2016 m. rugpjūčio 27 d., šeštadienis

Petersonas kilęs iš Rygos



Pačiame Dublino centre, ant kampo priešais Trinity koledžo vartus randasi firminė žymios visame pasaulyje pypkių ir tabako kompanijos „Peterson“ – grynai airiškos, tačiau sukurtos imigranto iš tolimos Rygos dėka – parduotuvė.

Viskas prasidėjo nuo mažytės tabako parduotuvės, kurią 1865 metais atidarė du imigrantai iš Vokietijos Niurnbergo miesto - Friedrich ir Heinrich Kapp. Vieno Dublino namo rūsyje jie įsirengė mažą dirbtuvėlę – darė ten pypkes iš poruoto akmens, kurio pilna Turkijos pakrantėse, ir viržių. Brolių verslas buvo sėkmingas, bet jie norėjo daugiau. Ir štai kartą visiškai atsitiktinai Londono uosto bare jie susipažino su Karlisu Petersonu, kuris išvyko iš Rygos ir planavo patekti į Ameriką, bet laivas buvo privertas sustoti prie Anglijos krantų, nes netikėtai sustreikavo variklis.
Petersonas nuo vaikystės gamino pypkes ir buvo tikras savo amato meistras. Tačiau jo talentas negalėjo būti įvertintas carinėje Rusijoje, kuriai tada priklausė dabartinė Latvija, ir jaunuolis nusprendė palikti gimtąją Rygą bei vykti į Ameriką, kur planavo pasilikti visam laikui bei užsiimti mylimu darbu, skirtu dėkingesniems klientams, nei iki šiol.
Friedrich ir Heinrich išgėrė su Karlisu alaus, surūkė po pypkę ir pasiūlė jam kurį laiką padirbėti Airijoje – Dubline, o paskui, jei šiam nepatiks, plaukti į tolimąją Ameriką. Greitai Petersonas pavertė eilinę dirbtuvę į lyderiaujančią pypkių kompaniją Airijoje, o paskui – ir pasaulyje!

1890 metais Petersonas užpatentavo su išradimus, daugelio gamintojų naudojamus iki šių dienų. Pirmas – ypatingas čubuko (vidurinės pypkės dalies) gaminimo metodas: po dūmų kanalu pragręžiamas paviršius, kur kaupiasi dervos ir kiti riebūs degimo produktai. Naujieną tinkamai įvertino pradedantys pypkių mėgėjai: net rūkant atsainiai pypkė „neburbuliavo“, dūmas geriau atvėsdavo, o dervų kartumas nepatekdavo į burną. Antras išradimas – ypatingas kandiklis, per kurį dūmas „ėjo“ ne ant liežuvio, o į viršų – į dangų.
O ar žinote, kad Artūras Konan Doilis teikė pirmenybę būtent „Petersono“ pypkėms ir „padovanojo“ jas savo herojui Šeriokui Holmsui? „Peterson“ kompanija tinkamai atsidėkojo autoriui: iki šiol leidžiama kolekcinė pypkių serija „Sherlock Holmse“, kuri pastoviai atnaujinama. Įvairiose pasaulio šalyse kolekcionieriai tiesiog iš skuros neriasi, kad surinktų visas kiekvienos serijos pypkes. Tarp kitko, ne tik Konan Doilis teikė pirmenybę „Petersono“ pypkėms, bet ir Markas Tvenas. Firma iki šiol leidžia labai brangią „Mark Twen de Lux“ seriją!

Žymiajame fabrike meistrų nedaug – pastoviai užimta ne daugiau 50 žmonių, nors per metus „Peterson“ išleidžia virš 100000 pypkių! Įspūdinga?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą