2016 m. liepos 6 d., trečiadienis

Surask vaiduoklį!



Russborough dvaras, esantis Wicklow kalnuose, - tai puikūs peizažai, grynas oras, antikinės skulptūros ir mįslingas labirintas. Ir visa tai – už kokių 25 minučių kelio mašina nuo Dublino!

 XVIII amžiaus dvaras randasi netoli nuo
Blessingtono miestelio, Wicklow grafystėje, du – trys kilometrai nuo žymiųjų Blessingtono ežerų.
Pastatyta ši prabangi sodyba, primenanti tikrą karališką dvarą, 1741 metais pagal Joseph Leeson – turtingo aludario, kurio vardu pavadinta viena iš centrinių Dublino gatvių, - užsakymą.
O suprojektavo pastatą airis architektas Richard Cassels taip vadinamu paladiatiškuoju (pavadinimas, kilęs iš italų architekto Andrea Palladio pavardės) stiliumi. Ir fasadas, ir interjeras žavi didingumu. Toks namas – tik karaliams! Prie paradinio įėjimo veda platūs laiptai, papuošti akmeniniais liūtais. Palei dvaro sienas – didelės kolonos su nišomis, kuriose „slepiasi“ antikinių skulptūrų kopijos. Jei jūs prisimenate paveikslėlius iš „Senovinės Graikijos mitų“, tai tarp statulų būtinai surasite ir Herkulį, ir Dionizą, ir Demetrą, ir Afroditę, o taip pat daugelį kitų antikos dievų ir didvyrių.
Link dvaro eina plati bukų alėja, o iš aikštelės
priešais įėjimą atsiveria nuostabus vaizdas į Wicklow kalnus. Žaliose pakriaušėse ganosi avys, o danguje viršum kalvų plaukia balti debesys – štai ji, Airija.
Joseph Leeson , Earl of Milltown grafas ir jo palikuonys gyveno šiame dvare beveik du amžius – iki 1931 metų. O 1952 metais namą ir šalia jo esančius sodus perpirko kitas aristokratas – seras Alfred‘as Beit‘as. Kartu su savo žmona, ledi Beit, Alfred‘as išgarsėjo tuo, jog surinko vieną iš vertingiausių dailės kolekcijų Airijoje – joje buvo ir Goja, ir Vermejeris bei kiti meistrai. Nupirkęs Russborough dvarą, kolekcionierius visus paveikslus pervežė ten. Bet 1976 metais Beit‘ų pora perdavė ir visą savo kolekciją, ir patį dvarą Airijos valstybei. Dabar dauguma paveikslų kabo Nacionalinėje Airijos galerijoje, bet daug darbų liko ir ant Russborough dvaro sienų.

Nepasiklysk labirinte!

Pažiūrėti, kaip gyveno turtingi aristokratai, pasivaikščioti po jų sodus – tai, aišku, įdomu. Bet turbūt dar įdomiau, nei ekskursija po dvarą, - kelionė po XVIII amžiaus labirintą! Šalia Russborough dvaro, sode, savininkai įrengė (tiksliau, pasodino) labirintą iš buko ūglių – tokie buvo labai populiarūs vakarų Europoje XVIII ir XIX amžiuje. Tereikia tik įeiti į jį ir jūs pamatysite statulą, iškylančią iš paties centro, virš „gyvų“ tvorų. Jūsų uždavinys – pasiekti statulą, o paskui rasti išėjimą atgal.
Russborough labirintas – mažas, jo plotas ne didesnis už vidutinio dydžio daržą – 2000 kvadratinių metrų. Atrodo, pereiti jį – nieko nereiškia! Bet iš tikrųjų nueiti iki statulos, kuri atrodo yra labai arti, ne taip jau ir lengva. Jūsų korespondentui, pavyzdžiui, teisingo kelio paieška užtruko virš pusvalandžio! Bet jei jūsų orientacija erdvėje dar blogesnė, nei mano, saugokitės! Juk, neduok Dieve, ir jūs pasiklysite bei nebeišeisite iš labirinto.
Todėl visiems lankytojams primygtinai rekomenduojama dėl visa ko pasiimti žemėlapį informaciniame centre arba atsispausdinti jį iš dvaro internetinės svetainės. Klaidžioti po labirintą įdomu, bet vaikščiojant ten vakare, kai lankytojų daugiau nebėra, išskyrus jus, ir ilgai ten užsibuvus, nejučia prisimeni kultinio filmo „Švytėjimas“ pabaigą... šiurpuliukai perbėga visu kūnu...


Russborough dvaras (2 km nuo Blessingtono) atidarytas kiekvieną dieną, tame tarpe ir per išeigines, nuo gegužės iki rugsėjo mėnesio, o taip pat spalio mėnesį – sekmadieniais. Ekskursija po dvarą kainuoja 8 eurus. Stovėjimo aikštelė ir labirintasnemokami. Dvare yra kavinė. Kelionė iš Dublino centro su mašina užtrunka apie 25 minutes, o į Blessingtoną iš sostinės važiuoja autobusai. Gražiosios vietos internetinė svetainė: www.russborough.ie
“L”

1 komentaras:

  1. Išsaugokite savo santuoką ir skubiai susigrąžinkite savo buvusį meilužį po išsiskyrimo / skyrybų, susisiekę su daktaru Egwali, patikimu burtų daktaru “Mano vardas Felicia, aš amžinai liksiu skolinga ir dėkinga puikiajam gydytojui Egwali už sutvarkytą santuoką, kai mano vyras paliko mane už paslaptingus santykius. Aš niekada netikėjau burtais, kol mano draugas man to nepristatė. Iš pradžių į tai žiūrėjau skeptiškai, nes daug girdėjau apie melagingus rašytojus, bet abejojau, nes labai norėjau susigrąžinti vyrą, o aš elgiausi taip, kaip jis manęs paprašė. Dabar mano vyras grįžo tik praėjus 48 valandoms po to, kai su juo susisiekė. Po 6 mėnesių skyrybų vėl gyvenu laimingai su savo vyru ir neilsiu, kol jis nebus žinomas pasauliui, kurį jam pasakiau. Jis taip pat specializuojasi loterijų burtuose, įvairių ligų gydyme, nėštumo žolelėse. Susisiekite su gydytoju Egwali jo paštu (Dregwalispellbinder@gmail.com) arba „Whats-app“ adresu +2348122948392

    AtsakytiPanaikinti