2018 m. balandžio 1 d., sekmadienis


Lietuva ir Airija plėtoja tarptautinį bendradarbiavimą, įtraukdama vis daugiau Airijos lietuvių



Kovo pabaiga Airijos lietuviams atnešė gausybę įvykių ir renginių. Ypač įtemptas laikotarpis buvo LR ambasadai Airijoje, kuriai ne tik reikėjo priimti delegacijas iš Lietuvos, bet kartu su jomis dalyvauti įvairiuose susitikimuose ir konferencijose, kuriose buvo tariamasi dėl tolesnio dviejų šalių bendradarbiavimo mokslo, verslo, kultūros srityse, o taip pat, pasak ambasadoriaus patarėjos Virginijos Umbrasienės, žūtbūt nenorėjosi praleisti ir “lietuviško sekmadienio” Mullingare, kur vyko pirmasis vidurio Airijos lituanistinių mokyklų vadovų ir mokytojų susitikimas ir, žinoma, Velykinė mugė. “Bet šis ne tik įtemptas, bet kartu ir smagus bei įvykių kupinas laikotarpis praėjo, galima ir rezultatus susumuoti, o ateityje laukia nauji darbai, susitikimai ir renginiai, kurių, beje, bus tikrai ne mažiau”, – sako Virginija Umbrasienė.





“Bridge – 2018” tiesia tvirtą tiltą tarp Lietuvos ir Airijos



Bendradarbiavimo mokslo, inovacijų ir technologijų bei gyvybės mokslų srityse stiprinimo tikslais kovo 21-23 d. Airijoje lankėsi gausi Vilniaus (VU) ir Lietuvos sveikatos mokslų (LSMU) universitetų bei Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) atstovų delegacija,  sudaryta iš mokslininkų ir tarptautinio bendradarbiavimo mokslo, inovacijų ir technologijų srityje skatinimo ekspertų. 



VU, LSMU ir MITA delegacijos taip pat dalyvavo lietuvių Airijoje organizacijos L.A.B.A.S surengtame pirmajame Airijos ir Lietuvos politikų, verslo atstovų simpoziume „BRIDGE – 2018“, vykusiame Ashburn pilyje, Mayo grafystėje.



Simpoziumo tikslas – identifikuoti potencialias Lietuvai ir Airijai naudingo bendradarbiavimo sritis, aptarti strategijas ir galimus konkrečius projektus, sukurti žinių apie šalis ir galimas bendradarbiavimo sritis pasikeitimo platformą, vienijančią abiejų šalių suinteresuotus verslo atstovus, asocijuotas struktūras, mokslo ir viešojo sektoriaus institucijas. Renginyje dalyvavę abiejų šalių savivaldybių, mokslo, inovacijų, verslo organizacijų atstovai abejonių neturėjo – yra didelis bendradarbiavimo potencialas, tad labai tikėtina, kad renginio metu užsimezgę nauji kontaktai virs konkrečiais projektais. Simpoziumą parėmė Lietuvos ambasada Airijoje.

Lietuvos ir Airijos mokslininkai užmegė ryšius



Lietuvos Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) delegacija dėl bendradarbiavimo tarėsi su Airijos mokslo ir inovacijų organizacijų “Science Foundation Ireland”, “Enterprise Ireland” ir “Knowledge Transfer Ireland” atstovais.


Kovo 21 d. VU ir LSMU universitetų, kurių delegacijoje buvo VU Gyvybės mokslų centro Biotechnologijos instituto direktorius prof. Saulius Klimašauskas, susipažino su  UCD universiteto Conway instituto veikla biomolekulinių ir biomedicinių tyrimų srityje,  tyrimų instituto „Irish Manufacturing Research“  ir jo laboratorijų darbu.


Kovo 22 d. universitetų atstovai „National University of Ireland“  (NUI) Galway turėjo itin intensyvią programą, per kurią susipažino su NUI  „College of Medicine“ instituto Klinikinių ir Taikomųjų tyrimų fakultetais, „Remedi“ ir Chromosomų biologijos tyrimų centrais,  klinikomis. Lietuvius ypač šiltai priėmė „College of Medicine“ dekanas prof. Timothy O’Brien. Per susitikimus abiejų šalių mokslininkai ir instituto vadovai pabrėžė tarpusavio bendradarbiavimo, įskaitant dalyvavimą kartu ES finansuojamose programose, keitimosi informacija ir pasiekimais naudą. Nors jau ir anksčiau buvo užsimezgę pavieniai mokslininkų ryšiai su NUI, tačiau tai buvo pirma tikslinga ir organizuota gyvybės mokslų delegacija.


Universitetų atstovus  sudomino ir  galimybės bei patirtis, kurią pristatė verslo, startuolių, mokymo inkubatorius „PorterShed“, įsikūręs pačiame Galway centre.  

Kovo 22 d. susitikimai su  „Science Foundation Ireland“, „Enterprise Ireland“ ir „Knowledge Transfer Ireland“ atstovais MITA delegacijai buvo naudingi ne tik dvišalių santykių, bet ir pažangios bei labai sėkmingos mokslo ir verslo bendradarbiavimo airių patirties perėmimo srityje. 







Po susitikimų MITA agentūros MTEPI programų ir tarptautinio bendradarbiavimo skyrius vedėjas Ričardas Valančiauskas pasidžiaugė, kad susitikimai su pagrindinėmis inovacijas skatinančiomis Airijos organizacijomis buvo įdomūs ir naudingi. Jis pabrėžė, jog ketinama bendradarbiauti ne tik tarptautinėse programose, bet ir perimant gerąją airių patirtį. R. Valančiausko nuomone, lietuvių-airių simpoziumas „Bridge – 2018“ taip pat buvo naudingas stiprinant tolesnį bendradarbiavimą su Airija. Jame dalyviai akivaizdžiai susipažino su didžiausio Baltijos šalyse mokslinių tyrimų tinklu „Open R&D Lithuania“, Lietuvos mokslininkų pasiekimais. Tinklo narių – Lietuvos universitetų ir institutų – teikiamos paslaugos gali atverti dar platesnes duris partnerystei su įmonėmis iš Airijos.





 Marijampolės ir Mayo grafystės bendradarbiavimas tęsiasi





Marijampolės savivaldybė rodo puikų pavyzdį kaip reikia plėtoti bendradarbiavimą su užsienio partneriais ir pakviesti išeiviją prisidėti prie dvišalių ryšių plėtojimo. Praėjusį gruodį pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Airijos Mayo grafyste, o šių metų kovo pabaigoje Marijampolės delegacija, vadovaujama merės pavaduotojo Romualdo Makausko, susitiko su Mayo meru p. Richard Finn, airių verslo atstovais ir jau tarėsi dėl konkrečių projektų, kuriame dalyvauti pakviesti ir Airijos lietuviai. Miesto verslo ir turizmo galimybės taip pat plačiai buvo pristatytos Lietuvos ir Airijos bendradarbiavimo simpoziume “BRIDGE – 2018”.

Lietuva pristatyta Frankofonijos festivalyje Dubline 




Lietuvos vakaras Frankofonijos festivalyje Dubline buvo skirtas lietuvių kalbai. Renginys prasidėjo puikia Maynooth universiteto mokslininkės dr. Eglės Kačkutės paskaita apie gimtąją kalbą ir tautinį identitetą globaliame pasaulyje. 



Po to buvo pristatytas airių režisieriaus Jeremiah Cullinane dokumentinis filmas „Knygnešiai” (Book Smugglers) apie lietuvių knygnešius ir pasipriešinimą nutautinimo politikai XIX amžiuje.



Pasak Lietuvos ambasadoriaus Airijoje patarėjos Virginijos Umbrasienės, “džiugu, kad vis dažniau ir dažniau Lietuvos vardas girdimas ne tik Airijos politikos, mokslo, verslo, turizmo, bet ir Airijos kino pasaulyje”.

Nuotr.:Džerinaldas Lukošius


3 komentarai:

  1. TOBULINIS MEILĖS SPALVAS RATUOKLIS, KURITE KONTAKTAI UŽ JŪSŲ UŽTIKRINTĄ VEIKLĄ IR SUSISIEKITE, KAD SPRENDŽIAMA

    Negaliu pamiršti, kaip gydytojo PADMAN svetainė: https://padmanspell.com padėjo man atkurti santuoką po to, kai 4 mėnesius išsiskyriau su savo žmona iš ginčo. Ji paliko ir niekada negrįžo pas mane. Aš padariau tiek daug, kad susigrąžinti ją, bet niekas nepasisekė, kol pamačiau komentarą internete, kai kas nors liudijo, kaip daktaras PADMANAS padėjo jam susigrąžinti savo žmoną. Būtent taip aš susisiekiau su juo per savo „WhatsApp“ ir parašęs mano problemą jis patikino mane, kad jis padės man sugrįžti su žmona per 24 valandas po meilės burtų išsakymo, o kai jis pasakė žodį, mano žmona grįžo namo ir maldavo, kad jai labai gaila, kad mane paliko, šiandien grįžau su savo žmona ir mes abu laimingi ir vėl gyvena kartu. Aš žinau, kad ten yra daugybė žmonių, norinčių susigrąžinti meilę, susisiekite su dr. Didžiąja, nes jis yra puikus atsakymas į jūsų problemą. Susisiekite su juo: paskambinkite / „WhatsApp jam“: +19492293867 https://twitter.com/padman_dr. Svetainė: https://padmanspell.com/index-3.html El. Paštas: padmanlovespell@yahoo.com

    AtsakytiPanaikinti
  2. Su visa pagarba jums ir jūsų burtininkams privalau visiems pasakyti šį liudijimą. Su kitais burtininkais jokių rezultatų nemačiau. Aš tiesiog norėjau pas jus ateiti anksčiau, iš jūsų gavau geriausią. Mano buvusio vyro nebuvo ten metus, aš eidavau visur ir pas kitus burtininkus pagalbos, bet rezultato nebuvo, kol draugas supažindino mane su daktaru Egwali. Po to, kai buvo atliktas susitaikymo burtas, pagaliau man paskambino iš jo. Jo stebuklai padarė stebuklus, o mano vyras grįžo kupinas meilės. Tai stebuklas! Jis staiga grįžo su gėlėmis, sakydamas, kad turėčiau jam atleisti, buvau tikrai šokiruotas, kai mano vyras klūpojo maldaudamas atleidimo ir kad aš jį priimsiu. Man labai trūksta žodžių ir džiaugiuosi, kad tu esi Dievas, kurį atsiuntė aš ir visa mano šeima. Ir dabar aš vėl esu džiaugsminga moteris. Labai ačiū dr. Egwali. Visiems, kurie ieško tikro rašybos būrelio, susisiekite su dr. Egwali savo el. Pašto adresu. Pašto adresas: (dregwalispellbinder@gmail.com). Taip pat galite susisiekti su juo tiesiogiai per „Whatsapp“ telefonu +2348122948392
    Jis tikrai yra garantuotas

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kiekvienas, skaitantis tai, turi tikėti ir būti pozityviai nusiteikęs, nes dirba didesnės jėgos, nei kada nors įsivaizduojate. Tai pagerės, kai tuo tikėsite ir elgsitės, o tada kiekviena jūsų situacija pamažu keisis į gerąją pusę. Po susitikimo su daktaru EGWALI sutvarkiau daiktus su savo sutuoktiniu. Mano sąjungą sužlugdė nenugalimos jėgos, nežinodamos, kad pagrindinis tikslas yra mano santuoka, mes turėjome nuolatinių problemų jų neišsprendę, tačiau viskas atsigavo po DR EGWALI atvykimo, nes esame laimingi ir gyvename taikoje, be jokios abejonės, labai rekomenduočiau tiems, kuriems reikia gero rašybos, tai tikrai patikima bet kokiems klausimams, su kuriais susiduriate, nesvarbu, ar tai meilė, apsauga, pinigai ar psichinės galios. Dr EGWALI yra tikras dalykas. Rašykite jam el. Paštu Dregwalispellbinder@gmail.com arba „Viber“ / „WhatsApp“ +2348122948392

    AtsakytiPanaikinti