2014 m. kovo 23 d., sekmadienis

Klausimas

Šešerius metus dirbau įmonėje. Pradėjus dirbti negavau kontrakto. Po keturių metų kompanija įteikė man kontraktą. Man buvo pasakyta, kad pasirašyčiau šį kontraktą. Atsisakiau, kadangi buvau juo nepatenkintas (-a). Pagal kontraktą privalau dirbti nuo pirmadienio iki sekmadienio ir į atlyginimą įeina priemoka už darbą sekmadienį. Ką turėčiau daryti? Ar turiu teisę dirbti be kontrakto?

Atsakymas
Ačiū už jūsų klausimą. Tai problema, su kuria dažnai susiduriame. Airijos įstatymai yra skirtingi nuo kitų ES šalių įstatymų. Airijoje darbdavys privalo įteikti jums dokumentą kuriame yra išdėstytos pagrindinės jūsų darbo sąlygos. Paprastai tai surašyta kontrakte. Tačiau nebūtinai. Tai gali būti, pavyzdžiui, laiškas. Darbuotojas neprivalo jo pasirašyti. Tik darbdavys privalo jį pasirašyti. Jei darbdavys šito nepadaro, darbuotojas gali pareikšti ieškinį dėl atlyginimo už laikotarpį iki keturių savaičių dėl to, kad negavo šio dokumento. Pagal Airijos įstatymus kontraktas yra atskiras dokumentas. Nors paprastai jūsų darbo sąlygos gali būti išdėstytos abiejuose dokumentuose, Airijos teismai įvertins jūsų darbo sąlygas, kad nustatytų kokios yra jūsų kontrakto sąlygos. Jei paprastai dirbate 30 valandų per savaitę, už €10 per valandą atlyginimą, nuo pirmadienio iki penktadienio nuo 10 iki 17 val. su 1 val. trukmės neapmokama pietų pertrauka, teismai laikys tai jūsų kontrakto sąlygomis. Žinoma  turite teisę dirbti be kontrakto. Pagal Airijos įstatymus tai, kad darbuotojas neturi raštiško kontrakto, nereiškia, kad kontrakto nėra. Tai gali skambėti keistai, tačiau kaip aukščiau paaiškinau, kontraktas yra jūsų įprastos darbo sąlygos.
Jūsų atveju, kadangi dokumentas nebuvo jums įteiktas trijų mėnesių bėgyje nuo to laiko, kai pradėjote darbą, turite teisę pareikšti ieškinį dėl to, kad negavote dokumento pagal Įdarbinimo (Informacijos) Įstatymo 3 straipsnį.
Jei yra sąlygos su kuriomis nesutinkate, patariu kad surašytumėte skundą laikydamasis įmonės nusiskundimų procedūrų. Tai gali būti atvejis, kai turėtumėte gauti teisinį patarimą prieš pradėdamas kažką daryti.  
Dažnai manoma, kad visi priklausome ES, taigi (visur) galioja ES įstatymai. Tai tuo pačiu metu ir tiesa, ir netiesa. Taip, ES įstatymai galioja, tačiau kiekvienoje šalyje jie yra taikomi skirtingai. ES įstatymai nustato būtiniausius reikalavimus. Laikoma, kad šalis paklusta ES įstatymams jei ji laikosi būtiniausių reikalavimų. Tai, kad įstatymai jūsų šalyje yra taikomi vienu būdu nereiškia, kad Airijoje įstatymai bus taikomi tokiu pačiu būdu.
Darbo įstatymai yra sudėtingi ir visada turėtumėte gauti teisininko, kuris specializuojasi darbo teisės srityje, teisinį patarimą prieš imdamasis arba nesiimdamas kažkokių veiksmų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą