai:
Deimantė Ališauskaitė, Carricmacrosso „Saulės zuikučių“ mokykla
Matas Miknys, Monaghano „Lietuvos vaikai“ mokykla


Vertinimo komisija
Pirmininkė: Galina Meilūnienė (Lietuvos Respublikos ambasados Airijoje pirmoji ponia)
Narės: Rasa Raižienė (ALB Dublino skyriaus pirmininkė), Laima Prokofjevienė (Lietuviško teatro „Alternatyva alternatyvai“ vadovė), Ina Zakarienė (Dublino „4 Vėjų“ mokytoja-renginių organizatorė)
Balsus skaičiavo: Airijos lietuvių bendruomenės pirmininkas  Arūnas Teišerskis







1 komentaras:

  1. TOBULINIS MEILĖS SPALVAS RATUOKLIS, KURITE KONTAKTAI UŽ JŪSŲ UŽTIKRINTĄ VEIKLĄ IR SUSISIEKITE, KAD SPRENDŽIAMA

    Negaliu pamiršti, kaip gydytojo PADMAN svetainė: https://padmanspell.com padėjo man atkurti santuoką po to, kai 4 mėnesius išsiskyriau su savo žmona iš ginčo. Ji paliko ir niekada negrįžo pas mane. Aš padariau tiek daug, kad susigrąžinti ją, bet niekas nepasisekė, kol pamačiau komentarą internete, kai kas nors liudijo, kaip daktaras PADMANAS padėjo jam susigrąžinti savo žmoną. Būtent taip aš susisiekiau su juo per savo „WhatsApp“ ir parašęs mano problemą jis patikino mane, kad jis padės man sugrįžti su žmona per 24 valandas po meilės burtų išsakymo, o kai jis pasakė žodį, mano žmona grįžo namo ir maldavo, kad jai labai gaila, kad mane paliko, šiandien grįžau su savo žmona ir mes abu laimingi ir vėl gyvena kartu. Aš žinau, kad ten yra daugybė žmonių, norinčių susigrąžinti meilę, susisiekite su dr. Didžiąja, nes jis yra puikus atsakymas į jūsų problemą. Susisiekite su juo: paskambinkite / „WhatsApp jam“: +19492293867 https://twitter.com/padman_dr. Svetainė: https://padmanspell.com/index-3.html El. Paštas: padmanlovespell@yahoo.com

    AtsakytiPanaikinti