2016 m. gegužės 30 d., pirmadienis

„Sodra“ ragina pasitikrinti, ar nesate įsiskolinę už privalomąjį sveikatos draudimą



Gyventojus, turinčius savarankiškai draustis privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), „Sodra“ ragina pasitikrinti, ar nėra įsiskolinę šių įmokų. Tai galima padaryti užsukus į interneto svetainę www.sodra.lt/pasitikrink.

„Skolininkai turėtų suskubti susimokėti, nes vėliau pinigai gali būti išieškomi priverstine tvarka. Tačiau neturime tikslo surinkti įmokas iš žmonių, kurie Lietuvoje nesinaudoja sveikatos priežiūros paslaugomis, todėl gyvenančius ir dirbančius užsienyje, prašome kuo skubiau susitvarkyti išvykimo deklaracijas. Jos „Sodrai“ bus pagrindas panaikinti įsiskolinimą ir nebeskaičiuoti PSD įmokų iki asmuo grįš į Lietuvą ir tai deklaruos“, – sako „Sodros“ direktoriaus pavaduotojas Ježy Miskis.
Primintina, jog „Sodrai“ PSD įmokos turi būti sumokėtos už pirmuosius 4 šių metų mėnesius; ankstesni įsiskolinimai turi būti sumokėti į Valstybinės mokesčių inspekcijos sąskaitas.
Užsienyje gyvenantys ir dirbantys Lietuvos piliečiai, kad jiems būtų perskaičiuotos PSD įmokos, gali atgaline tvarka užpildyti ar patikslinti gyventojo pajamų deklaracijos (GPM308) duomenis už 2015 metus. Skaičiuodama PSD įmokas „Sodra“ VMI duomenimis vadovausis iki 2017 metų. Nuo kitų metų pagrindu sustabdyti prievolę mokėti PSD įmokas bus tik Gyventojų registrui pateiktos deklaracijos, kurios galios nuo jų pateikimo datos.
„Sodros“ specialistai primena, jog savarankiškai draustis privalomuoju sveikatos draudimu turi tie asmenys, kurie niekur nedirba, nesimoko ir nėra drausti valstybės lėšomis. Įmokų tarifus, surenkamąsias sąskaitas bei kitą aktualią informaciją jie gali rasti „Sodros“ interneto svetainės skiltyje Įmokos.
Savo ruožtu Valstybinė ligonių kasa primena, kad PSD įmokų nemokantys ir šios rūšies draudimu neapdrausti žmonės už visas medicinos paslaugas, kurios, prireikus, jiems bus suteiktos, turės sumokėti patys. Ligonių kasos, pasirašiusios sutartis su gydymo įstaigomis, už apdraustiesiems PSD suteiktas paslaugas joms sumoka pagal patvirtintas paslaugų bazines kainas.
Pasitikrinti, ar asmuo yra draustas PSD, galima ir Valstybinės ligonių kasos interneto svetainėje https://dpsdr.vlk.lt/PublicSearch.aspx.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą