2016 m. gegužės 15 d., sekmadienis

BERNIUKŲ IR JAUNUOLIŲ CHORAS „DAGILĖLIS”



Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“ yra vienas ryškiausių šio žanro kolektyvų Lietuvoje. „Dagilėlis“ kiekvienais metais surengia dešimtis koncertų. Jo klausosi ir jam ploja šimtai klausytojų įvairiose Lietuvos ir užsienio koncertų salėse.
Jaunieji dainininkai užburia klausytojų širdis emocionalumu, džiugina puikiai atliekama muzika, skambiais balsais. „Dagilėlio“ indėlis į kultūrinį Šiaulių bei Lietuvos gyvenimą, puoselėjamas chorinio dainavimo tradicijas ir Lietuvos choro meno atstovavimą užsienyje, įvertintas Lietuvos Respublikos Prezidentų padėkos raštais, diplomais, Lietuvos liaudies kultūros centro ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondo „Aukso Paukštė“ nominacijomis, o specialiu prizu „Mūsų vardas Lietuva“ apdovanotas už Lietuvos Dainų švenčių tradicijų, kurios yra įrašytos į UNESCO nematerialaus paveldo sąrašą, puoselėjimą.
Šiaulių berniukų ir jaunuolių chorą „Dagilėlis“ 1990 metais įkūrė ir jam vadovauja Remigijus Adomaitis. Energingo choro vadovo meninių, pedagoginių ir organizacinių sugebėjimų dėka 1999 metais buvo įkurta Šiaulių „Dagilėlio“ dainavimo mokykla, o kolektyvo kūrybinė biografija turtėjo svarbiais ir reikšmingais laimėjimais.
Lietuvos vardą „Dagilėlis“ garsina prestižinėse Europos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Kinijos koncertų salėse. Tai vienintelis Lietuvos kolektyvas, kuris koncertavo Sankt Peterburgo valstybiniame Ermitaže (Rusija), Berlyno valstybinėje operoje „Unter den Linden“ (Vokietija), Filadelfijos meno atlikėjų „Kimmel“ centre (Jungtinės Amerikos Valstijos), žymiojoje Maria Laach abatijos bažnyčioje (Vokietija), prestižinėje Pekino didžiojoje liaudies salėje (Kinija).
Berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“ pelnė puikius klausytojų ir muzikos kritikų atsiliepimus po koncertų Vašingtono šv. Mato katedroje (Jungtinės Amerikos Valstijos), Sankt Peterburgo M. Glinkos valstybinėje Kapeloje ir Kaliningrado Katedroje (Rusija), Kornvalio grafystės Truro Katedroje (Jungtinė Karalystė), Baltarusijos valstybinėje (Baltarusija) ir Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, Kaliningrado filharmonijoje (Rusija).
Kolektyvas nuolat rengia naujas programas, koncertuoja su įvairiais meno kolektyvais ir atlikėjais, dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose projektuose. „Dagilėlis“, bendradarbiaudamas su Sankt Peterburgo valstybiniu Ermitažo orkestru „Camerata Sankt Peterburg“, Minsko valstybiniu kameriniu orkestru, Lietuvos valstybiniu kameriniu orkestru, šv. Kristoforo kameriniu orkestru, Kaliningrado kameriniu orkestru, Klaipėdos kameriniu orkestru, Šiaulių kameriniu orkestru ir Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, atliko G.B.Pergolesi „Stabat Mater“, W.A.Mozart „Krönungsmesse“, „Missa brevis“, A.Vivaldi „Gloria“, J.Rheinberger „Stabat Mater“, L.Bernstein „Chichester psalms“, A.Žigaitytės „Praregėjimas“, S.Dobrogosz „Mass“, J.Rutter „Mass of the children“,  B.Chilcott „Jubilate“ ir kt.
Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“ pelnė aukščiausius įvertinimus įvairiuose tarptautiniuose chorų konkursuose:
·         Absoliučiai geriausio choro vardas ir Didžiojo prizo laimėtojas festivalyje – konkurse „Mes Lietuvos vaikai” Klaipėdoje (2015 m., Lietuva), 
·         I vieta ir aukso apdovanojimas tarptautiniame chorų festivalyje – konkurse Pekine (2014 m., Kinija), 
·         I vieta tarptautiniame Vroclavo chorų festivalyje – konkurse „Vratislavia Sacra“ (2013 m., Lenkija), 
·         I vieta tarptautiniame chorų konkurse Lecco (2010 m., Italija), 
·         GRAND PRIX ir pirma premija tarptautiniame sakralinės muzikos konkurse Kaune (2007 m., Lietuva), 
·         GRAND PRIX ir du aukso medaliai tarptautiniame chorų konkurse „Mundi Cantat“ Olomouc (2006 m., Čekija), 
·         I vieta tarptautiniame chorų konkurse Romoje (2004 m., Italija), 
·         I vieta tarptautiniame Advento muzikos konkurse Prahoje (2002 m., Čekija), 
·         I vieta tarptautiniame konkurse „Music World“ Fivizzano (2000 m. Italija), 
·         I premija ir aukso medalis tarptautiniame chorų konkurse „Guido d‘Arezzo“ Arezzo (1999 m., Italija), 
·         I vieta tarptautiniame vaikų ir jaunimo chorų festivalyje „Dainų versmė 98” (1998 m., Lietuva), 
·         I vieta tarptautiniame chorų konkurse Gießen (1997 m., Vokietija).
„Tai, kad „Dagilėlis” yra koncertavęs daugelyje pasaulio šalių ir nugalėjęs tarptautiniuose konkursuose rodo, kad kolektyvas yra pasiekęs tikrai puikių rezultatų ir didelio pripažinimo. Tai yra didelė garbė Šiauliams, visai Lietuvai. Aš labai džiaugiuosi ir myliu šį kolektyvą“ (prof.Saulius Sondeckis)



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą