2014 m. birželio 20 d., penktadienis

„Lietuvos diplomatijos žvaigžde“ pagerbtas amerikiečių rašytojas ir visuomenininkas

Žymiam JAV rašytojui, teologui bei žmogaus teisių gynėjui George‘ui Weigeliui birželio 11 dieną įteiktas Lietuvos užsienio reikalų ministerijos garbės ženklas „Lietuvos diplomatijos žvaigždė“.
Lietuvos ambasadoje Vašingtone ją įteikė URM Rytų kaimynystės politikos departamento direktorius Edminas Bagdonas.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius JAV rašytoją apdovanojo už demokratinių vertybių ir žmogaus teisių gynimą. Lietuvos sovietinės okupacijos metais, remdamasis pogrindžio leidinio „Lietuvos katalikų bažnyčios kronika“ skelbta informacija, G. Weigelis padėjo įsteigti Lietuvos katalikų religinės laisvės pakomisę JAV Senate ir Atstovų rūmuose. Ji teikė informaciją JAV Kongrese žmogaus teisių pažeidimų TSRS klausimais, prasidėjus Atgimimui, organizavo buvusių politinių kalinių susitikimus su aukštais JAV pareigūnais.
Pristatydamas laureatą, Lietuvos ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis pabrėžė, jog jo ištikimybė žmogaus teisių, žodžio ir religijos laisvių idealams, kuri buvo svarbi mums kovojant dėl Lietuvos laisvės anuomet, nepraranda savo aktualumo ir šiandien.
Savo pilietinę poziciją visuomenininkas aktyviai išsako publikuodamas straipsnius JAV ir kitų šalių žiniasklaidoje. Dramatiškų Ukrainos įvykių akivaizdoje jis itin dažnai pasisako šia tema. Mintimis apie Ukrainą amerikiečių rašytojas sutiko pasidalinti ir su apdovanojimo ceremonijos svečiais, kuriems jis skaitė paskaitą „Ką Maidanas reiškia Vakarams?“.



URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą