2018 m. sausio 23 d., antradienis

Dar viena nauja schema pirmą kartą perkantiems namus



Airijos būsto ministras Eogan Murphy paskelbė apie naują Vyriausybės remiamą hipotekų sistemą žmonėms, kurie pirmą kartą perka namus (First-Time-Buyers) ir kurie hipoteką galės įsigyti per vietos valdžios institucijas nuo šių metų vasario 1 dienos. Manoma, kad nauja schema nesudarys konkurencijs bankams, kurie taip pat teikia panašias paskolas, informuoja Journal.ie.


Būsimieji būsto savininkai, kurie pirmą kartą perka savo namus ir neturi socialinio būsto, namo įsigijimui galės gauti hipoteką, jeigu namo vertė yra ne didesnė kaip:

• 320 000 eurų daugumoje Dublino vietų, taip pat Cork ir Galway. 
• 250 000 eurų kitose šalies vietose. 

Individualūs pareiškėjai, kurių metinės bendrosios pajamos neviršija 50 000 eurų ir santuokinės poros ar poros, gyvenančios kartu ir kurios bendrai uždirba 75 000 eurų, galės pasinaudoti hipoteka, kuri bus suteikiama per vietos valdžios institucijas.

Pasak Būsto ministro Eogan Murphy, “svarbu pripažinti, kad bus žmonių, kurie negali gauti socialinio būsto ir, deja, šiuo metu negalės sau leisti pirkti namo, pasinadojus minėta nauja schema”. 

Nauja “Rebuilding Ireland” būsto paskola gali būti taikoma perkant tiek naujos, tiek senos statybos namus, taip pat ją galės gauti ir tie, kurie statosi namą individualiai.

Asmuo ar pora gali skolintis iki 90 proc. turto rinkos vertės.

Žmonės gali pasirinkti fiksuotą 2-2,25 proc. palūkanų normą 25-30 metų, bet jie turi būti tikri, “kad sugebės mokėti už paskolą visą paskolos laiką”. 


Iš esmės tai reiškia, kad asmuo ar pora gali įsigyti namus, tačiau jie turi užtikrinti, kad jie bus pajėgūs kiekvieną mėnesį grąžinti iki trečdalio savo grynų disponuojamų pajamų, įskaitant tą faktą, jeigu jų hipotekos norma padidės. 

Ministras pateikė du schemos veikimo pavyzdžius:

Pavyzdžiui, žmogus, uždirbantis 40 000 eurų per metus ir gyvenantis Mayo, gali sau leisti nusipirkti namą, kurio vertė 224 920 eurų, jei jis turi 22 400 eurų depozito. Tada jis galėtų skolintis iš savo vietos valdžios institucijos 198 000 eurų, grąžinimas sudarytų 858 eurus per mėnesį arba 33 proc. jo grynų disponuojamų pajamų (Net Disposable Income). 

Kitas pavyzdys. Sakykim, pora uždirba 75 000 eurų,  gyvena Dubline ir gali sau leisti nusipirkti namą, kurio vertė yra 320 000 eurų, jeigu jie turi 32 000 eurų sumokėti depozitui. Tada jie gali skolintis 288 000 eurų iš savo vietos valdžios institucijų, o jų mėnesinis grąžinimas sudarytų 1 221 eurą arba 24 proc. jų grynų disponuojamų pajamų.

Pasak Būsto ministro, šiai schemai bus skirta 200 milijonų eurų, tikimasi, kad bus suteikta apie 1 000 paskolų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą