2018 m. sausio 1 d., pirmadienis

Psichologinė prievarta Airijoje bus prilyginta kriminaliniam nusikaltimui



Pagal rengiamus naujus Smurto šeimoje įstatymo pakeitimus, psichologinė prievarta bus prilyginta kriminaliniam nusikaltimui ir bus baudžiama iki penkerių metų laisvės atėmimo bausme, informuoja “The Irish Times”. 

Jungtinėje Karalystėje atliktas tyrimas parodė, kad 92 proc. nužudymų įvyksta dėl šeimyninių konfliktų. Prievartos kontrolės arba psichologinės prievaros nusikaltimus įtraukti į "Smurto šeimoje" įstatymą Senatui pasiūlė Valstybės teisingumo ministras David Stanton.

Psichologinė prievarta nuo 2015 metų Jungtinėjė Karalystėje pripažinta rimtu nusikaltimu. Kadangi Airijos teisės aktai visų pirma grindžiami Jungtinės Karalystės įstatymais, tai leis šaliai padaryti įstatymo pakeitimus, kurie leis  patraukti baudžiamojon atsakomybėn tuos asmenis, kurie santykiuose naudoja psichologinę prievartą, net jeigu nėra akivaizdžių smurto, grėsmės sveikatai ar gyvybei, požymių.

Įstatymo pakeitime teigiama, kad asmens veika bus prilyginama nusikaltimui, jeigu jis “kontroliuoja ar prievarta verčia atitinkamą asmenį elgtis taip, kaip jam norisi”.

“Atitinkamas asmuo” apibrėžiamas kaip sutuoktinis ar asmuo, turintis intymių santykių su jį kontroliuojančiu asmeniu.

Apylinkės teismas tokiam asmeniui gali skirti maksimalų vienerių metų nuosprendį, o Apygardos teismas – iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Šis pakeitimas yra laikomas itin reikšmingu, kovojant prieš moterų smurtą, siekiant išsaugoti jų gyvybes.

Į įstatymo projektą taip pat įtrauktas punktas, numatantis bausmės padidinimą tiems asmenims, kurie prieš savo partnerius naudoja seksualinę prievartą. 

Už seksualinius nusikaltimus žmonės ir anksčiau buvo traukiami baudžiamojon atsakomybėn, tačiau dabar seksualinė prievarta tarp žmonių, turinčių intymius santykius, bus laikoma sunkinančiu veiksniu.

Priėmus įstatymo pakeitimus, teisėjui bus leidžiama išduoti draudimo įsakymą net ir tuo atveju, jeigu pareiškėjas negyvena kartu su savo skriaudiku.

Svarstant minėto įstatymo pakeitimus buvo dvejojama dėl jų veiksmingumo, nes psichologinės prievartos atvejai yra sunkiai apibrėžiami ir įrodomi, tačiau buvo atkreiptas dėmesys į tai, kad Jungtinėje Karalystėje šis įstatymas sėkmingai veikia: 2016 metais 155 kaltinamieji buvo tikrinami dėl psichologinės prievartos, iš jų 59 buvo pripažinti kaltais ir 28 skirta laisvės atėmimo bausmė.  

Smurtą šeimoje tiriančios labdaros organizacijos “Safe Ireland” atstovė Caitriona Gleeson sakė, kad ES tyrimas atskleidė, jog apie trečdalis Airijos moterų santykiuose nuolat susiduria su psichologine prievarta.

“Kai jus kas nors kontroliuoja, tai reiškia, kad tas asmuo riboja jūsų veiksmų laisvę ir neleidžia jums jaustis saugiai, – sakė ji. – Nauji teisės aktai sustiprins moterų teises ir užtikrins saugumą jų pačių namuose”.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą