2017 m. spalio 6 d., penktadienis

Airijos ekonomika antrąjį šių metų ketvirtį augo



Finansų, viešųjų išlaidų ir reformų ministras (Minister for Finance and Public Expenditure & Reform) Paschal Donohoe pažymėjo, kad šalies Bendras vidaus produktas (BVP) antrąjį ketvirtį padidėjo 1,4 proc., tačiau Bendras nacionalinis produktas (BNP) sumažėjo 4,6 procento, praneša “The Irish Times”.


2017 metų antrajame ketvirtyje Airijos ekonomika išaugo 1,4 proc., palyginus su tuo pačiu praėjusiu metų laikotarpiu, augimas sudarė 2,6 proc.

Nepaisant nepastovaus augimo, “šokinėjančio” nuo ketvirčio iki ketvirčio, naujausios nacionalinės sąskaitos rodo, kad Airijos ekonomika kasmet auga 5,8 proc.

Tačiau nepaisant ekonomikos augimo, Centrinės statistikos valdybos duomenys rodo, kad Bendrasis nacionalinis produktas (BNP) Airijoje antrąjį ketvirtį sumažėjo 4,6 proc. ir tai siejama su tarptautiniais pelno srautais.

Per antrąjį šių metų ketvirtį šalyje augo visi ekonomikos sektoriai, išskyrus statybos ir nekilnojamojo turto sektorius.

Finansinė ir draudimo veikla išaugo 4,6 procento, o profesinės, administravimo ir paramos paslaugos padidėjo 5,1 procento.

Išlaidų srityje asmeninių prekių ir paslaugų vartojimas, t. y. pagrindinis vidaus veiklos rodiklis sumažėjo 1,1 procento. Centrinės statistikos valdybos (Central Statistics Office – CSO) atstovo Micheal Connolly nuomone, vartojimo nuosmukis siejamas su panaudotų automobilių iš Jungtinės Karalystės importo padidėjimu, kurį sukėlė svarų sterlingų “silpnumas”.

Investicijos šalyje per ketvirtį padidėjo 39,9 procento – jų augimą paskatino intelektinės nuosavybės (Intellectual property – IP) produktų importavimas į Airiją, kuris pastaraisiais ketvirčiais buvo įtrauktas į sąskaitas.

Atsižvelgiant į mokėjimų balanso einamąsias sąskaitas, kurios atspindi Airijos ekonominius srautus ir taria “paskutinį žodį”, užfiksuotas 872 mln. eurų deficitas, o praėjusių metų antrame ketvirtyje jis sudarė 1,65 mlrd. eurų.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą