2016 m. gegužės 3 d., antradienis

Būrėjos Magija. Pažinti save. Kaip mus veikia metų laikų kaita? Metų laikai, oras, orų pasikeitimai, priklausomai nuo gimimo datos ir vietos ir pan.


Teigiama, kad jautriausiai į orų, temperatūrų, metų laikų permainas reaguoja tie, kurie turi fiziologinių sveikatos sutrikimų. Tačiau ar tikrai vien tik tai lemia jaučiamą įtaką?
 Žinoma ne tik fiziologinių, bet ir psichologinių sutrikimų. Bet kokios permainos žmogų veikia kaip stresas. O kas tai yra stresas ir kaip dažniausiai organizmas reaguoja streso metu?
Žmogui, kaip ir visiems kitiems biologiniams organizmams susidūrus su stresu, akimirksniu įsijungia apsauginės reakcijos – organizmas būna pasiruošias kovai ar pabėgimui: smarkiau plaka širdis, pakyla kraujospūdis, išsiplečia vyzdžiai, mažėja skrandžio aktyvumas, iš kepenų išsilaisvina cukrus. Persitvarko visu organų aprūpinimas energija bei deguonimi: daugiau kraujo tiekiama į smegenis bei raumenis, mažiau krauju aprūpinama oda, inkstai  bei vidaus organai.
Kokie požymiai dažniausiai išduoda jautrumą orų, metų laikų permainoms?
Labiausiai ir sunkiausiai į orų permainas ir metų laikus reaguoja asteniško psichologinio tipo žmonės. Kokie jie yra? Visų pirma labai jautrūs, emocingi, greitai susierzinantys, dirglūs, linkę į depresiją žmonės, ypač jei kas nors gerai nepasiseka. Jie labai sunkiai reaguoja į įvairias gyvenimiškas permainas, taip pat ir į oro permainas. Kaip atpažinti asteniško tipo žmogų? Jie turi tam tikrų fiziologinių ir psichologinių atpažinimo būdų. Jie dažniausiai būna aukšto arba žemo ūgio, lieso kūno sudėjimo, siaurų pečių, ilgų rankų, dažniausiai šaltų, dėl žemo kraujospūdžio, pailgos veido formos.
Atrodo, kad sunkiausias metų laikas žmogui – vėlyvas ruduo, žiema. Ar dėl slogios nuotaikos, apatijos, tingulio galima kaltinti vien saulės šviesos stoką?
Žinoma ne. Būna, kad ir lietui pliaupiant mes jaučiames gerai, sekasi darbai, santykiai, o būna, kad saulei šviečiant norisi verkti arba pykti.
Pavasarį vis dažniau pradeda džiuginti saulė. Nepaisant to, nusiskundimų dėl depresijos tik padaugėja. Kodėl? Kaip tai susiję?

 Aplamai pamąstykime apie tai, kas yra depresija? Tai liūdėsio, nusivilimo jausmas dėl neišsipyldžiusių svajonių, lūkesčių. Jeigu šis jausmas pas žmogų iškyla dažnai, jis nebegali be jo gyventi ir tada nesąmoningai pradeda ieškoti sau problemų, kur ir kas patvirtintų jo būseną, tada net ir saulės spindūliai jo nebedžiūgina. Žmogus papuola į tam tikrą užburtą ratą. Čia dar dasideda ir hormonų pusiausvyros sutrikimai, tada būna sunku apseiti be medikamentų. Jeigu šis jausmas yra giluminis, nuolatinis jis gali peraugti į ligą, vadinama depresija. Kaip atpažinti ar tai jau liga? Depresija  turi daug požymių: liūdesys, prislėgtumo jausmas, greitas nuovargis ir ašaros, savęs nuvertinimas ar menkavertiškumas, nepaaiškinamas nerimas ir pastovi įtampa. Neretai žmogui tampa sunku mąstyti, kalbėti, veikti, o veide sustingsta kančios išraiška. Sunkiais atvejais gali atsirasti ir savižudybės ar kitokio savęs žalojimo  veiksmai.
 Skiriami pagrindiniai trys depresijos simptomai:
1.       Prislėgta nuotaika, liūdesys, „gyvenimo pilkumas“, neaiškaus ilgesio jausmas. Kartais tas jausmas jaučiamas krūtinėje. Sergant tam tikro tipo depresija pagrindinis nemalonus pojūtis dažnai apibūdinamas kaip „tuštumos jausmo“  išgyvenimas.
2.       Malonumo jausmo praradimas. Malonumo nebeteikia ta veikla, kuri seniau būdavo maloni.
3.       Energijos, fizinio ir psichinio aktyvumo netekimas. Žmogus jaučiasi nuolat pavargęs, „nekyla rankos“ veiklai.
Ar įmanoma išskirti, kuriuo metų laiku žmonės būna laimingiausi?
Paprastai pavasarį, vasarą, kada būna daug saulės, daug vaisių, daržovių, maudynių. Jaučiamės atsipalaidavę, laimingi, energingi.
Kokios oro sąlygos turi daugiau įtakos savijautai? (Pvz., saulė, šiluma, lietus, šaltis ar audra...?)
Mes visi daugiau ar mažiau turime priklausomybę nuo oro sąlygų. Pastebėta, kad žmonės vasarą pradėda ilgėtis žiemos, sniego, o žiemą ilgisi saulės, karščio. Kodėl žmogui visą laiką kažko trūksta? Mano manymu visi metų laikai yra savotiškai nuostabūs, priklauso tik nuo žmogaus požiūrio. Aplamai tarp vasaros ir žiemos yra pereinamieji metų laikai – ruduo ir pavasaris. Manyčiau, kad jie labai gerai apibūdina ir žmogaus stovį. Pavasarį ir rūdenį mes praeiname adaptaciją, prisitaikome prie šalčio - rudenį, o pavasarį prie vasaros  karščio. Tačiau ne tik fiziologine prasme, taipogi ir dvasine, psichologine prasme valomės, augame ir prisitaikome. Sunkiau, žinoma, mes jaučiamės rudenį, kai iš po saulėtos vasaros tenka nugrimzti į ūkanotą darganą, tamsą. Tada ir pasireiškia depresyvios nuotaikos, pyktis, susierzinimas, noras ginčytis ir t.t. Svarbu nepasiduoti tam slogučiui, leisti sau trumpas atostogas ar atpalaiduojančius savaitgalius SPA centre, baseine ar gamtos prieglobstyje. Rudenį smagu pagrybauti, pauogauti, pasidžiaugti gražia gamta.


Kaip sustiprinti atsparumą orų, metų laikų permainoms?
Gerai išsimiegoti, tai pirmas ir labai prieinamas kiekvienam dalykas. Miegas atstato mūsų visų resursus, pagerina nuotaiką, pagamina didesnį kiekį laimės hormono - endorfino. Antra, nors minimalus judėjimas, pasivaiksčiojimas vakarais prieš miegą, šokiai, joga, sportavimas, kam patinka - vitaminų vartojimas, harmoningas gyvenimas, pozityvus požiūris į viską.

Sklando gana daug stereotipų, kad, pavyzdžiui, šiauriečiai yra šaltesni, uždaresni žmonės, o pietiečiai atvirkščiai. Ar tokiose kalbose yra pagrindo? Kiek gimimo vieta turi įtakos asmenybei?

Taip, žmonės daug susikuria sau stereotipų. Viena iš jų kad, gimimo vieta priklauso ir nemažai daro įtakos žmonių charakterio savybėms. Bet, manyčiau, kad labiau  kas priklauso nuo šeimos, kurioje auga vaikas ir ką skiepija tėvai savo atžaloms, ką perduoda iš kartos į kartą, kokią informaciją apie save ir supanti pasaulį įskiepija. Stereotipai, įsitikinimai, įgūdžiai, priklausomybės, mąstymo būdas, elgsena - visa tai ir sudaro žmogaus gyvenimo savybes. Tiek pietiečiai, tiek šiauriečiai sukuria savo genotipo savybių fondą, kurį perduoda savo palikuoniams, kas ir sudaro tą vadinamą pagrindą bei įtakoja jų charakterio bruožus.

Galbūt galima atrasti ir tam tikrų sąsajų tarp asmeninių bruožų ir gimimo laiko? Pvz., kas būdinga žmonėms, gimusiems rudenį, žiemą, pavasarį ar vasarą? Gal gimimo laikas sustiprina apsaugą nuo to metų laiko orų pokyčių įtakos?
 Manyčiau kad dažnai, yra sąsajų tarp gimimo laiko (horoskopo, zodiako ženklo) ir charakterio sąvybių. Senovės Rytų filosofai tikėjo, kad žmogaus gyvenimą ir visą jo aplinką valdo ar bent jau veikia vienas iš penkių elementų: Žemė, Medis, Metalas, Ugnis ar Vanduo. Jie manė, jog valdantysis elementas verčia mus būti optimistais arba pesimistais, impulsyviais arba ramiais ir t. t. Mes žinome, kad visi zodiako ženklai skirstomi į keturias stichijas Ugnies, Vandens, Žemės ir Oro. Taip ir žmones valdo tos energijos, kurias jie atstovauja. Kinų filosofija teigia, kad kiekvienas metų laikas susijęs su tam tikra stichija. Susikaupkime ir pasvarstykime, kuriuo metų laiku geriausiai jaučiamės. Gali būti, kad nuojauta jums pakuždės, kokia stichija valdo jūsų prigimtį. O jeigu ja nepasikliaujate, paprasčiausiai žinodami savo gimimo datą ir horoskopą žinosite koks jus esate.
Stichija, kuriai priklausote pagal savo zodiako ženklą:


Ugnies sticija - Avinas, Liūtas, Šaulys.
        Ryškios savybės - karštas, greit užsiplieskiantis ir įsižeidžiantis charakteris, guvus veržlus protas, nuovokumas bei išmoningumas. Dažnas pasižymi nekantrumu smulkmenose, mėgsta nenutraukiamai ilgai aiškintis, tuo pačiu, labai greit perpranta prasmę. Paprastai pirmiau daro, o tik paskui pagalvoja. Atsisako nagrinėti savo greitų veiksmų pasekmių, gali akivaizdžiai parodyti savo nepasitenkinimą kažkuo tai. Dažniausiai atsisakantis atgailauti. Tokių žmonių kraujas yra tiesiog degantis, jie yra labai seksualūs. Būdingas karštas temperamentas. Jų šiltumas ir karštumas traukia kitus žmones. Tačiau jei jau nesiseka, tai daro ištisai klaidą po klaidos.

Oro stichija – Svarstyklės, Vandenis, Dvyniai.

        Oro stichijos žmonės nuovokūs, linksmi, gyvūs, gan iškalbūs bei nuoširdūs. Gerai moka rašyti laiškus, nors dažnam ir patinka rašyti laiškus, visgi dažniau bei mieliau kalba telefonu. Paprastai, nepasiduodantys emocijoms. Patinka šaltis. Dažnai užvaldo įvairios fix idėjos, bent porą visada brandina galvoje. Oro stichijos ženklai asocijuojasi su mąstymu, vaizduote. Todėl dažnas tiesiog gyvena idėjų ir minčių pasaulėlyje. Jiems patinka ieškoti logiškų argumentų, turi aiškumu pagrįstą mąstymą.

Vandens stichija - Vėžys, Skorpionas, Žuvys.
        Ryškios savybės - nepastovumas, emocingumas, pakankamai baiminantis jautrumas. Gan didelis jausmingumas, instinktinė reakcija į žmonių poelgius, nereikšmingų išvadų kūrimas. Tokiems žmonėms būtina galvoti, nes jiems dažnai pritrūksta gilesnių žinių. Dažnam pritrūksta ryžtingumo bei pasitikėjimo. Tokie žmonės papuolę į visiškai beviltišką padėtį gali surasti problemų sprendimo būdą, net to neįtardami. Jeigu kas įmes akmenį į jų daržą, tai Vandens stichijos žmonės supyks ne vienai dienai. Beto, labiau negu kitų stichijų atstovai reaguoja į aplinkinių nuotaiką, lengvai pasiduoda nuotaikų kaitai, jeigu kažkam blogai, moka bei visada užjaučia - tiesiog puikiai jaučia aplinkinius, įvykius ir vietą. Beje, aplinkiniais juos gali net laikyti nenormaliais arba antgamtiškais. Turi puikią nuojautą, kuri retai kada nuvilia.
Žemės stichija – Ožiaragis, Jautis, Mergelė.

        Paprastai patinka žiemos metas. Apskritai tai labai žemiškas žmogus, jokių pritrenkiančių planų ar idėjų, gan praktiškas. Daiktus vadina tikrais vardais ir to reikalauja iš kitų. Tokie žmonės priima tik tai, ką gali paliesti, pamatyti ir išgirsti, tai ką galima patvirtinti materialiniais dalykais, įrodančiais dokumentais – jokios fantazijos. Daro tuos darbus, apie kuriuos aplinkiniai tik daugkalba. Nedaugeliui žmonių atveria savo vidinį pasaulį – šio tipo žmonės yra per daug išdidūs ir nepriklausomi, kad atsivertų prieš kitus ir demonstruotų savo vidinius jausmus.


Gal tam tikrais atvejais jautrumą metų laikų, orų permainoms sustiprina ir dangaus kūnų išsidėstymas? Pvz., Mėnulio ar Saulės užtemimai?
Žinoma, tiek Mėnulio tiek Saulės užtemimai veikia žmogų ypač jo psichiką. Kadangi mes esame gamtos dalis, tai negalime nereguoti į tai kas aplinkui vyksta. Kas yra užtemimas?
1. Tai dalinis ar visiškas užtemimas, kai žiūrint iš stebėtojo taško dalinai arba visiškai vienas dangaus kūnas uždengia kitą;
2. Laiko tarpas, per kurį šis reiškinys vyksta.
3. Laikinas arba nuolatinis šviesos susilpnėjimas ar išnykimas.
Pasak izoterikų, tai, kas žmonėms atsitinka per užtemimus, yra atpildo, bausmės dėsnio realizavimas, lemties  apraiška.
      Per Mėnulio užtemimus vykstantys įvykiai susiję su praeitimi-atpildu ( karma), o per Saulės - su atpildu ( karma), kuri nukreipta į ateitį. Visi užtemimai turi neišvengiamą karminį posūkį. Įvairius žmones užtemimai veikia taip pat įvairiai - tai priklauso nuo jų likimo fatališkumo. Vienas iš žmogaus priklausomybės nuo lemties požymių - tai gimimas užtemimo dieną arba arti to laiko. Mėnulio užtemimai yra vidinių psichikos procesų katalizatorius. Jie sukelia stiprius išgyvenimus net nesant jokiems svarbiems įvykiams. Šie išgyvenimai sukelia nesąmoningas reakcijas ir nesąmoningus žmogaus poelgius. Mėnulis sąlygoja slaptą vidinį žmonių pasaulį, jų pasąmonės kilmę ir giluminius procesus, kiekvieną žmogų siejančius su aplinka bei socialiniais procesais. Kelias dienas iki Mėnulio užtemimo reikia vengti emocinių protrūkių, nepasiduoti provokacijoms. Nenumatykite tam laiko tarpui svarbių reikalų. Tuo metu visi žmonės patiria vidinę įtampą ir demonstruoja ne pačius geriausius charakterio bruožus. Panašūs procesai vyksta ir per Saulės užtemimus. Dauguma žmonių į užtemimus reaguoja labai jautriai. Avino, Liūto, Svarstyklių ir Vandenio ženklo atstovai pasiduoda Saulės užtemimų įtakai, o Jaučio, Vėžio, Skorpiono ir Ožiaragio - Mėnulio. Mėnulio užtemimai žmones daro neramiais, nervingais ir gali pastūmėti pasielgti neapgalvotai, neapdairiai. Astrologijoje užtemimams skiriama didelė reikšmė. Jei užtemimo vieta netoli jūsų horoskopo, gimimo datos, vadinasi, artimiausią pusmetį jūsų laukia svarbūs įvykiai. Analizuojant horoskopą, galima patikslinti, kokie būtent. Gimimo horoskope užtemimo reikšmė žmogui nustatoma atsižvelgiant ir į šviesulių sukurtus aspektus, taip pat pagal jų padėtį. Būtų neteisinga Saulės užtemimą traktuoti kaip kažką bloga. Tiesiog reikia įsisąmoninti, jog šiuo atveju įvykiai vienaip ar kitaip klostysis neišvengiamai.

Psichologė Aura

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą