2015 m. gegužės 22 d., penktadienis

Objektyvai



Sveiki, brangūs skaitytojai. Daugelis jūsų jau pažįsta mane, tačiau tiems, kas praleido straipsnius apie mane, prisistatysiu. Esu Ana – fotografė iš Lietuvos, atvykau į Airiją prieš 5 mėnesius, įstojau į Fotografijos Institutą, ir jau sudalyvavau savo pirmoje parodoje. Esu fotografė-portretistė, domiuosi fashion industrijos fotografija, dirbu fotografe 7x7 Futbolo Federacijoje. Šie mano straipsniai bus skirti tiek mėgėjams,  pradedantiesiems, tiek ir tiems, kas turi patirties ir siekia aukštesnės fotografijų kokybės. Skaitydami šiuos straipsnius, ir vykdydami visas užduotis, jūs ne tik pamėgstate fotografiją, bet ir sukursite tvirtus santykius tarp savęs ir jūsų fotoaparato!

Pagrindinė objektyvo funkcija – sufokusuoti vaizdą į juostelę ar jutiklį. Taip pat nuo objektyvo priklauso žiūrėjimo kampas, jame yra diafragmos anga.
Objektyvai būna arba fiksuoto židinio nuotolio, arba kintamojo. Pastarieji sukurti taip, kad vienas objektyvas galėtų veikti su skirtingais židinio nuotoliais – šiais sumažina reikalingos įrangos kiekį.
Fiksuoto židinio objektyvų pranašumas yra itin plati diafragma – tokios prireiks, jei fotografuosite be trikojo esant menkam apšvietimui ir pasirinkę mažesnį ryškumo gylį. Diafragma pažymima ant objektyvo raide f (f/1.2, f/2.8 ir kt).  Be to, šie objektyvai pirmauja ryškumo ir minimalios distorsijos atžvilgiu.
Po šių kriterijų objektyvai dar skirstomi į skaitmeninius (D) ir analoginius. Pirmieji skirti skaitmeniniams fotoaparatams ir su analoginiais neveiks; tačiau pastarieji gali būti naudojami ir su skaitmeniniais ir su analoginiais fotoaparatais, o tai reiškia, kad keičiant fotoaparatą iš analoginio į skaitmeninį, jums nereikės išlaidauti perkant naują objektyvą.
Židinio nuotoliai
Nors skaitmeninių fotoaparatų jutikliai skiriasi, jie paprastai siekia apytiksliai du trečdalius 35 mm analoginio aparato kadro dydžio. Taigi iš esmės objektyvų židinio nuotolis padidinamas 1,5 karto. Pavyzdžiui, 50 mm objektyvas, pritvirtintas prie skaitmeninio fotoaparato, taps 75 mm, o 200 mm objektyvas sukurs tokį efektą, koks su analoginiu fotoaparatu būtų matomas naudojant 300 mm objektyvą.
Tai reiškia, kad skaitmeninis fotoaparatas pranašesnis naudojant teleobjektyvus, tačiau pralaimi, kalbant apie plačiakampius. Norėdami sukurti tikrai plataus kampo efektą, su skaitmeniniu fotoaparatu turėtumėte naudoti 12 ar 14 mm objektyvą.
Objektyvų diapazonas yra nuo 8 mm (žuviaakio) iki pat 2000 mm. Esama ir labai specializuotų objektyvų, tokių kaip perspektyvą reguliuojantieji ar makroobjektyvai. Dabar dauguma fotografų beveik visose situacijose naudoja kintamojo židinio nuotolio objektyvą, nors kai kuriems vis labiau patinka dirbti su fiksuoto nuotolio.
Jūs pastebėsite, kad tik dviejų rūšių objektyvai – t.y. plataus kampo kintamojo židinio nuotolio objektyvas ir vidutinis teleobjektyvas – tinka fotografuoti beveik viską. Iš tikrųjų dauguma žmonių taip ir nenuima kintamojo, nes fotoaparatai paprastai parduodami kartu su juo, be to, tai lengviausias ir paprasčiausias būdas fotografuoti. Vis dėl to jeigu domitės stambaus plano fotografija, galbūt norėsite išbandyti fiksuoto židinio nuotolio makroobjektyvą, nes jo kokybė geresnė nei naudojant kintamojo objektyvo makronustatymą.
Fotografai savo mėgstamų objektyvų įsikimba daugeliui metų. Dažnai jie šitaip daro ne todėl, kad objektyvas būtų kuo nors ypatingas, tiesiog jis atitinka tai, kaip fotografas mato pasaulį ir siekia jį atvaizduoti.
Geros kokybės objektyvai, ypač su plačia diafragma, gali būti labai brangūs. Tačiau nepriklausomi objektyvų gamintojai, pavyzdžiui, Sigma ir Tamran, gamina aukštos kokybės objektyvus daugumai skaitmeninių veidrodinių fotoaparatų už maždaug perpus mažesnę kainą nei fotoaparatų gamintojai.
Fokusavimo režimai
Jūsų objektyvas fokusuojamas trimis būdais, kurie pasirenkami jungtuku ant jūsų fotoaparato: S, C ir M.
-S (single auto) automatiškai fokusuoja objektą, į kurį nukreipiate fotoaparatą pusiau nuspaudę užrakto mygtuką. Fokusas bus užfiksuotas tol, kol paleisite mygtuką arba padarysite nuotrauką.
-C (continuous auto) nuolatinio automatinio fokusavimo režimu fotoaparatas išlaikys judančio objekto fokusą, jei tik laikysite užrakto mygtuką pusiau nuspaustą.
 -M rankiniu režimu fokusuojama naudojant fokusavimo žiedą ant objektyvo. Sufokusavus vaizdą švies indikatoriaus taškas.
Dauguma DSLR fotoaparatų leidžia rinktis, kuriame vaizdo ieškiklio taške fokusuosite vaizdą. Tai gali būti ir vienas taškas, kurį vaizdo ieškiklyje sutapdinsite su objektų. Be to, galima sugrupuoti ir kelis taškus – tada vaido ieškiklyje sufokusuosite didesnį plotą. Tai priklauso nuo fotoaparato modelio.
Kitame laikraščio numeryje mes pradėsime kalbėti apie ekspoziciją, plačiau aptarsime kas yra diafragma ir užraktas, ir kaip derindami jų veikimą galima reguliuoti šviesos kiekį.
Nuotrauka 1: Nuotrauka daryta fiksuoto židinio objektyvu 50 mm f/1.4
Nuotrauka 2: Nuotrauka daryta kintamojo židinio objektyvu 24 – 105 mm f/4.
P.S. Taip pat laukiu skaitytojų klausimus el.paštu anarosso@photograher.net. Su malonumu atsakysiu, pagelbėsiu ir pačius įdomiausius su atsakymais publikuosime sekančiuose numeryse. 
Ana Rosso Photography
+353 852 735 640

 
Kontaktai:



1 komentaras:

  1. Ar esate moteris, ieškanti gimdos vaisių, norite išgirsti vaikų balsus savo namuose, bet nebegalėjote pastoti, nes nerimaujate, nes daktaras Ajayi padės susilaukti jūsų paties. panaši situacija, kai vyras liudija, kaip puikus burtų ratukas daktaras Ajayi po 9 mėnesių pertraukos padėjo jam sugrąžinti savo mylimą žmoną. Aš kreipiuosi į daktarą Ajayi, kuris paaiškino mano būklę, jis liepė man daugiau neverkti ir paruošė žolelių gėrimą man paėmė ir per tris mėnesius buvau nėščia nuo dvynių berniukų, dabar esu išdidi mama. susisiekite su daktaru Ajayi burtų raštu dėl bet kokios gyvenimo situacijos, kai jis yra geras žmogus. „Viber“ arba „WhatsApp“: +2347084887094 arba el. Paštas: drajayi1990@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti