2015 m. gruodžio 6 d., sekmadienis

Tas kvailas įsitikinimas. Kaip atmintis sukuria tai, ko nebuvo? Kiek daug mes galime atsiminti?


Iš vienos pusės atmintis – tai tarsi saugykla, kurioje kaupiama patirtis. Atrodo, viskas aišku. Iš kitos pusės – ji laikoma fenomenu. Kodėl?
 Fenomenali atmintis - nepaprastai įdomus ir kol kas mažai ištyrinėtas reiškinys. Tačiau egzistuoja  skirtingos atminties rūšis. Tai yra trumpalaikė ir ilgalaikė atmintis. Trumpalaikė – aktyvioji, trunka keletą sekundžių; ilgalaikė – pasyvioji, trunka kelias minutes, valandas ar metus. Kai kuriuose vadovėliuose yra minima ir sensorinė dar kitaip momentinė atmintis, kuri išsaugo pojūčius. Nauji tyrimai iš esmės keičia mokslininkų sampratą apie atminties paskirtį ir struktūrą. Deja,  ne visada galime didžiuotis tuo, ką prisimename iš savo praeities potyrimu.
                Prisiminimai yra sudaryti iš jausminių ir vaizdinių įspūdžių, o iš jų, kaip iš atskirų puzlės detalių, mes sudėliojame prisiminimus į visumą,  kartais ir ne visai tiksliai. Todėl psichologai kartais ją vadina  „konstrukcinę atmintis“, nes jį kažkuo panaši į vaizdo kameros reprodukcinę atmintį.  Jeigu pasirinktume tradicinį mąstymo kelią, būtų sunku suprasti, kodėl atmintis turėtų būti sutvarkyta tokiu principu. Juk šiuolaikiniai smegenų tyrinėjimai dažniausiai atmintį sieja tik su praeitimi ir mūsų gebėjimu ją tiksliai atkurti.
                Vis daugiau smegenų tyrinėtojų ir psichologų,  yra įsitikinę, kad tai tik viena medalio pusė. Atminties savybė yra konstruoti, pasak mokslininkų, daugiausia grindžiama tuo, kad atmintis labiau lavėja dėl minčių apie ateitį, o ne apie praeitį. Kai mes įsivaizduojame kažką kas mūsų laukia ateity, turime mąstyti kur kas lanksčiau ir įdėti daugiau pastangų, nei tada, kuomet mėginame viską labai tiksliai prisiminti kas buvo įvykę su mumis praeityje.

                Koks būtų žmogus be atminties?

                Jei taip būtų, ko gero, būtų visiškai kvailas. Kodėl? Todėl kad, smegenų treniruotė labai reikalinga, jį lavina žmogaus atmintį ir dirgina žmogaus smegenis, jos, savu ruožtu, skatina nervus įjungti veiklai daugiau ląstelių. Duomenų saugykla išsiplečia ir susidaro daugiau vietos informacijos kaupimui.
                Žmogus, kuris greičiau priima informaciją ir ten ją geriau apdoroja, vienareikšmiškai turi pranašumų. Jis gali greičiau galvoti, geriau susikaupti, kasdieniniame gyvenime yra lankstesnis ir įsisavina daugiau žinių. Žmonės, kurie treniruoja savo trumpalaikės atminties saugyklą, tampa intelektualesni, išmintingesni, psichologiškai stipresni ir ištvermingesni.

Kas turi įtakos atsiminimams? Kodėl kartais atmintyje išlieka tik nereikšmingos detalės?

                Visi turime atminties spragų. Dažnai pamirštame neseniai nutikusius įvykius, pasitaiko, kad sunkiau įsimename telefono numerius ar žmonių vardus. Būna, kad kiekvieną dieną patiriame susierzinimą ar pyktį, kai negalime prisiminti reikiamos informacijos. Tačiau kartais mes atsimename įvykius, kuriuos mieliau būtume pamiršę. Mes visi turime atmintį, tačiau ne visi sugebame ją veiksmingai išnaudoti. Jei norime išsaugoti informaciją mokydamiesi, skaitydami, atmintį turime nukreipti tikslingai, kontroliuoti ją. Tik išmokę kontroliuoti ir treniruoti atmintį atsiminsime tai, ko mums  reikia. Žmonės, kurie treniruoja savo atmintį, nesvarbu trumpalaikė ji ar ilgalaikė, didina savo atminties saugyklas, tampa intelektualesniais, išmintingesniais.
                Tyrimai parodė, kad po gerų ilgalaikių atostogų žmonės darosi kvailesniais.   Žmogaus dvasinė būsena atostogų metu būna suglebusi, o po 5 dienų poilsio paplūdymyje sumažėja trumpalaikė duomenų saugykla, dėmesys ir intelektas. O jau po  trijų savaičių dykinėjimo paplūdimyje  nuodai mūsų pilkose smegenų ląstelėse išsikeroja. Grįžus po atostogų mums būna sunkiau susikaupti, dažniau darome klaidas.

                Ar ištrinami tik nemalonūs prisiminimai? Kaip ir dėl ko vykdoma prisiminimų atranka?

                Nebūtinai. Kartais mes ne iš niekur, išgirdus kokią melodiją ar užuodus seniai pamirštą kvapą, prisimename nemalonius įvykius ar situacijas iš praeities. Todėl teigti, kad nemalonūs prisiminimai yra ištrinami, būtų neteisinga. Jokios atrankos specialiai mes nevykdome. Tai priklauso tik nuo situacijos į kurią žmogus patenka. Jei asmenybės ego yra užblokuotas neigiamomis emocijomis ar nervingumu, pvz., gėdos, kaltės jausmo, pasišlykštėjimo, tada į darbą kimba psichikos apsauginiai mechanizmai, kurių funkcija šiuos pojūčius stengiasi ištrinti ar nuslopinti į pasąmonės gelmės, taip kovoti  prieš juos motyvuojančius norus. Kartais išgyvenimai, esantys mūsų galvose, yra tokie nepakeliami ir skausmingi, kad atmintis juos ištrina iš sąmonės ir giliai užrakina. Šis procesas yra vadinamas supresija, arba slopinimu. Kad lengviau suprastumti kaip tai vyksta, pateikiamas pavyzdys, moteris sako: „Ir kodėl aš visada pamirštu nueiti pas dantų gydytoją?“ Atsakymas labai paprastas. Kadangi šios moters atmintį veikia neigiamos emocijos, baimė, kad dantį skaudės, jaus skausmą, ji paprasčiausiai ištrina iš savo atminties šį veiksmą, nueiti pas dantistą.

                Kaip atmintis sukuria tai, ko iš tiesų nebuvo? Kur slypi gebėjimo projektuoti ateitį paslaptis?

                Minčių susitelkimas į ateitį suaktyvina visas tas smegenų sritis, kurios ir atsako už atmintį. Taip yra, matyt, todėl, kad gebėjimas įsivaizduoti ateitį glaudžiai susijęs su asmenybės atmintimi. Nuojauta sako, kad neįmanoma būtų įsivaizduoti ateities scenarijaus, jeigu jis paprasčiausiai nebūtų sudėliotas iš didesnių ar mažesnių prisiminimų nuotrupų. Prefrontalinė smegenų žievė, kaip tik ir yra atsakinga už trumpalaikių atsiminimų saugojimą, o sinapsės yra ryšiai, kurių dėka mes gebame priimti, apdoroti, išsaugoti ir atgaminti informaciją. Mokslininkų teigimu, žmogui senstant atmintis blogėja ir didėjantis kortizolio (streso hormono) kiekis kraujyje lemia laipsnišką sinapsių nykimą. Tyrimo autorių teigimu, trumpalaikės atminties sutrikimai, kuriuos lemia streso hormonai, pasireiškia jau sulaukus maždaug 65 metų amžiaus.


                Ar atmintis gali krėsti pokštus, išsikraipyti, pavesti...?

                Tokie dalykai įmanomi, bet jie labai reti. Tai įvyksta per išskirtines situacijas. Būna kad iš komos atsibudę žmonės elgėsi keistai kalbėjo kalbomis, kurių nemokėjo prieš ištinkant komai, buvo tik kažkur nugirdę, prisiminė tai, ką, rodos, buvo amžinai pamiršę ar aplamai net nemokėję. Taip pat pasitaiko, kad informacija gali būti iškraipyta, ar pateikta netinkamai ir nelaiku. Daug rašoma ir apie tai, kaip žmonės visiškai praranda atmintį. Juos ištinka amnezija. Jie net savo vardo gali neprisiminti, gyvenimo įvykių, praeities. Tiesa, būna atvejų, kuomet panaudojus hipnozę ji būna dalinai atkuriama.

                Atmintis nėra beribė. Kiek daug galima atsiminti?

                Žmogaus atmintis, iš tiesų, yra beribė. Mūsų smegenys negali būti perkrautos net ir tais atvejais, kai mus užgriūva informacijos lavina. Mes turime daugiau nei 400 milijardų smegenų ląstelių, ir kiekviena šių nervų ląstelių savo ruožtu išsišakoja iki 10 tūkstančių junginių. Iš šios milžiniškos pajėgumo taupyklės mes per visą savo gyvenimą išnaudojame tik mažą dalelytę. Mokslininkai įrodė, kad žmogus išnaudoja tik apie 4% savo smegenų resurso.

                Kodėl atmintis silpsta? Ar tam įtakos turi vien tik fiziologiniai procesai?

Tikriausiai dėl daugelių priežasčių. Dėl sėnėjimo procesų,kasdieninio streso,alkoholizmo,narkomanijos,rūkymo ir t.t.Yra įrodyta, kad egzistuoja potencialus ryšys tarp streso hormonų ir trumpalaikės atminties: didelis kortizolio (natūralaus atpalaiduojančio hormono, išsiskiriančio streso metu) kiekis kraujyje gali lemti trumpalaikės atminties sutrikimus bet kokiame amžiuje.Akivaizdu, kad kiekvienas, norintis išsaugoti gerą atmintį, turi rūpintis streso kontrole ir tinkamu miegu. Miego metu naujos informacijos įsiminimas vyksta itin intensyviai. Svarbu prisiminti, kad dalis miegui gerinti vartojamų vaistų sutrikdo sveiko miego struktūrą ir gali pabloginti atmintį, ypač vyresnio amžiaus žmonėms.
Kadangi smegenų sveikata priklauso nuo kraujagyslių būklės, vadinasi, norėdami, kad atmintis būtų gera, turime rūpintis širdies ir kraujagyslių sistema, vengti riebaus maisto, valgyti daug vaisių ir daržovių, nerūkyti , reguliariai mankštintis. Tyrimai rodo, kad reguliari mankšta ne tik padeda išsaugoti gerą kraujagyslių būklę, bet ir skatina medžiagų, apsaugančių nervų ląsteles, išsiskyrimą.

                Kaip galima atmintį lavinti?

                Daug pastangų nereikia. Kada kažką mokinamės ar norime įsiminti, tai vertėtų daryti sąmoningai, suvokiant visą procesą. Be suvokimo veiksmingas mokymasis yra neįmanomas. Mes negalime atsiminti to, ko paprasčiausiai nesuvokiame. Akimis mes matome, o ausimis girdime. Norėdami, ką nors atsiminti, mes turime įdėmiai žiūrėti ir klausytis. Iš aplinkos mes suvokiame tik dalį, o tai priklauso nuo mūsų dvasinės būsenos, interesų bei kitų veiksnių. Svarbiausia yra išankstinis mūsų nusiteikimas, gebėjimas susikaupti, įsiklausymas į savo vidinį pasaulį. Viena didžiausių reikšmių, lemianti mūsų įsiminimą, yra psichologiniai veiksniai, tai emocijos ir dėmesys. Dažnai dėl atminties problemų kaltas tik motyvacijos trūkumas. Trūksta banaliausio noro.

Giedrė Lenkaitė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą